Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Fazla tolerans azdırıyor!
Anadolu Yakası Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçedeki Validebağ Parkı yanına yapılacak cami nedeniyle yaşanan gerginlikle ilgili yaptığı açıklamada, medyanın kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini iddia etti.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçedeki Validebağ Parkı yanına yapılacak cami nedeniyle yaşanan gerginlikle ilgili yaptığı açıklamada, medyanın kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini iddia ederek, “İşin çevrecilikle, yeşille, Validebağ Korusu ile alakası yok" dedi. Aksine bir mahkeme kararı olmadığı için camiyi yapacaklarını belirten Türkmen, ''Arkadaşlar maalesef bu memlekette fazla tolerans, fazla iyi niyet karşındakini azdırıyor, karşındakini kendisini haklıymış gibi bir pozisyona düşürüyor. Haklılıkları yok'' ifadelerini kullandı. Bu arada Validebağ'daki gerginlik bugün de devam etti. Zabıta ekipleri ile vatandaşlar arasında arbede çıktı.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İŞKUR ve ilçedeki bir grup iş adamıyla birlikte hayata geçirilen Üsküdar İstihdam Merkezi (USIM) tanıtım toplantısında Validebağ Korusu ile ilgili açıklama yaptı. Başkan Türkmen, konunun medya tarafından yanlış yönlendirildiğini belirterek, “Ben de televizyonlarda izliyorum 'Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu'nda yeşili katlediyor. Oraya cami yapıyor' haberler böyle. Böyle bir şey yok. Konunun doğrusu şudur: Bir defa caminin Validebağ Korusu'yla alakası yok. Cami korunun dışında. Altunizade Mahallesi'nde. Yavrupaşa Sokak 34 numarada. Mülkiyeti belediyemize ait tapulu arazimizde. Planda dini tesis alanı içerisinde ve ruhsatlı bir cami yapıyoruz" dedi.
"BU MAHALLEDE BAŞKA CAMİ YOK"
Caminin ruhsatını ve planlarını basın mensuplarına gösteren Hilmi Türkmen, “Türkiye'de camilerin yüzde 80'nin tapusu yok. Çoğu kaçak durumda. Halkımız kendi imkanlarıyla yapmış. Ama biz burada ruhsatlı, projesi onaylı bir cami yapıyoruz. Ayrıca biz bu camiyi belediye bütçesinden yapmıyoruz. Biz buna bir kuruş kaynak ayırmıyoruz. Bu camiyi yine o mahallenin sakinleri yapıyor. Bu mahallede cami yok. Bu mahallenin sakinleri 7-8 yıldır buraya cami yapılması için uğraşıyorlar. Geçtiğimiz dönemde planlaması yapıldı, bizim dönemimizde de yapılıyor. Mülkiyeti Üsküdar Belediyesi'ne aitö diyerek tapusunu gösterdi. Caminin projesini de gösteren Hilmi Türkmen, “3 yüz metre kare butik bir cami. Ahşap kaplama tek minerali. Üsküdar estetiğine yakışır bir cami yapıyoruz.Cami dışında lojman, ve cami cemaatinin namaz öncesi oturup zaman geçireceği bir sosyal alan var" diye konuştu.
"BU ALANDA AĞAÇ DEĞİL BİR TANE OT YOK"
Buraya cami yapılmasına karşı gelenlerden bir grupla görüştüğünü belirten Türkmen, “Bunlar camiye karşı olmadıklarını, yapıya karşı olduklarını söylediler. 'Niçin karşısınız' dediğimizde 'yeşili keseceksiniz, ağaçları katledeceksiniz' diyorlar. Ancak gösterdim, bu alanda ağaç değil bir tane ot yok. İşin doğrusu bu mahalle halkının yüzde 80'ni bu camiyi istiyor yüzde 20'si istemiyor. Ve bu camiyi biz değil bu mahalle halkı yapıyor. Ama bu caminin yapılmasını isteyen insanlar bunlar kadar gürültü koparmıyor" dedi.
"BUNLAR SAHTE ÇEVRECİ"
Bölgede cami olmadığını tekrarlayan Hilmi Türkmen şunları söyledi: “Kimse bize yeşilcilik, çevre duyarlılığı yapmasın. Biz Türkiye'de 2002'den beri 6 milyar ağaç dikmişiz. Şimdi Validebağ Korusu'nu kaşıyorlar. Orası Büyükşehir Belediyemize tahsis oldu Milli Emlak'tan. Kadir Topbaş başkanımız 'Emirgan'da, Göztepe'de nasıl park yaptıysak aynısını orada yapacağız' diyor. Onların derdi yeşil, park değil. Dert başka. Burada dert şu: Bunlar sahte çevreci. Sahtekar çevrecilik yapıyorlar. Çevreyle alakaları yok. Bunlar Çamlıca Camii'ne de karşı çıktılar. Bunların çıkarına uymuyor. Bu alanı çevredeki siteler otopark olarak kullanıyor. Bunların açık otoparkı burası. Yıllardır bir kuruş para ödemeden bizim bu alanımızı otopark olarak kullanıyorlar. Ne çevreciliği? Bunlar sahtekar çevreci. Dolayısıyla burada otoparklarını ellerinden alıyoruz. Yok öyle yağma, bu milletin malını sen otopark olarak kullanamazsın. Dolayısıyla bunların otoparkı ellerinden gidiyor. Bir de söylemek istemiyorum ama, cami olunca, ezan olunca bunlar değişiyor arkadaşlar. Ben bir şey demiyorum. Gerisini siz anlayın"
"FAZLA TOLERANS FAZLA İYİ NİYET KARŞINDAKİNİ AZDIRIYOR"
Türkmen, aksine bir mahkeme kararı olmadığı için camiyi yapacaklarını sözlerine ekleyerek, “Bu işe karşı gelenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bize 'dava açtık' dur diyorlar. Arkadaşlar maalesef bu memlekette fazla tolerans, fazla iyi niyet karşındakini azdırıyor, karşındakini kendisini haklıymış gibi bir pozisyona düşürüyor. Haklılıkları yok. Yüz de yüz hukuken de ahlaken de haksızlar. Vatandaşın talebiyle arazimize tapulu cami yapıyoruz. İşin çevrecilikle, yeşille, Validebağ Korusu'ya alakası yokö diyerek sözlerini tamamladı.
METREKARE SORUNU
Hilmi Türkmen, bir gazetecinin, 'Cami yapımı için 2 bin 500 metrekare araziye ihtiyaç olduğunu ve oradaki arazinin bin 200 metrekare' olduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, “Doğru yönetmelikte öyle bir şey var. Ama aynı yönetmelikte 'mahalli müşterek şartlar dikkate alınarak yerel yönetimler uygun yerlere ruhsat verebilirler' diye bir cümle daha var" diye konuştu.
SU BASKINLARI
Üsküdar'daki yoğun yağmurlarda meydana gelen su baskınları ile ilgili da açıklama yapan Türkmen, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte başlattıkları 4 ay sürecek çalışmayla bu sorunu çözeceklerini söyledi.
VALİDEBAĞ'DA ARBEDE
Üsküdar Validebağ'daki gerginlik bugün de devam etti. Otopark olarak kullanılan alanının usülsüz şekilde imara açıldığı iddia eden bölge sakinleriyle belediye çalışanları karşı karşıya geldi. Ellerinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı olduğunu söyleyen vatandaşlar daha önce yapılan çalışmanın hafriyatını almak için gelen kamyonlara engel olmaya çalıştı. Polis tedbiriyle alana girebilen kamyonlar hafriyat alırken, iş makinaları bölgeyi yeniden kazmaya başladı. Bu sırada gerginlik yaşandı. Mahkeme kararını belediye görevlilerine okuyan ve çalışmanın durdurulmasını isteyen vatandaşlar başarılı olamadı. Zabıta ekipleri bir vatandaşı uzaklaştırmak isterken arbede çıktı.
KAYMAKAMIN İMZASI BEKLENİYOR
Mahkeme kararını uygulamak için Kaymakamlık imzalı belge gerektiğini söyleyen Üsküdar Belediyesi görevlileri çalışmaları yeniden başlattı. Yürütmeyi durdurma kararını aldıran Bölge sakinlerinin avukatı Gülsüm Özdemir'in Üsküdar Kaymakamlığı'nda olduğu ve gerekli imzaya almaya çalıştığı öğrenildi.
Hürriyet