Sektörel

Usta Mektebi’nin yeniden yapımı ile ilgili tartışmalar sürüyor!

MSGSÜ öğretim üyeleri Tophane’deki İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin yeniden yapımıyla ilgili “Önemli kalıntıların ortaya çıktığı bir alanda, projeden vazgeçilmeli, yeni yapı da doğru değil” dedi...

Tophane’deki İmalat-ı Harbiye Usta Mektebi’nin yeniden ihyası projesinde arkeolojik kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan buluntuların ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Yalçın Karayağız bir açıklama yaptı. Karayağız açıklamasında, “2010’da Koruma Kurulu tarafından onaylanmış bir proje ve ihale var. Ama biz bunu uygulamak zorunda değiliz. Koruma Kurulu projenin uygun olduğuna dair karar verse bile biz istersek o işten çekilip binayı yapmayız. Kazıdan çıkan sonuca ve üniversitenin bilim kurulunun raporuna göre iş yaparız” dedi. MSGSÜ öğretim üyeleri, rektörün bu sözleri üzerine kentin ortasında böyle önemli kalıntıların ortaya çıktığı bir alanda bir yapının doğru olmayacağını ve projeden vazgeçilmesi gerektiğini söylediler.



» MSGSÜ öğretim görevlisi Aykut Köksal:


MSGSÜ Rektörü Yalçın Karayağız’ın, kararı üniversite öğretim üyelerinin akademik duyarlılığına bırakan açıklamasını son derece olumlu ve sağduyulu buluyorum. Hiç kuşkusuz kentin merkezinde bu denli önemli kalıntıların çıktığı bir arkeolojik alanda yapılaşma düşünülemez, üniversite öğretim üyelerinden oluşan bilim kurulunun da bu görüşte olacağı açıktır. Ayrıca inşa edilmek istenen projenin de sahte bir rekonstrüksiyon projesi olduğunu unutmamak gerekir.


» MSGSÜ Restorasyon Röleve Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hale Tokay:


Kazı çalışmaları devam ediyor, arkeolojik kazı çalışmalarının sonuçlarına göre çok önemli kalıntılar ortaya çıkarsa biz de yapılmaması taraftarıyız.


» MSGSÜ MİM. FAK. ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ BAŞKANI GÜLŞEN ÖZAYDIN:


Konuya olmazsa olmaz birbiriyle ilişkili üç temel alandan yaklaşmak gerekir: Kentsel bağlam, koruma ve hukuk. Söz konusu alan kentsel bağlam açısından; eğimli dar bir yamaçta bulunması, üzerinde arkeolojik bir katman barındırması nedeniyle kesinlikle yapı yapılmasının mümkün olmadığı bir yer özelliğini göstermektedir. Koruma ilkeleri açısından ise, varlığı bilinen ancak günümüzde olmayan bir yapının aynı mimari özelliklerde yeniden yapılabilmesi için, kentsel bellek açısından çok önemli bir toplumsal nedeni, teknik açıdan da bütün belgelerinin (plan, kesit, cephe, vb.) eksiksiz olması gerekmektedir. Tophane Kışlası’nın günümüzde bir kışla mimarisi olarak yapılmasını gerektiren ne bir toplumsal neden, ne de yapının orijinali gibi yapılabilmesi için gerekli belgeler bulunmaktadır. Daha da önemlisi sürdürülmekte olan arkeolojik kazılarda, yapının yapılmasının düşünüldüğü yerde Erken Bizans Dönemi’ne ait çok önemli buluntular ortaya çıkmıştır. Koruma ilkeleri açısından buraya yeni bir yapının yapılması söz konusu bile olamaz. Hukuk ilkeleri açısından ise söz konusu alan; yürürlükteki koruma amaçlı imar planına göre arkeolojik park ve sergi alanı fonksiyonunda kalmaktadır. Uyulması zorunlu bir yasal belge olan bu planlara göre de buraya kesinlikle yapı yapılamaz.


» MSGSÜ ARKEOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. CHRİSTİNE ÖZGAN:


Ortaya çıkan buluntuların korunması gerekiyor. Bu önemli kalıntıları yok etmek çok yanlıştır. Fındıklı’daki tarihi Süheyl Bey Camii gibi üzerine camekanlı bir şey yapılması yanlış olur. Bundan dolayı projeye sıcak bakmıyorum yeniden oturulup görüşülmesi gerekiyor.


Taraf