Turizm

Uşak'taki tarihi evler turizme açılmak için yatırımcı bekliyor!

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Uşak’ta butik otel ve pansiyon işletmeciliğine uygun çok sayıda tarihi ev olduğunu, bu yapıların restorasyonu için yatırımcıları beklediklerini söyledi

Erdoğan, yaptığı açıklamada, taşıdıkları tarihi değer nedeniyle Uşak’ta Anıtlar Kurulu tarafından tescillenen 220 binanın bulunduğunu, ancak ildeki tarihi nitelikte gerçek bina sayısının daha da fazla olduğunu kaydetti.

Belediye olarak kentin tarihi dokusunun korunmasına büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda tarihi evlerin yoğunlukta bulunduğu semtlerdeki gerekli altyapı çalışmalarını öncelikle tamamladıklarını belirten Erdoğan, bunun yanında tarihi yapıların restorasyonu ve çevresinin iyileştirilmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Belediye olarak geçen yıl tarihi evlerin yoğun olarak bulunduğu bir sokakta cephe yenilemesini ve 7 tarihi evin restorasyonunu yaptıklarını, bu yıl da bu çalışmaları genişleterek sürdüreceklerini bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Belediye olarak tarihimize sahip çıkmak elbet bizim görevimiz. Ancak bu, tek başımıza üstesinden gelebileceğimiz bir iş değil. Biz tarihi evlerin bulunduğu Aybey, Işık ve Karaağaç semtlerinde altyapı çalışmalarını tamamladık. Doğalgaz, su, kanalizasyon ve elektrik gibi sorunlar çözüldü. Sokaklar mistik değerlerini yitirmesin diye Arnavut kaldırımı döşedik. Öncelikli olarak o evlerin sahiplerinin, bu evleri restore edip içinde oturmalarını arzu ediyoruz. Bu olmuyor ise tarihi ve mimari değeri yüksek evleri satın alarak restore ediyor ve kentimizin kültürünü, sosyal yaşamını yansıtan çeşitli amaçlar için kullanıma açıyoruz."

İldeki tarihi yapıların, kendine has mimarisi ile turizm amaçlı kullanıma da çok uygun olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz istiyoruz ki, bu binalarımız yok olmasın. Evlerin çoğu kullanılamaz durumda. İçerisinde oturulmayan onlarca ev var. Bu evlerin restorasyon çalışmalarını bitirebilirsek çok önemli bir kazanım elde etmiş oluruz. Butik otel ve pansiyon işletmeciliğine uygun çok sayıda tarihi ev var. Yatırımcılarımızı bekliyoruz. Gelsinler bu evleri restore edip butik otel yapsınlar, restoranlar açsınlar. Her türlü desteği sağlamaya hazırız. Yeter ki, kentimizin tarihine, mimarisine sahip çıkalım."

"Uşak Evleri"nin özellikleri

Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan "Uşak Evleri"nin büyük çoğunluğu Aybey, Işık, Karaağaç ve Kurtuluş mahallelerinde bulunuyor. Evlerin genellikle birinci katı taş örgü, ikinci katı ahşap, cumbalı ve beşik çatılı, alaturka kiremitlidir.

Oymalı konsollar, çıkmalar, cumbalar ile dışa açılan evlerin yanı sıra bahçe içerisinde iki veya üç katlı konak türü yapıların da bulunduğu Uşak’ta, bahçe içerisindeki evler genellikle iki katlı olup, dışa kapalı sofaların etrafında sıralı odalardan oluşmuştur.

Evlerin alt katları kışlık, üst katları ise yazlık olarak düzenlenmiştir. Evlerin tümünde sofalar çok geniş tutulmuş ve ev yaşantısında önemli bir rol oynamıştır.

"Uşak Evleri"nin en büyük özelliği ise orta ve üst katta bulunan sohbet odası denilen mekanlardır. Evlerin tabanları ise genellikle ahşapla kaplanmış, çatılar ise ahşap ve kiremit örtülüdür.
AA