02 / 05 / 2024

Urla'ya Roma Limanı inşa edilecek!

Urla'ya Roma Limanı inşa edilecek!

Ankara Üniversitesi, Ege Denizi'nin bilinen en eski liman kentlerinden biri olan Urla'da, 2 bin yıllık Roma Limanı'nı aynı yerinde yeniden inşa edecek.



Ankara Üniversitesi, Ege Denizi'nin bilinen en eski liman kentlerinden biri olan Urla'da, 2 bin yıllık Roma Limanı'nı aynı yerinde yeniden inşa edecek.  Ankara  Üniversitesi, binlerce yıllık tarihi canlandırmak için düğmeye bastı. İzmir'in Urla ilçesinde, Roma dönemine ait bir liman gerçeğine uygun şekilde inşa ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Urla Belediyesi işbirliğinde hayata geçen proje kapsamında, dünyada ilk kez 2 bin yıllık bir liman aynı yerinde aynı donanımlarla hayat bulacak. Proje hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) kurucusu ve Liman Tepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, "Dünyada başka örneği olmayan bir proje. Tekne ve silahların hazırlanması çalışmalarına başladık. Bir yıl içinde detaylı inşaata başlayacağız dedi. O döneme ait mancınıkların dahi limanda yer alacağını söyleyen Erkanal "Limanda yüklerin depolandığı binalar oluyor. Bunları inşa edeceğiz. Daha geç bir dönemde limanda küçük bir kilise bulunduğunu belirledik. Ama biz erken Roma dönemine ait bir liman yapacağız. Bunlar Urla Belediyesi'nin tahsis ettiği arazi üzerine inşa ediliyor" diye konuştu. Erkanal "Gemilerin yapımına başladık. Erken Roma dönemine ait en az iki tekne yapacağız. Bittiğinde turistik ziyaretlere açık bir alan olacak. Bu limanı canlı tutmaya çalışacağız. Ziyaretçiler Roma tekneleriyle Ege'nin mavi sularında seyahat yapma imkanına kavuşacak" görüşünü dile getirdi. 


TURİZM İÇİN ÖNEMLİ PROJE

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, projenin Türkiye turizmi açısından önemli olduğunu kaydetti. Roma İmparatorluğu dönemindeki limanda ne varsa hepsini canlandıracaklarını dile getiren İbiş, "Kültür kavramına karşı Ankara Üniversitesi'nin bakış açısı her zaman büyük değer verir nitelikte olmuştur. Burada aynı yıllar önce Romalıların yaptığı limanın birebir halini yansıtacağız. Dünyada başka örneği yok" diye konuştu. 



Sabah 


Geri Dön