Kent Haberleri

Üsküdar Mihrimah Sultan Misafirhanesi binası kaçak mı?

İSTANBUL’da Üsküdar Belediyesi tarafından, TÜRGEV’e tahsis edilen Mihrimah Sultan Misafirhanesi’nin, tapu kayıtlarında ‘arsa’ olarak yer aldığı ortaya çıktı. Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi binanın kaçak olduğunu savundu.

Bugün Mihrimah Sultan Misafirhanesi olarak kullanılan bina, 10 yıllığına vakfa tahsis edildi. Protokolde, Küplüce Mahallesi’deki parsel ‘taşınmaz’ olarak görülüyor.


TÜRGEV’in misafirhane olarak kullandığı binanın hikayesi, yaklaşık 15 yıl önce bir vatandaşın kamu arazisine inşaat yapmasıyla başladı. Kaba inşaat bitse de bina tamamlanmadı ve yıllarca atıl vaziyette bekletildi. 2002’ye ait uydu görüntülerinde kaba inşaatı bitmiş görünen binanın bulunduğu arsa, belediyenin mülkiyetine geçirildi ancak bina kayıtlara yansımadı.


Misafirhane olarak kullanılan binanın ‘kaçak’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, “Üsküdar Belediyesi olarak, burayı yurt olarak nasıl tahsis ettik? İskanı olmayan bina nasıl yurt olabilir? Belediye arsası üzerindeki kaim taşınmazın iskanı yok, yani kaçak” diye konuştu. Erdal Tüfekçi, binanın yangın merpeni, bina denetimi gibi konularda gerekli koşulları taşımadığı uyarısında da bulundu. Fesih ile ilgili maddeye göre taraflar sözleşmeyi ancak mutabakat halinde feshedebiliyor. Protokolün ‘fesih’ maddesinde, “Mutabakat olmaksızın vakfın binayı tahliye etmek zorunda bırakılması halinde vakfa bina bedeli kadar tazminat ödenecektir” ifadeleri yer alıyor.


10 YILLIĞINA TÜRGEV’E VERİLDİ


Bugün Mihrimah Sultan Misafirhanesi olarak kullanılan bina, 10 yıllığına vakfa tahsis edildi. Protokolde, Küplüce Mahallesi’deki parsel ‘taşınmaz’ olarak görülüyor. Üsküdar Belediye Meclisi’nde alınan kararda ise ‘belediyemizin kullanımında bulunan bina’ olarak tanımlanıyor. Misafirhanede konaklama hizmetinin yanı sıra kız öğrencilere yönelik atölye, kulüp ve hafızlık çalışmaları yürütülüyor. Bina önünde 24 saat güvenlik bekliyor.


Sözcü




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Üsküdar Belediyesi tarafından Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) tahsis edilen ve kız öğrencilere hizmet veren Küplüce’deki Mihrimah Sultan Misafirhanesi’nin tapu kayıtlarında ‘arsa’ olarak yer aldığı ortaya çıktı. Hem tapuda hem de Üsküdar Belediyesi veri tabanında halen ‘arsa’ olarak görünen Boğaz manzaralı arsanın üzerinde TÜRGEV’e ait 5 katlı bina bulunuyor. Belediye yetkilileri durumu “sahipsiz binanın yıkılması yerine, değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanılmasının daha doğru buldukları” şeklinde savundu. 


Bina değil arsa


17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması sırasında gündemden düşmeyen TÜRGEV’in kullanımda olan bina, yaklaşık 15 yıl önce bir vatandaşın kamu arazisine inşaat yapmasıyla başladı. 2002 yazına ait uydu görüntülerinde de kaba inşaatı bitmiş görünen binanın da yer aldığı arsa, Üsküdar Belediyesi mülkiyetine geçirildi ancak bina kayıtlara geçmedi.


Üsküdar Belediye Başkanlığı ile TÜRGEV arasında, taşınmazın kullanımına ilişkin 6 Temmuz 2015 tarihinde ortak hizmet protokolü imzalandı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın’ın imzaladığı protokolle Küplüce Mahallesi 1193 ada, 45 parsel, protokolde ‘taşınmaz’ olarak, Üsküdar Belediye Meclisi’nde alınan kararda ise ‘belediyemizin kullanımında bulunan bina’ olarak tanımlanıyor. Misafirhane olarak kullanılan binanın ‘kaçak’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, “Üsküdar Belediyesi olarak, burayı yurt olarak nasıl tahsis ettik. İskânı olmayan bina nasıl yurt olabilir. Belediyemiz hukuka aykırı davranmıştır” dedi. Tahsis için düzenlenen protokolde fesih ile ilgili 11. maddeye göre taraflar sözleşmeyi ancak mutabakat halinde feshedebiliyor. Bu maddeye dikkat çeken Tüfekçi “Bu vakıf ileride bir gün kendi yapmadığı halen de kaçak olan bina için, ‘Bu bina benim’ diyerek tazminat isteyebilir” diye konuştu.




Cumhuriyet



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Üsküdar Belediyesi, İstanbul Küplüce’de TÜRGEV’e kaçak ve iskanı olmayan bir binayı yurt olarak tashih etti. Belediye gerekçeyi de buldu: “Kamu yararı.”


Üsküdar Küplüce’de 2002’de kaba inşaatı biten bina, kaçak olduğu için tamamlanamadı ve atıl bekledi. 5 katlı bina, belediye kayıtlarında hâlâ ‘arsa’ olarak yer alıyor. Buna rağmen bina TÜRGEV’e devredildi.


Belediye, sahipsiz binanın değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanıldığını söylüyor. Üsküdar Belediye’si binadaki eksikliklerin de TÜRGEV tarafından tamamlanması gerektiğini savunuyor. 


Üsküdar Belediyesi tarafından Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) tahsis edilen ve kız öğrencilere hizmet veren Küplüce’deki 5 katlı Mihrimah Sultan Misafirhanesi’nin tapu da ve belediye veri tabanında ‘arsa’ olarak yer aldığı ortaya çıktı. Üsküdar Belediyesi, kaçak ve iskanı olmayan binanın yurt olarak hizmet vermesini, ‘kamu yararı’ olarak açıkladı.


10 YILLIĞINA DEVREDİLMİŞ


2002 yılında kaba inşaatı biten, kaçak olduğu için tamamlanamayan ve atıl bekleyen bina, 2015 yılında TÜRGEV’e 10 yıllığına devredilmişti. 2002 yılına ait uydu görüntülerinde de kaba inşaatı bitmiş görünen binanın da bulunduğu arsa, Üsküdar Belediyesi mülkiyetine geçirilirken bina kayıtlara geçmemiş.


“KAÇAK BİNA NASIL YURT OLDU?”


Misafirhane olarak kullanılan binanın ‘kaçak’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, “Üsküdar Belediyesi olarak, burayı yurt olarak nasıl tahsis ettik. İskanı olmayan bina nasıl yurt olabilir? Belediyemiz hukuka aykırı davranmıştır” dedi. Protokolün “arsa”yı hükme bağladığını savunan Tüfekçi, “Protokol belediyeye ait arsa üzerindeki bina hakkında hüküm ifade etmez. Belediye arsası üzerindeki kaim taşınmazın iskanı yok, yani kaçak” diye konuştu. Tüfekçi, binanın yangın merdiveni, bina denetimi gibi konularda gerekli koşulları taşımadığı uyarısında da bulundu.


BELEDİYEDEN SAVUNMA 


Küplüce’deki binanın uzun zamandır atıl bir şekilde bırakıldığı ve mahallelinin güvenlik gibi gerekçelerle tedirgin olduğunu belirten Üsküdar Belediyesi yetkilileri, sahipsiz binanın yıkılması yerine, değerlendirilerek ‘kamu yararına uygun’ bir şekilde kullanılmasının daha doğru bulduklarını ifade etti. Belediye tahsis ettiği binalarda eksikliklerin kurumlar tarafından yapılması gerektiğini savundu.


Bu arada Türkiye genelinde başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları bağışta bulunmak için yoğun çaba sarf ediyor. Isparta’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarihi değeri olan taşınmazı TÜRGEV’e tahsis etti.


Meydan