29 / 04 / 2024

Uşak'ta kentsel dönüşüm 2016'da tamamlanacak!

Uşak'ta kentsel dönüşüm 2016'da tamamlanacak!

Birinci deprem bölgesinde yer alan ve bina stoğunun yüzde 65'nin sağlıksız olduğu bildirilen İzmir, kentsel dönüşümdeki durağanlığından bir türlü kurtulamıyor. Ege'nin bir başka kenti Uşak'ta ise proje bitme aşamasına geldi.



Türkiye'de ilk kez sanayi bölgesindeki binaları yıkıp yerine konut yapan Uşak Belediyesi'nin projesi  TOKİ  tarafından örnek proje gösterildi. Uşak Belediyesi'nin imaj projelerinden olan ve 430 bin metrekarede hayata geçecek kentsel dönüşüm projesi 2016'da tamamlanacak. Proje ile kente kente 450 milyon liralık yatırım kazandırılmış olacak. 


TÜRKİYE'DE BİR İLK 

Projenin gidişatı hakkında Egeli Sabah'a bilgi veren Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, müteahhit firmanın yoğun bir mesai ile İZMİR'İN kentsel dönüşüm konusunda yeterli adımları atmaması hem Çevre Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan hem de 25 yıldır yaptığı konutlarla bilinen Ege Koop'un Başkanı Hüseyin Aslan tarafından eleştirilmişti. İl Müdürü Varan, 10 yıl önce çıkan 5393 sayılı yasaya rağmen İzmir'de belediyelerin kentsel dönüşümde bir adım atmadığını söyleyerek "Belediye yasası çıktığı zaman büyükşehirlerde ciddi çalışmalar oldu. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Şanlıurfa, bunlara birer örnek. Büyükşehir yasası ile bu kentler dönüştü. Ankara'yı görüyoruz. Kent 3 yıldır mı dönüşüyor? 7-8 yıldır dönüşüyor. Bu kentler işlerini yoluna koymuş. Keza İstanbul da aynı şekilde büyükşehir yasası ile dönüştü. 2012'de çıkan 6036 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili kanun aslında büyükşehir yasasının üzerine kaymak oldu" diye konuşmuştu. 


Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan da İzmir'de, kentsel dönüşümün kilitlendiğini belirterek, "Bana hiç kimse kentsel dönüşüm ile ilgili bir örnek gösteremiyor. Bayraklı'da, Karabağlar'da, Buca'da somut bir adım atıldı diyemezler, yok çünkü. Düşünce anlamında, proje olarak var. Tamam ama uygulama nerede? Kimseyi suçlamadan söylüyorum. İzmir'in son 15 yılını birlikte değerlendirelim. Kentçilik anlamında yapılan bir şey yok. Alsancak merkezindeyiz. Çıkalım dışarıya. Yeşile, temizliğe dair ne görebiliriz ki Allahaşkına. Bir defa şehir merkezimiz gözümüzün önünde. Binanın birisi yeşil, birisi mor, birisi mavi. Böyle bir kentçilik, dünyanın hiçbir yerinde yok" demişti. 


Cahan, İsmetpaşa Caddesi etrafında yoğunlaşan Uşak'ın, projenin tamamlanmasıyla rahat bir nefes alacağını belirterek, "Şu an kentsel dönüşüm projemizde neredeyse tüm binalarda 9'ar kat çıkıldı. 2016 yılında bitirilmesi öngörülen proje kapsamında 923 adet ticari işletme bölgede can bulacak. Ayrıca bin 51 konut, 750 kişilik cami, 24 derslik Özlemli ilköğretim okulu ve sağlık ocağı bölgede yer alacak. Bu bölge konut dönüşümün yanında ticari işletmelerle de dönüşümün sağlanması bakımından Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşımaktadır" dedi. 


Çarpık yapılaşma oranının yüzde 65'i bulduğu ve 313 bin sağlıksız binanın tespit edildiği İzmir'de ise Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı, Baİlıkuyu, Uzundere, Ege Mahallesi, Örnekköy ve Gaziemir Aktepe'de kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştireceğini açıklamıştı. Ancak yıllardır bu konuda kayda değer bir mesafe alınamadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önceki gün Karşıyaka Örnekköy'deki kentsel dönüşüm projesinin kamuoyuna tanıtıp, "Bugüne kadar bir bekçi kulübesi bile yapmayanlar kentsel dönüşüm konusunda ortalığı karıştırıyor" diyerek kendini savundu. 


Sabah Egeli


Geri Dön