Uşak halılarının tekrar canlanması için kampanya başlatıldı!
Uşak halısı, yıldızlı günlerine geri dönecek. Belediye, 15-17'nci yüzyıllarda tüm dünyada Yıldızlı ve Madalyonlu adıyla aranan Uşak halılarının tekrar canlanması için başlatılan tanıtıma kitapla destek verdi
Uşak halıların tanıtımı için "Geçmişten Günümüze Uşak Halısı" adlı bir tanıtım kitabı bastırıldı. Kitapta, Uşak halılarının her aşaması ile restore edilerek Uşak halısını yaşatmak için hizmet açılan Dokur Evi'nde dokunan halılar da anlatıldı. Kitap, başta günde 150 bin kişinin ziyaret ettiği İstanbul Kapalı Çarşı olmak üzere Türkiye'nin ve İngilizce olarak dünyanın dört bir köşesine gönderilecek. Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Uşak halılarını eski günlerine getirmek için çalışmaların devam ettiğini belirtirken yapılan çalışmanın fayda edeceğine inandıkların bildirdi. Tekrar canlandırılan Uşak halılarının tanıtımında, hazırlanan kitabın rehber olacağına inandığını belirten Başkan Erdoğan, çalışmanın başarısı ile Uşak halılarının tekrar dillere destan olacağını dile getirdi.
Zahmetli bir iş
Özellikle İstanbul Kapalı Çarşı'da, Uşak halılarına talebin artacağını anlatan Başkan Erdoğan, "Halılarımız sadece ilimizde yaşayan kültürel bir veri olmaktan çıkmalı ve eski günlerine dönmelidir. Yapmış olduğumuz çalışma bu düşüncenin ürünüdür. Biz yaptığımız kitap ile halıların ne kadar zahmetli bir dönemden geçtiğini ve dokunduğunu herkese gösteriyoruz. Hazırladığımız çalışma ileride bize olumlu katkı sağlaması bakımından önemlidir. Tanıtım kitabımız tarihi Kapalı Çarşı gibi yerlerde bulunacak ve binlerce insanın görmesine vesile olacak. Tanıtım çalışmalarına sanal dünyada da devam etmek için çalışma başlattık. İnternette çok yakında yapacağımız çalışmayla daha iyi noktalara gelecek. Kitabı dünyanın dört bir yanına göndereceğiz" dedi.
90 halı dokundu
Dokur Evi'nde dokunan halılara şimdiden taleplerin artmaya başladığını dile getiren Erdoğan, "Uşak halılarımızın, gerçek merkezinde dokunmaya başlanmasından kısa bir süre geçmesine rağmen önemli bir mesafe kat etti. Dokur Evi'nin açılmasından üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen birçok kursiyer halıları öğrendiler. Şimdi ise merkezimiz halı talepleri ile karşı karşıya kalmaya başladı. Halılarımız özelliği ile dillere destan bir niteliktedir. Bir kadın ayda sadece 1.5 metrekare halı dokuyabiliyor. Bunun yanı sıra metrekarede 89 bin 600 ilmek var. Halılarımız yüzde yüz yün olmakla birlikte kök boya kullanılarak yapılıyor. Biz 2 yıl içinde 90 halıyı bitirdik. Bitirdiğimiz halılara İstanbul ve çeşitli kentlerden talep gelmeye başladı. Bizim dokuduğumuz halıların özelliği aslına uygun olması ve ekonomik olmasıdır. Tanıtımın tam anlamı ile gerçekleşmesinin ardından talepler artacak ve daha çok kadın, merkezimizde halı dokuyarak tanıtıma katkı sağlayacak" dedi.
Yeni Asır