Genel

Üstgeçitler sağlıklı değil!

Avcılar’da geçen hafta, damperi açık bir tankerin üstgeçide çarpmasıyla meydana gelen, bir kişinin öldüğü kazanın ardından özellikle E5 güzergâhı üzerinde bulunan çok sayıdaki üstgeçit tartışmalara yol açtı...

Avcılar’da geçen hafta bir tankerin çarptığı üstgeçidin yıkılması tartışma yarattı. Kentte üstgeçit enflasyonu yaşandığını söyleyen uzmanlar uyarıyor.



Avcılar’da geçen hafta, damperi açık bir tankerin üstgeçide çarpmasıyla meydana gelen, bir kişinin öldüğü kazanın ardından özellikle E5 güzergâhı üzerinde bulunan çok sayıdaki üstgeçit tartışmalara yol açtı. Şehir plancıları, adım başı yapılan üst geçitlerin doğru bir uygulama olmadığını söylüyor.


Tayfun Kahraman (İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı): Metrobüsten önce E5 üzerinde bu kadar fazla üstgeçit yoktu. Durakların olduğu her noktaya üst geçitler yapıldı. Metrobüsün E5 karayolunun teknik özelliklerini ortadan kaldıracağını defalarca söylemiştik. Metrobüsler şu an kapasitelerinin üzerinde çalışıyor. Tek çare güzergâhın altından metro hattı geçirmek. E5, otoyolu olarak yapıldı ancak geldiğimiz noktada şehrin ana güzergâhı, adeta caddesi halini aldı. E5’in bir an önce eski haline döndürülmesi gerekiyor. İstanbul’daki üstgeçitlerin sağlıklı olmadığı maalesef yaşanan olayla bir kez daha gözler önüne serildi. Üstgeçit yerine altgeçitlerin yapılması da planlanırdı.”

Mehmet Murat Çalık (Şehir Plancı-Şehir Plancıları Odası eski yönetim kurulu üyesi): E5 güzergâhındaki üstgeçitlere 10 metre kala uyarıcı levhalar konulabilir. Üstgeçit şeklinde yapılacak olan bu yapılara zincir veya esnek hareket sağlayan uyarı levhaları konulur. Böylelikle kamyon, TIR gibi yüksek bir aracın geçişi sırasında tavan kısmı sarkaç şeklindeki levhaya dokunduğunda sürücü bir sonraki yaya üstgeçidine çarpacağını fark eder. E-5 üzerinde onlarca üstgeçit var. Belli noktalara yaya alt geçitleri yapılmalıydı. Avrupa’da şehrin içinden geçen böylesi transit yollar yok.” 


Çözüm, trafiği alta almak


Sinan Genim (Mimar): Osmanlı döneminde var olan tamirat geleneği 1970’lerden sonra kayboldu. Kent yöneticileri bir projeyi hayata geçirdikten sonra bir daha dönüp bakmıyor. İstanbul’a altgeçit yapmanın bir takım riskleri bulunuyor. Şehrin altından henüz kimsenin tam olarak bilemediği doğalgaz, kanalizasyon, elektrik, su ve telefon hatları geçiyor. Altgeçitleri de düzenli bakım periyotlarından geçirmelisiniz. Ayrıca her bir altgeçit için yürüyen merpen, asansör yapılmalı. Projeler en başından detaylı olarak planlanmalı.”


Milliyet