İhale

Uşak'ta 160 tarihi ev restore edilecek!

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, kent merkezinde bulunan tarihi yapıların restore edileceğini bildirdi

Uşak Belediyesi ile Konya Selçuk Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında, kent merkezinde bulunan 9 tarihi evin rölöve ve restitüsyon çalışmaları tamamlandı.

Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde öğrenim gören 50 öğrenci ve 3 öğretim görevlisi ile 5 araştırma görevlisinin hazırladığı projeler, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen sergiyle tanıtıldı.

Sergi açılışında konuşan Uşak Belediye Başkanı Erdoğan, kent merkezinde bulunan 160 tarihi ev ile 40 sanat eserinin restorasyonunun planlandığını söyledi.

Projeyle ilgili bilgi veren Erdoğan, şunları kaydetti: "Kent merkezinde bulunan 9 tarihi ev ile ilgili olarak Konya'dan gelen üniversite öğrencilerimiz ve Uşak Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerimiz 5 gün süren temel tespit ve rölöve çalışması yaptı. Tarihi yapıların cephe ve kesit ölçülerini de alan öğrenciler, ilgili dokümantasyon çalışmalarını yaparak elde ettikleri bilgileri bir öğretim dönemi boyunca derslerde işledi ve yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan projeler bugün sergileniyor. Biz kent merkezideki tüm tarihi yapıları restore etmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili belediye bünyesinde bir ekip kurduk. Bu ekip tarihi yapılarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Biz sit alanı olan tarihi yapıların bulunduğu bölgeyi büyük bir dönüşüm alanı ilan etmek istiyoruz. Hedefimiz tescilli 160 tarihi ev ile 40'a yakın çeşme, han ve hamam gibi sanat yapılarını aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldırmak."

Restore edilen yapıların günün şartlarına uygun olarak yeniden kullanıma açmayı hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, daha önce de İl Özel İdaresi ile güzel çalışmalara imza attıklarını, İdare'nin 5 tarihi yapıyı satın alarak restore ettirdiğini kaydetti.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Osman Nuri Dülgerler de Uşak'ta tarihi yapıların kendine has özelliklerinin olduğunu, ilk etapta 9 tarihi eserin rölöve çalışmasını tamamladıklarını, çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
AA