Ekonomi

Üstü tarla altı uranyum madeni! Şaşırtan rezerv yatakları bakın hangi ilimizde bulundu?

Türkiye enerji ihtiyacını karşılayack uranyum rezervlerini Yozgat'tan mı çıkaracak? Bu soru uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Devletin 2022 yılı başında uranyum arama çalışmalarını yeniden başlattığı Yozgat'ta son durum ne? İşte ayrıntılar... Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Akoluk, Temrezli, Mehmetbeyli, Peyniryemez ve Çakırhacılı köylerinde yapılan arama tarama çalışmaları sonrasında yerin 150 metre altında "uranyum" madeni bulundu

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yer alan bazı tarım arazilerinde 6-7 bin ton uranyum tespit edildi. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Akoluk, Temrezli, Mehmetbeyli, Peyniryemez ve Çakırhacılı köylerinde yapılan arama tarama çalışmaları sonrasında yerin 150 metre altında "uranyum" madeni bulundu. 

Uranyum'un çıkarılması için sondaj ve fizibilite çalışmalarına hız verildi. 

Devletin uranyum arama çalışmalarına bölge halkının bir kısmı da yakından destek veriyor.

Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçiliği bırakan bazı köylüler arazilerinden çıkarılacak uranyumla kendilerine de yeni bir iş kapısı bulmayı ümit ediyor.

Bazı çiftçiler ise köylerdeki arazilerden çıkarılacak uranyum madeninin kendilerine maddi bir katkısı olmayacağından hatta ellerindeki arazilerin de kamulaştırma yoluyla alınmasından endişe ediyor.

 

 

Oldukça tehlikeli bir madde olan uranyum nükleer santrallerde hammadde olarak kullanılıyor. 

BBC Türkçe'ye konuşan köylülerden Arif Şenses, "Tarlalarmızda devlet geldi uranyum aradı ve bulunduğu söyleniyor çıkarılır mı ne zaman çıkarılır bilmiyoruz. Devletimizin enerji ihtiyacını karşılayacak bir maden olduğu söyleniyor memleketimiz bundan faydalanacaksa biz destek veriyoruz yok eğer elin Amerikalısı ya da başka milletlerden gelip bunu çıkarıp alıp gidecekse ben haklarım varsa sonuna kadar ararım" açıklamasında bulundu.

Nükleer enerji santrallerindeki reaktörlerde elektrik enerjisi elde etmek için yakıt olarak kullanılan uranyum doğada asla tek başına bulunmuyor. Uranyum çeşitli elementlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir madde. Yerkabuğunda yüzlerce uranyum minerali olduğu bilinmekle birlikte bunların büyük çoğunluğunun ekonomik değeri bulunmuyor.

Doğada ekonomik değeri olanlar, autunite, pitchblende (uraninite), coffinite ve torbernite'tir.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yüksek zam' çıkışı: Ne hale getirdiğimiz ortada

5 litrelik ayçiçek yağında Cuma indirimi yapılacak! 30 lira düşüyor 27 Mayıs fiyat listesi

Çeyrek ve gram fiyatlarında korkulan oldu! Kuyumcular mecbur kaldı artık yapılmıyor

Tarım Bakanlığı'ndan buğday et şeker stokları tükeniyor iddiasına açıklama: Kayıtlarda yok istesek de alamayız

Çeyrek ve gram altında iki kritik kırılma noktası: Bunlar olursa geleceği fiyat bakın ne olacak?

Benzin ve motorinde dev zam dalgası devam ediyor! Bu gece de geliyor

Merkez Bankası konut fiyatlarını düşürecek planı açıkladı