Urla Vilları'nın sürdürülebilir koruma kararı iptal mi edilecek?
Urla İlçesindeki villalarla ilgili Danıştay kararını değerlendiren Ege Çevre ve Kültür Platformu sözcülerinden Arif Ali Cangı, "Yıkım kararlarının iptali ile ilgili girişimler reddedildi. Yıkımın biran önce uygulanması lazım"dedi.
Urla İlçesi Zeytineli köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zaman zaman tatilini geçirdiği Hacılar Koyu'nda, işadamı Mustafa Latif Topbaş'ın yaptırdığı villalar için yerel mahkemenin verdiği yıkım kararını Danıştay'ın da Ekim ayında onadığı ortaya çıktı. Ancak verilen bu kararın hayata geçmesinin, Danıştay'daki, bölgeyle ilgili SİT davasının sonucuna bağlı olacağı belirtildi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ DE DANIŞTAY'A BAŞVURDU
Yıkımla ilgili verilen onama, villaların yıkım tartışmalarını yeniden başlattı. Bu davalar sürdüğü sırada İzmir Çevre ve Şehirlik İl Müdürlüğü, bölgenin SİT durumunu birinci dereceden, yapılaşmaya kısmen izin veren üçüncü dereceye düşürdü. Bu gelişmenin ardından çevrecilerin, itirazlarını yerinde bulan yerel mahkeme, SİT durumu değişikliğini iptal etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de, bu dava için Danıştay'a başvurdu.
ORTADA YIKIM KARARININ İPTALİNİ REDDEDEN İKİ AYRI YARGI KARARI VAR
Durumu Son Dakika Gazetesine değerlendiren Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGE-ÇEP) sözcülerinden Av. Arif Ali Cangı, önce dava süreci hakkında bilgi verdi: "Urla Villaları diye adladırılan yapılara dair daha önce yıkım ve idari para cezası verilmişti. Bu kararların dayanağı yapıların ruhsatsız olmasıydı. Alan Vinci derece doğal SİT alanı olduğu için yapılar ruhsatsızdır. Ruhsatsız olduğu için bu kararlar verilmişti. 1995 tarihli 1 .'inci derece doğal SİT derecesinin iptali davası reddedilmiş, red kararı, 25 Şubat 2015'de Danıştay tarafından onaylanmıştır. Şu anda da yıkım kararının iptali davasının reddi kararı da onaylanmış durumdadır. Ortada 1 .'inci derece doğal SİT kararının iptal istemi ile yıkım kararının iptali istemini reddeden iki ayrı kesinleşmiş yargı kararı vardır."
GÖREV ŞİMDİ URLA
Av. Cangı, verdiği bilgilerin ardından ortada doğaya ve imar mevzuatına karşı işlenen bir suç olduğunu, Danıştay'ın da onayladığı yıkım kararlarına karşı yapı sahiplerinin söz konusu villaları yıkmamasının hukuku aykırılık içerdiğini belirterek, yıkımda Urla Belediyesi'nin de sorumlu olduğuna dikkat çekti.
BAKALIM URLA BELEDİYESİ NE YAPACAK?
Özel idarelerin kapanması nedeniyle yapıların yıkılması için topun Urla Belediyesi'nde olduğunu vurgulayan Cangı, "Ortada doğaya ve doğa koruma ve imar mevzuatına karşı bir suç işlenmiştir.Yıkım kararları için şimdiye kadar yapı sahipleri için şimdiye kadar mahkemede Urla Belediyesi ne yapacak?" diye sordu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLÜ ALAN KARARINA İTİRAZ KARARINI DA BEKLİYORUZ
İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun Vinci Derece Doğal SİT alanındaki kaçak yapılaşmaya 'kılıf yaratmak' amacıyla bölgeyi 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan ettiğini savunan Av. Arif Ali Cangı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bu arada bilindiği gibi Vinci derece doğal SİT alanındaki kaçak yapılaşmaya kılıf yaratmak için İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından 28.11.2013 tarihinde alan sürüdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak ilan edilmiştir. Bu kararın iptali davasında geçtiğimiz 17 Kasım'da duruşma yapıldı. Davadan karar bekliyoruz. Bu dava dosyasından daha önce mahkemece verilen yürütmeyi durdurma kararında belirtildiği gibi; "ekolojik yaşam dengesinin sağlanabilmesi amacıyla dava konusu parseller ile çevresinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir, parsel bazında yapılan değerlendirmenin, ekosistemlerin korunması ve çevresel bütünlüğün sürekliliği açısından telafisi mümkün olmayacak ekolojik zararlara yol açacaktır'. O yüzden bu kararın da iptalini bekliyoruz.''
Halide POLAT/Son Dakika
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
CHP’li belediye, Urla villalarının yıkımı ile ilgili tüm yetki ve sorumluluk kendisinde olduğu halde topu Çevre Bakanlığı’na attı.
AKP’ye yakın işadamı Latif Topbaş ve yandaşlara ait İzmir’in Urla İlçesi Hacılar Koyu’ndaki 18 kaçak villa hakkında İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin yıkım kararının Danıştay’ca onanmasının ardından gözler Urla Belediyesi’ne çevrildi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, yıkım işlemini uygulamayacağını açıklayarak topu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na attı.
Danıştay’ın kararının belediyeye 31.11.2015’te tebliğ edildiğini bildiren Uyar, “Danıştay’ın yıkım kararının uygulanması hakkında ne yapacaksınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“İŞLEM YAPMIYORUZ”
“Bölge daha önce İzmir İl Özel İdare yetkisindeydi. Bütünşehir Yasası ile il özel idare lağvedilince yetki belediyemize geçti. Danıştay’ın onadığı bu dava 2012’de il özel idare zamanında açılmıştı. Fakat dava sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca koruma amaçlı imar planı yürürlüğe konuldu. Bunun iptali için açılan ve devam eden davalar var. Ayrıca bölgeye ilişkin 18. madde uygulaması parselasyon planları ile ilgili yapı sahibi şahısların talebi şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendirilme aşamasında… 6360 sayılı kanuna göre 12 binaya (villaya) yapı kullanma izin belgesi de verildi. Bu alan ile ilgili tüm iş ve işlemler şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Şu an için Urla Belediyesi’nce yürütülen herhangi bir işlem yok.”
“YIKIM GÖREVİ BELEDİYENİN”
İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, yargı kararının bir an önce uygulanması gerektiğini söyledi. Özcan, “Yasaya göre belediye mahkeme kararını gecikmeksizin uygulamaya mecburdur. Bu süre 30 günü geçemez” dedi. Özcan, yıkım işlemi yapılmaz ise belediye başkanının mahkeme kararlarını uygulamamak ve kaçak yapılaşmaya göz yummak ile ilgili ceza kanunları doğrultusunda yargılanabileceğini vurguladı.
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Urla villaları ile ilgili yıkım kararı, Ekim 2010’da İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca verildi. 19 Eylül 2012’de İzmir İl Genel Meclisi Encümeni de yıkım kararı aldı ve kaçak yapı sahiplerine para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. İzmir İl Özel İdaresi yıkım işlemi için Urla Kaymakamlığı’na 80 bin 159 TL ödenek gönderdi. İzmir 4. İdare Mahkemesi de 31 Aralık 2012’de villaların yıkılması hükmünü verdi. Kaçak yapı sahipleri Danıştay’a başvurarak kararı temyiz etti. Danıştay da yıkım kararını onadı.
ANAYASAYA VE KANUNLARA AYKIRI
CHP’li Urla Belediyesi’nin villalarla ilgili işlem yapmaması kanunlara aykırı… Anayasa’nın 138. maddesinde, “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” şeklinde hüküm bulunuyor. Öte yandan belediyenin mahkeme kararını yerine getirmemesi Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre de “görevi kötüye kullanma” suçunu oluşturuyor. Bu suça TCK’da 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yıkım görevi Çevre İl Müdürlüklerinde olsa dahi, davalı taraf Urla Belediyesi olduğundan, yıkım işleminin yapılması için Çevre İl Müdürlüğü’ne başvurması gereken kurum da yine Urla Belediyesi…
Sözcü