Genel

Üsküdar'da, 140 yıllık ahşap evler restore ediliyor!

İstanbul'dan asırlar önce fethedilen Üsküdar'ın tarihi dokusu yeniden canlandırılıyor. Semtin silüetini oluşturan asırlık ahşap yapılar aslına uygun olarak restore ediliyor. Cemil Meriç Sokak'taki 12 ahşap ev onarılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü ile Üsküdar Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü çalışmayla Cemil Meriç Sokak'taki 12 ahşap ev onarılıyor.İstanbul Üsküdar'daki ahşap binalar aslına uygun olarak onarılıyor. İcadiye Mahallesi Cemil Meriç Sokak'taki 12 ahşap ev onarılarak sokak tarihi geçmişini yeniden yansıtacak. Türk düşünce dünyasının önemli isimlerinden Cemil Meriç'in adını taşıyan sokaktaki örneğine nadir rastlanan 19. yüzyıla ait binalar eski günlerindeki ihtişamını yeniden kazanacak. Üsküdar Belediyesi ve KUDEB işbirliği ile yapılan çalışmayla ahşap binalar eski günlerine dönecek. Proje kapsamında ilk etapta 6 yapının restore edileceğini belirten mimar Birsen Urtaç şu bilgileri verdi: 'Haziran ayında ilk etap tamamlanacak. Ahşap yapılar depreme dayanıklı yapılar. Onarımları esnasında çürümüş, yıpranmış taşıyıcı ahşap parçalar da yenisi ile değiştiriliyor. Böylece daha güvenilir bir bina yapılıyor.'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) ile Üsküdar Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü çalışma ile Cemil Meriç Sokak'taki 12 ahşap ev onarılıyor. Üsküdar'da KUDEB işbirliği ile kurulan Geleneksel Ahşap Eğitim Atölyesi çalışmalarına başladı. Cemil Meriç Sokak'taki tarihi açıdan olduğu kadar mimari özellikleriyle de önemli olan ahşap binalar onarılmaya başlandı. Binalardaki görsel kirlilikler, çanak antenler, tabelalar kaldırıldı. Aslına uygun olmayan detaylar değiştirildi. Yazar ve düşünür Cemil Meriç'in isminin verildiği sokaktaki çalışmalarda şimdiye kadar 2 ahşap yapının onarımı tamamlandı.

Proje ile İstanbul'un ahşap Türk mimarisinde zamana karşı ayakta kalabilmiş tarihÜ® eserlerinin onarılarak gelecek kuşaklara aktarımı sağlanıyor. Ahşap işçiliğinin sürekliliği ve kalifiye insan gücü oluşturulacak.Projenin en önemli amaçlarından biri ise vatandaşlara sahibi oldukları 'taşınmaz kültür varlıkları'nı onarmak istediklerinde teknik ve mali konularda danışmanlık yapmak. Ayrıca maddi durumu olmayan mülk sahiplerine onarımın her aşamasında malzeme ve teknik uygulama desteği de sağlanıyor.

Cemil Meriç Sokak'taki yapıların mimarlık tarihi açısından önemli olduğunu ifade eden KUDEB Müdürü şžimşek Deniz ise proje tamamlandığında sokağın açık hava mimarlık müzesi olacağını söylüyor. Aynı sokak içinde nadir bulunan ahşap bina örnekleri olduğuna dikkat çeken Deniz, 'İstanbul'da 5 bin civarında ahşap bina var ama bu sokakta her ev farklı bir üslupla yapılmış. Bu yapılar 130-140 yıllık yapılar. Tarz olarak da çok klasik tarza sahipler. Klasik cumbalı, barok, rokoko yani eklektik birleşimden meydana gelen mimari üsluplara sahip. Bu yüzden de önemli bir çalışma.' diye konuşuyor.

Kurs, ilgi görüyor

KUDEB ve Üsküdar Belediyesi işbirliğiyle kurulan Geleneksel Ahşap Eğitim Atölyesi'nde eski eser ahşap ustası olmak isteyenlere kurs veriliyor. Derslerde, geleneksel ahşap yapım sistemleri, ahşap süsleme sanatları, ahşap işleyen el aletlerinin kullanılması, kapı pencere doğrama onarımı ve ahşap profillerin yapımı gibi konular öğretiliyor.
Zaman/Sevgi Korkut