Kentsel Dönüşüm

Üsküp Demirköprü Mahallesi'nde dönüşüm hızlandı!

Üsküp’ten göç eden Türklerin 1957’de kurduğu Demirköprü Mahallesi, Karşıyaka’nın en tanınan mahalleleri arasında yer alıyor. Tek katlı evler ve tarlaların yoğun olduğu mahallede şimdilerde ise kentsel dönüşüm hız kazanmış durumda.

Adını Bostanlı Deresi'nden geçen köprüden alan Demirköprü, 1956'da Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten göç eden Türkler tarafından kuruldu. Tarlaların arasına kurulan tek katlı evlerde yıllar boyunca geleneklerini sürdüren göçmenlerin yaşadığı mahalle, çok katlı binaların yapılmasıyla yeni bir görünüme kavuştu. Son yıllarda artan kentleşme ile Türkiye mozaiğinin oluştuğu mahallenin nüfusü 6 bine ulaştı.


Üsküplü babadan oğula muhtarlık


Mahalle yönetimi, 33 yıldır baba-oğul Üsküplü İsmail ve İbrahim Akçe tarafından yürütülüyor. 1983 yılından 2009'a kadar 25 yıl muhtarlık yapan 75 yaşındaki İsmail Akçe görevi oğlu İbrahim Akçe'ye devretti. 2009 yılında dört aday arasından muhtar seçilen İbrahim Akçe görevini 2 dönemdir sürdürüyor. 1990'lara kadar tarlalarla kaplı mahallenin göçlerle birlikte çok katlı binalarla dolarak 6 bin nüfusa ulaştığını belirten Muhtar Akçe, "Babamdan devraldığım görevimi en iyi şekilde yapmak için çalışıyorum. Biz bu mahalleye geldiğimizde her yer tarlaydı. Hiç ev yoktu. İlk evleri biz yaptık. Daha sonra burası gelişti. Şu an Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlarla Demirköprü Mahallesi büyüdü" diye konuştu.


Diş Hastanesi burada


Demirköprü Mahallesi'ne 1990'larda kurulan Diş Hastanesi, bölgenin bu ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor. 7 gün 24 saat açık olan hastanede ayrıca Salı ve Perşembe günleri nöbetçi hekimlerle cerrahi müdahaleler de yapılıyor. Bu hizmet için Sağlık Bakanlığı'na teşekkür eden Muhtar Akçe, mahallesine ilkokul istedi. 3 blokta hizmet veren Hasan Pınarçalı Ortaokulu'nun bir bloğunun ilkokula ayrılmasını öneren Akçe, "Çocuklarımız başka semte gidiyor. En azından bu 3 bloktan biri ilkokul olursa mahallenin ihtiyacı karşılanmış olur" dedi. 1966 yılında kurulan ve mahalledeki gençlerin spora yönelmesini sağlayan Demirköprü Spor Kulübü Süper Amatör Lig'de mücadele ediyor.


Doğalgazsız 4 sokak kaldı


Mahallesinin doğalgaza kavuştuğunu sadece 6168/1, 6168/2, 6190/1, 6190/2 sokakların doğalgazsız kaldığını söyleyen Akçe, "Bu sokaklara da bir an önce doğalgaz bağlanması yönünde vatandaşlardan yoğun talep var" dedi.


'Bina yenilemekle kentsel dönüşüm olmaz'


Karşıyaka Müteahhitler Derneği bu bölgede 3 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. 26 yıl önce Urfa Siverek'ten gelen ve kardeşleri Osman ve Ali Gültekin ile birlikte inşaat sektöründe atılım yapan Karşıyaka Müteahhitler Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, 1995, 2001 ve 2012 yıllarında yaşanan büyük sel felaketlerinde zarar gören Demirköprü Mahallesi ve civardaki imar sorununa değinip, "Şu anda yapılan kentsel dönüşüm değil, sadece bina yenileme. Bina yenilemekle kentsel dönüşüm olmaz. 6 metrelik yollara 6 katlı binalar yapılıyor. Bu nedenle yollar genişlemiyor. Hava ve ışık koridoru olmayan sokaklar varlığını sürdürüyor. Bu gelecekte daha büyük sorunlara neden olacak. Altyapı 2-3 katlı binalara göre yapıldığı için çok katlı binaları kaldıramıyor. Bu sistem doğru değil. Kentsel dönüşümün, geniş yollar, yeşil sosyal alanlar, parklar, alışveriş merkezi ve altyapısı ile tamamen bölgesel bazda köklü bir imar revizyonu ile ele alınarak hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü İzmir ve Karşıyaka'yı coğrafi konumu, denizi, havası, manzarası ve iklimiyle Türkiye'nin incisi olarak görüyorum. Kentimizin ufku açık çalışmalarla cazibesini ve marka değerini arttıran projelere ihtiyaç var" dedi.




Tolga TEKİN/Yeni Asır