Emlak Terimleri

Üst hakkı devredilebilir mi?

Üst hakkı devredilebilir mi?: Aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça, irtifak hakkı olarak kurulan üst hakkının başkasına devir ve temliki ile mirasçılara intikali söz konusu olabiliyor. Üst hakkı sona erdiğinde yapılar taşınmazın malikine kalıyor...


Üst hakkı devredilebilir mi?


Aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça, irtifak hakkı olarak kurulan üst hakkının başkasına devir ve temliki ile mirasçılara intikali söz konusu olabiliyor.Üst hakkı devredilebilir mi? sorusunda sonra gelelim üst hakkının devredilip devredilemeyeceğine:


Üst hakkının süresi sona erdiğinde mevcut yapılar, taşınmaz malın tamamlayıcı parçaları olur ve taşınmaz malın malikine kalır. 


Üst hakkı sona erdiğinde gayrimenkul sahibi, aksi kararlaştırılmadıkça, kendisine kalan yapılar için, üst hakkı sahibine bir tazminat ödemez. Bir tazminat ödenmesi kararlaştırılmışsa, bu tazminat üst hakkı kendileri için rehnedilmiş alacaklıların kalan alacaklarının teminatını teşkil eder ve rızaları olmaksızın üst hakkı sahibine ödenemez.

Kararlaştırılan tazminat ödenmez veya teminat altına alınmazsa üst hakkı sahibi veya bu hak kendisine rehnedilmiş olan alacaklı, tazminat alacağına teminat olmak üzere, terkin edilen üst hakkı yerine aynı derecede ve sırada bir ipoteğin tescilini isteyebilir. Tescilin üst hakkının sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılması gerekir.



Üst kullanım hakkı nedir?
İnşaat hakkı nedir?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com