27 / 04 / 2024

Üsküdar 'da 400 kayyumlu yol tartışması 30 haneyi perişan ediyor

Üsküdar 'da 400 kayyumlu yol tartışması 30 haneyi perişan ediyor

Üsküdar Belediyesi"ne 20 yıldır açılan ˜Kayyum Davaları"nın sayısı 400"e yaklaştı. Son olarak Osmanlı Sokak"ta yaşanan kayyumlu yol tartışması 30 haneyi perişan ediyor



Üsküdar"da hisse tapulu olarak kaçak yapılmış yapılar konusunda belediye bir hayli dertli. Geçmiş dönemlerde siyasilerin ruhsatsız olmasına rağmen hizmet götürdüğü yerler bugün belediyenin başını ağrıtıyor. Buralardaki vatandaşlar belediyeden hizmet isterken bazı hisse sahipleri dava açarak mülkiyet sorunununa işaret ediyor. Üsküdar Belediyesi"ne 20 yıldır açılan ˜Kayyum Davaları"nın sayısı 400"e yaklaşıyor. Bu konudaki en somut örneklerden biri Küçük çamlıca Mahallesi, Osmanlı Sokak"ta yaşanıyor. Sokak, taşlar ve çukurlarla ilkel bir görüntü sergiliyor. 30 hane bulunan sokak, yaşayanlar için sıkıntıya dönüşmüş durumda. Sokak sakinleri belediyenin œBir yıl evvel elektrik tellerini yeraltına alacağız diyerek sokağı söktüklerini ancak gelen giden olmadığını belirtiyorlar.

YOLA İLKEL ASFALT DÖKÜLDÜ

Vatandaşlar süreci söyle anlatıyor: Yol söküldükten sonra aradan zaman geçti ve gelen giden olmayınca belediyeyi aradık. Bize yolun davalı olduğu söylendi. Daha sonra   ise œSokağı satın alın denildi. Biz vatandaş olarak vergimizi ödüyor üzerimize düşeni yerine getiriyoruz ama sonuç alamadık. Mahalledeki bayanlar belediye başkan yardımcısı ile 10 kişilik grup oluşturarak görüştü. Bu görüşme sonucunda tamamı kum olan yola ilkel asfalt döküldü. Malesef, kalıcı bir sonuç alamadık. Sözde İstanbul"da yaşıyoruz fakat sokağımız ücra bir köy yolunu aratmıyor.

Küçük çamlıca Mahalle Muhtarı Cemil Tolak ise yolun sokak sakinleri için meydana getirdiği sıkıntının farkında olduklarını belirterek, sokakta bir vatandaşın hisseli tapusu bulunduğu için Kayyum durumunun geçerli olduğunu ve o kişinin 300 bin TL para ya da arsa istediğini belirtiyor. Muhtar, belediyeye gittiklerinde bu cevapla karşılaştıklarını ve belediyenin kendilerine œKayyum olayını çözün, size en güzel yolu yapayım. Üsküdar"da o kadar çok böyle yol var ki bütçemiz karşılamaya yetmez dediğini anlatıyor.  

Belediyeye açılmış işgal tazminatı davaları da var

Eski bir yerleşim olan Üsküdar"da böyle yerlerin sayısı konusunda ise, Belediye Hukuk İşleri Müdürlüğü bir açıklama yaptı. Açıklamada, Üsküdar Belediye"sinde kişi ya da mirasçıların açtığı dosyalar dışında İstanbul   Derterdarı Kadir Boy tarafından 20 yıldır belediyeye açılan davaların sayısının 400"e yaklaştığı belirtiliyor.

İstanbul Defterdarlığı kaybolmuş, ölmüş ilgililer adına belediyeyi ˜Kamulaştırmasız el atma" ya da ˜işgal tazminatı" davaları açmış. Bunun dışında ilgili kişilerin açtığı davalar da bulunuyor.

Büker: Kamuştırmaya büyük bütçe lazım

Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Büker, Osmanlı Sokak"ın tamamının parselden oluştuğunu, vatandaşların hisseli tapu alarak, kaçak yapılar yaptıklarını, dönemin siyasilerinin de buraya hizmet götürdüğünü belirtiyor. Sokakta hissesi olduğu halde ev yapamayan bir kişi ise hissesinin üzerinde yapılan yolla ilgili ˜kamulaştırın öyle kullanın" diyerek dava açıyor. Büker, yolun imar yolu olamadığını belirtiyor. Mülkiyet sahiplerinin taleplerine ise ciddi bütçe istediği için belediyenin yetişemediğini belirtiyor.
Star

 


Geri Dön