Üsküdar'da markalı konut projeleri tam gaz!
Avrasya Tüneli ve Marmaray gibi dev ulaşım yatırımları sayesinde Avrupa yakasındaki tarihi yarımadaya yakınlaşan Üsküdar, yatırımcıların yeni gözdesi oldu. Üsküdar’da markalı konut projeleri, sağlık ve turizm yatırımları tam gaz sürüyor. Belediye ise, tarihe ve doğaya saygılı bir dönüşüm planlıyor.
Hürriyet’in gayrimenkul sektörünün sorunlarına ‘yerinde’ çözüm üretmek ve sektörün gelişmesine destek sağlamak amacıyla düzenlediği ‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin 7’incisi Üsküdar’da yapıldı. Önceki gün Adile Sultan Sarayı’ında bir araya gelen gayrimenkul sektörü temsilcileri ve kamu yetkilileri ‘Koşuyolu Altunizade’ bölgesini masaya yatırdı. Bölgenin gelişimine katkı sağlamak, sorunları tespit edip çözüm yolları aramak amacıyla yapılan toplatının sponsorları Dap Yapı, Sur Yapı ve Taş Yapı olurken, Acıbadem Sağlık Grubu da stratejik ortak olarak katıldı. Avrasya Tüneli, Marmaray ve yeni metro hattı projeleri ile bölgenin değerinin giderek arttığına dikkat çeken konuşmacılar, tarihi ve kültürel zenginliklere de ev sahipliği yapan bölgede eski yapı stokunun yenilenmeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir moderatörlüğünde yapılan toplantıda söz alan gayrimenkul sektörü temsilcileri bölgede bina bazında yenileme yerine daha geniş alanda dönüşüm yapılmasının daha faydalı olacağına dikkat çekerken, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de ‘örnek dönüşüm’ ve ‘yerinde dönüşüm’ vurgusu yaptı.
EKONOMİDE ÖNEMLİ OYUNCU
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet’in inşaat ve gayrimenkul sektörüyle eskiye dayanan köklü ve güçlü bir ilişkisi olduğunu söyledi. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün son yıllarda çok hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Ergin, “Türkiye genelinde konut, AVM ve işyeri yatırımları hızlandı, dünyanın muhtemelen en kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri Türkiye’de başlatıldı. Ayrıca yabancıların konut edinmelerinin kolaylaştırılması gibi birçok dinamik bu sektörü ekonomi içindeki en büyük oyunculardan biri haline getirdi. Bu sektörün sağlam bir zeminde yol alması bugün geldiğimiz noktada Türk ekonomisinin makro düzeydeki dengeleri bakımından da büyük bir önem taşıyor” dedi. 2015’te yarısı ikinci el satışı olmak üzere 1 milyon 289 binden fazla konut satıldığını hatırlatan Ergin, 2016’nın da muhtemelen 1.3 milyon ile rekor yılı olacağını kaydetti.
YATIRIMLAR DEĞER KATIYOR
2014 yılında ilki gerçekleştirilen ve gelenekselleşen gayrimenkul yarışması ‘Sign of the City Awards’ ile sektörde markalaşmayı, kurumsallaşmayı teşvik eden önemli bir adım atıldığını hatırlatan Ergin, gayrimenkul sektörü için geliştirilen bir diğer önemli etkinliğin de ‘Gelişen Bölgeler Zirveleri’ olduğunu ifade etti. Ergin, “Burada kentin belli bir bölgesini seçerek, inşaat ve gayrimenkul sektörünün bu bölgedeki gelişme trendlerini gözden geçirmek, bölgenin gelişme vizyonuna odaklanmak gibi bir amaçla hareket ediyoruz. Burada sektörün bölgedeki paydaşlarını da bir araya getiriyoruz. Bugün Koşuyolu- Altunizade bölgesini değerlendirmek için bir araya geldik. İcadiye, Acıbadem ve Çamlıca tepeleri arasında yer alan, Kısıklı, Altunizade ve Bağlarbaşı gibi semtleri de kapsayan bir üçgenden söz ediyoruz. Bu alanlar geçmişte Çamlıca çevresi yerleşmeleri olarak adlandırılıyordu ve şehirden izole olmuş, bağ, bahçe bölgesiydi. Oysa bugün yerleşme alanları olarak şehrin yaşantısının önemli bir parçası haline gelmiş bulunuyor. 30 yıl itibarıyla Anadolu yakasının gerek iş hayatı gerek yerleşim bölgesi olarak elit bir bölgesi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
YEŞİLİ KORUYAN DÖNÜŞÜM
Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası da bir değerlendirme yapan Sedat Ergin şunları söyledi: “Avrasya Tüneli ve Marmaray tarihi yarımada ile Üsküdar’ı birbirine bağladı. 2 yaka hiç bu kadar yakınlaşmamıştı. Üsküdar-Kabataş yaya tüp geçit projesi de gerçekleşince bölgenin cazibesi daha da artacak. Markalı konut geliştiren şirketlerin projeleri de bölgeye değer katıyor. Sorun olarak gördüğümüz, eskimiş yapı stokunun nasıl dönüşeceği ki bu dönüşümün tarihi ve yeşil dokuya zarar vermeden yapılması, Üsküdar’ı Üsküdar yapan değerlerin korunarak gelişimin sürmesi en büyük sınav olacak.”
ÜSKÜDAR’A NEFES
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de, Üsküdar’ın tarihi, geçmişi, kültürel zenginlikleri ile ruhu olan bir şehir olduğunu söyledi. 540 bin nüfusa sahip Üsküdar’ın İstanbul’un iki yakasını bir araya getiren önemli bir düğme olduğunu söyleyen Türkmen, “Avrasya Tüneli, Marmaray, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, deniz motorları, Üsküdar- Kabataş arasında yaya tünelinin yapılacak olması, 15 Temmuz Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında yeni bir geçiş güzergahının projeleniyor olması, Üsküdar’a en önemli ulaşım merkezi olması özelliği kazandırıyor. Bu bölgede yatırım yapan iş işadamlarımız, başka bir yerleşim yerindeymiş gibi hareket etmemeli. Üsküdar’da nefes alan, Üsküdar’a nefes vermeli” dedi. Üsküdar’ın bir açık hava müzesi olarak tanımlayan Türkmen, yeni yapılan Çamlıca Camii ve 380 metre olması planlanan Çamlıca Kulesi ile turizm bölgesi özelliklerinin güçleneceğini dile getirdi.
İSTANBUL’UN KUPON YERİ
Gerek yapılaşması gerek ikamet eden insanlar dikkate alındığında Koşuyolu Altunizade bölgesinin İstanbul’un kupon yeri olduğunu belirten Türkmen, “Yeni konut ve ticaret projeleri, özellikle sağlık alanında yapılan yatırımlar, bu bölgenin cazibe merkezi özelliğini artırmaya vesile oldu. Altunizade bölgemiz İstanbul’un her yerinden rahatça ulaşılabilecek noktada. Bu bölgede yapılacak yatırımların değeri İstanbul’un ortalamasının üzerinde artmaya devam edecek. Bir gerçek var ki, yatırımcıların cesurca fırsata dönüştürebileceği bir zaman sürecinden geçiyoruz” diye konuştu. ÖRNEK DÖNÜŞÜM 2013’de yaptıkları plan çalışmasıyla Üsküdar’ın önünü açtıklarını belirten Türkmen, “Üsküdar’da kentsel dönüşümün adını ‘örnek dönüşüm’ olarak değiştirdik. Sebebi, Üsküdar sıradan bir ilçe değil. Üsküdar’daki komşuluk huzurunun, sıcaklığının devam etmesini istiyoruz. Üsküdarlılar Üsküdar’da kalsın istiyoruz. Yani ‘yerinde dönüşüm’ istiyoruz. Özellikle konut projelerinde 1 artı 1 dairelere sıcak bakmadığımız da ifade etmek isterim” dedi.
VALIDEBAĞ DOĞAL SİT ALANI
Geçtiğimiz günlerde Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun yapılaşmaya açılacağı iddiaları gündeme geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Türkmen, “Validebağ Korusu 1996 -1999’da, doğal sit alanı ilan edildi. Buralarda yapılaşma, imar hareketliliği olması mümkün değildir. Validebağ imara açılıyor bilgileri asılsız. Geçtiğimiz Aralık ayında İBB Meclisi’nden geçen konu tamamen farklı. Aralık ayı kararına göre korudaki mevcut tarihi eserler plana işlendi. Mevcut kararda toplam 100 metrekarelik, sökülüp takılabilen geçici bir yapıdan bahsedilmekte. Korunun 17 kapısı var. Girişlerde, 10’ar ya da 20’şer metreyi geçmeyecek, koruda yürüyen, spor yapan, istirahat edenlerin sosyal ihtiyaçlarına cevap versin diye küçük tesis, kafe büfe anlamında, sökülüp takılabilen yapılara izin veren bir karar. Koru içinde 15 ila 400 yıl arasında değişen 4 bine yakın ağaç var. İTÜ Orman Fakültesi’yle yaptığımız çalışmayla, korunun ağaç planlarını yaptık. Buna göre mevcut ağaçlar korunacak. Ayrıca ilave 6-7 bine yakın ağaç dikelecek. Koruyu daha yaşanabilir hale getirmek asla yapılaşmasına müsaade edilmiyor” dedi.
HÜRRİYET ÖNEMLİ BİR PLATFORM
7. Gelişen Bölgeler Zirvesi’ne katılan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent ekonomide zaman zaman çalkantılı dönemler olduğunu dile getirdi. Böyle dönemlerde her sektörde daralma olduğunu dile getiren Levent, “Önemli olan böyle zamanlarda ne karamsar bakmalı ne de kafamızı kuma gömmeliyiz. Önceden tedbir almak için konuşmalıyız. Hürriyet gayrimenkul sorunlarını gündeme getirmede konusunda ya da olumlu gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmada önemli bir platform. Öyle olmaya da devam edecek” dedi.
Hürriyet