Kentsel Dönüşüm

Üsküdar'daki dönüşümde site ve 1+1 daire olmayacak!

Üsküdar'ın dönüşümü için geçen hafta düğmeye basıldı. İBB meclisinden çıkan kararla Çamlıca etekleri de dahil 16 mahallede dönüşüm başlayacak. Peki 270 bin kişiyi kapsayacak bu dönüşüm nasıl olacak? Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen açıkladı.

Üsküdar'ın dönüşümü için geçen hafta düğmeye basıldı. İBB meclisinden çıkan kararla Çamlıca etekleri de dahil 16 mahallede dönüşüm başlayacak. Peki 270 bin kişiyi kapsayacak bu dönüşüm nasıl olacak? Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.


Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen sürpriz gemi projesini de ilk kez açıkladı


-Başkanlık koltuğunda iki buçuk yılı doldurdunuz, bu dönem için yolu yarıladınız. Nasıl geçti?


Göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Çok yoğun geçti. Güzel projelerimiz var. Bazıları tamamlandı ve hizmete açıldı. Önümüzdeki aylarda açılacaklar var. İmar planları konusu var. Bu, Boğaz mahallelerinde otuz senelik bir mesele. Bunu bitirdik. Otuz yıllık bir sorunu çözdük. Yeni binamıza taşındık. Eski binayı yıktık. Yılbaşına kadar yıkım işleri var. 2018 Temmuz’a kadar bunları tamamlayacağız. Sahil düzenlemesi var. Harem’in taşınma işleri var.


-Ne zaman taşınacak Harem?

Harem’in taşınması, Üsküdar Meydanı’nın tamamlanması, Salacak ve Beylerbeyi sahil projeleri 2018 sonu gelmeden bitecek. Otogar Ataşehir’e taşınıyor ve orası bir rekreasyon alanı. Donatılar ve park olarak değerlendireceğiz.


-Bir de metro ve tünel projeleri var...


Üsküdar Anadolu’nun son ilçesi ve Avrupa’dan gelirken ilk ilçesi. Yani merkezdeyiz. Ulaşım anlamında Üsküdar İstanbul’un en önemli merkezi. İstanbul’un taşı toprağı altın deriz, Üsküdar’ın yakut. Aynı zamanda insanların yaşamak için çok fazla tercih ettiği bir ilçe. 550 bin nüfusumuz var. Bu kadar yoğun nüfusun olduğu yerde ulaşım hamleleri yapmak lazım. Meydanı düzenleme sebebimiz bu. Meydan insan sirkülasyonunun ciddi olduğu yerlerden biri. Artık kaldıramaz hale geldi. Projede meydanı üç kat büyütüyoruz, altına bin araçlık otopark yapıyoruz. 2019’a yetişmiyor bu. 2021-2022 gibi bitecek. İki projeden biri Marmaray’ın çıkışından başlayan ve yerin altından Beykoz’a ulaşan bir raylı sistem. Mevcut Beykoz-Üsküdar karayolunun altından gidecek. Bir diğeri Harem-Üsküdar-Beylerbeyi-Küçüksu arasında lastik tekerlekli araçlar için tünel. Harem’den tünele giriyorsunuz Kuzguncuk’tan geçip, Beylerbeyi’nde yeryüzüne çıkıyor. Daha sonra tekrar dalıyor Küçüksu’da çıkıyor. Bu proje de raylı sistemle at başı gidecek. Tünel biraz daha önce proje olarak. 2022’de biter. Şu anda güzergâhlar belirlendi ve çalışmalar devam ediyor.


-Trafiğe etkisi ne olacak?

Üsküdar trafiğini üçüncü köprü bile etkiliyor. İkinci köprüdeki kamyonların üçüncü köprüye geçmesi, birinci köprünün yükünü aldı ve bu bizi rahatlattı.


-1. köprüdeki rahatlama oranı ne?


Kısmen oldu. %10 ya da %20 civarı bir rahatlama var. Bizim trafik sorunumuzu rahatlatacak iki proje var ve yoldalar. Birincisi Ümraniye-Çekmeköy metro hattı. Ciddi bir yolcu demek bu. Nisan 2017’de açılacak. Bir diğeri Avrasya. Avrasya açılınca insanlar Boğaz Köprüsü’nden değil Avrasya Tüneli’nden geçecek. Boğaz trafiği rahatlayınca bizim Altunizade, Acıbadem, Beylerbeyi trafiğimiz rahatlayacak. Avrasya Tüneli’yle birlikte Üsküdar trafiğinde %40 civarı rahatlama olacak. Tünel projesinin şartnamesinde yüklenici firma günde yüz bin araç geçecek şekilde bir planlama yaptı. Bu projelerden sonra Üsküdar’a araç az inecek. Üsküdar ve Ümraniye arasındaki mahallelerden insanlar artık metroyla inecek.


- Çamlıca eteklerinin de dahil olduğu 16 mahallenin dönüşümünün yolunu açan imar planları meclisten geçti. Peki nasıl bir dönüşüm olacak?


Üsküdar’ın nüfus olarak yarısı Boğaz bölgesinde yaşıyor. 33 tane mahallemiz var, 16’sı bu bölgede.


-Çoğu 1999 depreminden önce yapılan binalar değil mi?


Çoğu değil hepsi öyle. Kiraztepe, Küplüce, Burhaniye, Mehmet Akif Ersoy, Bahçelievler, Çengelköy, Ferah, Kısıklı. 33 mahallenin yarısı burada yani nüfusun yarısı da burada. 270 bin insan yaşıyor bu bölgede. Bu kadar insanın problemi otuz senedir devam ediyordu. 1983’te Boğaz Kanunu çıktı. Bu kanunla bu bölgede imar sıkıntısı yaşandı. İmar hareketleri başka ilçelere oranla kısıtlandı. Diğer ilçelerde imar yaparken önünüze bir özel kanun çıkmıyor. İmar Kanunu aslında Boğaz’ı koruma kanunu. Bu kanundan kaynaklanan sıkıntılar var. Boğaz’ın hali ortada, bu kanunla koruyamamışız. Gelişen Türkiye ve bu nüfus hareketleri bu bölgede yeni bir plan yapma ihtiyacı ortaya çıkardı. Biz bunu 20 senedir konuşuyoruz. Bu plan çok şükür bize nasip oldu. Bu bölgenin 30 senelik imar problemini çözdük.


-Çözdük derken somut olarak ne olacak?


Vatandaşlar bu bölgede iki kat inşaat yapıyordu eskiden şimdi altı kata çıkardık. Yavuztürk Mahallesi’nde yedi kat bile var. Boğazın arka tarafları bunlar.


- Bunlar öngörünümü bozmayacak mı?


Öngörünümü bozacak yerler Küplüce’nin altı ve yine oralarda imar yok. Boğaz’da üç plan bölgesi var. Öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgesi. Öngörünümde yine imar hareketi yok. Bizim bahsettiğimiz yerler geri görünüm ve etkilenme bölgeleri. Geri görünümde altı kat, etkilenme bölgesinde yedi kat. Emsal eskiden yani bir yıl öncesine kadar burada 300 metre tapusu olan bir vatandaş için 90 metrelik daireye izin veriyordu. Bugün geri görünüm ve etkilenmede 300 metre tapusu olan bir vatandaş 90 metreden beş daire yapabiliyor. Bire beş değerlendi ve böylece kentsel dönüşümün önündeki engel kalkmış oldu. Vatandaş bize soruyor dönüşümün ne zaman başlayacağını. Evinizi yıkmayacağız, buna siz karar vereceksiniz. Biz sizin önünüzdeki engeli kaldırdık ve kararı size bıraktık. Sahada muazzam bir hareketlilik var. Müteahhitler, vatandaşlar toplanıyor ve konuşuyor. Şu anda Çamlıca Camii’nin eteklerinde 190 dönümlük araziyi kentsel yenileme alanı ilan ettik. Bu bölgede 500 tane bina, 1500 tane daire var. Komple yıkılacak ve Üsküdar Evleri projesi hayata geçecek. Üç tane kırmızı çizgimiz var. Birincisi otopark. Diğeri siteleşmenin olmaması. Site istemiyoruz. Üsküdar dönüşecek ama site olmayacak. İnsanların duvarlarla çevirilerek mahalle kültürüne karşı durmalarını istemiyoruz. Açık sokaklar, mahalle meydanları, insanların evlerine girip çıkarken selamlaştıkları bir ortam. Sitelerde kapıda güvenlikler, kimsenin kimseden haberi yok. Biz bunu imar planlarına yazdık zaten.


-1+1 daire olacak mı?

Asla yok. Kesinlikle olamaz. İzin vermem. Üçüncü olarak Üsküdar Evleri geleneği başlayacak. Evlerimiz güzel olacak.

 

YENİ BİNALAR İÇİN ESTETİK KURUL

“Dönüştürülecek binalar için estetik kurul kurduk belediyemizde ve kuruldan geçmeyen projelere onay vermeyeceğiz. Binalar saçaklarıyla, cam, çerçeve ve balkonlarıyla bir Osmanlı geleneği tarzında olacak. Günümüzü yakalayacak ama Üsküdar ruhunu yansıtacak. İsteyen istediği renge boyayamayacak binasını. Şu anda Üsküdar Belediyesi olarak yeni bir arsamız var Nato Yolu’nda. 181 konut yapıyoruz oraya. TOKİ ile anlaştık.”

 

‘VALİDEBAĞ’DA BETONA KARŞIYIM’

- Validebağ Korusu için vaat ettiğiniz bir proje vardı. Hyde Park yapacaktınız. Validebağ Camii krizinden sonra bu projeden vazgeçtiniz mi?


O camiye zamanında karşı çıkanlarla şimdi oturup sohbet ediyoruz ve çok memnunlar. Önyargı problemleri yaşadık. Orada bir iletişim kazası oldu. Bizde de hata vardır, kimseyi suçlamak istemeyiz. Gereksiz gerilimler yaşandı. Validebağ için bizim mevcut projelerimiz var. Konuşacağız insanlarla bunları. Eksiği var mı, önerileri var mı diyeceğiz. Validebağ’da durum kötü. Güvenlik yok, otlar uzamış her yeri sarmış. Gelin düzeltelim diye çağıracağız. Onlar da bunu istiyor zaten. Bundan sonra Validebağ Gönüllüleri’yle görüşülerek süreç yürütülecek. Betona karşıyız diyorlar ki biz de karşıyız. Geçen gün bir imza kampanyası yapmışlar ‘betona hayır’ temalı. Ben de imzaladım. Doğal taşlar ve ahşap elemanlar kullanılacak. Koruyu zenginleştireceğiz. Altı bine yakın ağaç var orada ama biz ilave olarak 7-8 bin ağaç daha dikeceğiz.

 

ÇAMLICA’DAKİ ANTENLER GİDİYOR

- Yıllardır Çamlıca’daki antenlerin kaldırılması bekleniyor. Ne zaman gerçekleşecek bu proje?


Mayıs 2017’de bütün antenler kalkmış olacak. Küçük Çamlıca’da yapılan anten 380 metre yüksekliğinde. 220 metresi kule, 160 metresi anten. Kulenin 170-180 metrelerinden itibaren seyir terasları ve restoranlar var. Söz verdiğimiz gibi hepsini kaldıracağız. Bakın mayısta Üsküdar’da neler olacak; Çekmeköy Metrosu açılacak, Çamlıca Camii bitmiş olacak. Kadir Gecesi sembolik bir açılış yaptık ama çalışmalar sürüyor. Camiye çıkan yollar ve bağlantılar söz konusu. Libadiye’den Çamlıca Camii’ne tünel gelip gidiyor, devam ediyor. Mayıs itibarıyla antenler kaldırılacak, meydan düzenlemesi inşaatı devam edecek, Tünel devreye girmiş olacak. Bunlar ulusal ölçekli projeler.

 

KİŞİ BAŞI YEŞİL ALAN 8.2 METREKARE

“Bizim kişi başına yeşil alanımız 2014’te 6 metrekareydi, şu anda 8.2 metrekare. 2017 sonunda hedefimiz 9 metrekare. Planlar bunun olacağını söylüyor. Kentsel dönüşümle yeşil alanlar kazanacağız. 2019’da seçimlere kadar yeşil alan oranı 10 metrekare olacak. Bu Avrupa standartlarının çok üstünde.”

 

İŞTE BOĞAZ’IN YENİ GEMİSİ

Başkan Hilmi Türkmen’le yaptığımız sohbet sırasında Boğaz’a sürpriz bir projesi olduğundan bahsetti. Elbette ısrarla bu projeyi sordum ve o da açıkladı: “Bir gemi yapıyoruz Tuzla’da. Yılbaşında bitiyor. Bu gemiyle Üsküdar’da boğazı gezmeyen kalmayacak. Hedefimiz bu. Gezinti gemisi olacak. 54 metre boyunda, 19 metre genişliğinde, 500 kişilik bir gemi. Vatandaşı ücretsiz gezdireceğiz. Yüzen dev bir sosyal tesis. Düğün ve benzeri organizasyonlar ücrete tabi olacak. Gemimizi şubatta Boğaz’a indireceğiz.”


-Boğaz’ın klasik gemilerinden farklı bir çizgisi var geminizin, eleştiri alabilirsiniz belki...

Kızkulesi’ne, Üsküdar minarelerine benzettik biraz. Adını benim dışında kimse bilmiyor. Bu gemi kimsede yok mesela. Çok güzel bir park projemiz de var. İnanılmaz bir park. Boğaz manzaralı bir kent parkı. Boğaz’a Çamlıca’dan daha yakın bir arazimiz var oraya düşünüyoruz. Mayıs gibi bitmiş olacak. İçinde yürüyüş alanları, göletler, parkurlar, kamp alanları, tesisler, restoranlar olacak. Bulunduğumuz Boğaziçi Yaşam Merkezi’ni yeni açtık ve bir Belediye Tesisi. Buranın altı otopark, üstü yüzme havuzu. Spor salonlarımız var, düğün salonu var yaklaşık bin kişilik. Kafeler, bilgi evi ve restoran var.

 

Habertürk / Esra Boğazlıyan