Sektörel

Üvey çocuğa miras kalır mı?

Miras hukukuna göre; vefat eden bir babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklarına miras kalabiliyor. Peki, üvey çocuğa miras kalır mı?

 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''üvey kardeşe miras'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

 

Babamız iki eş almış. Birinci eş resmi nikahsız, ikinci eş resmi nikahlı. Biz ikinci eşten olan çocuklarıyız. Babamızdan bir ev kalmıştı. Annemiz nikahsız hanımdan olan kızlara evden hisselerini vermişti. Sonra annemiz öldü, onun payı da bize kaldı. Şimdi o kızlardan biri daha önce hissesini almadığını ileri sürerek bizden hissesine düşenden fazlasını istiyor. İstersem sizden kira alırım diyor. Oysa biz evi onarıp ihya ettik. Bizden hisse, kira alabilir mi? Evi elimizden alabilir mi? F. C. 

 

Babanız iki hanımla yaşamış. Biri resmi nikahsız, diğeri yani anneniz resmi nikahlı. Böyle bile olsa kendisinden olan çocuklar mirasçıdır. Nitekim yazınızdan nikahsız eşten üç çocuk olduğu izlenimi var. Bunlar da babanızın mirasçısı. İkisi paylarını almış, bir tanesi almamış. Anlatıma göre o da alması gereken hissesinden fazlasını istiyor. Hissesinden fazlasını istemesinin gerekçesini bilmiyorum ama haklı hiçbir neden yoksa alacağı pay miras payı kadar.

 

ONARIM BEDELİ DÜŞÜLÜR
İsterse kira alır mı? Evet kira bedeli kadar bir bedelden hissesine düşen miktarı tazminat olarak isteyebilir. Ancak bu öyle büyük bir rakam olmaz yani evin elinizden gitme nedeni olmaz. Zira bu evde kardeşlerin payları olduğu gibi annenizin de 1/4 payı vardı. Annenizin ölümü ile bu pay size kaldı. Yani nikahsız eşten olan evlatların payı bayağı küçüldü. Dolayısı ile talep edilecek tazminatın miktarı da küçüldü.

 

Peki kira bedeline eşdeğer bir tazminattan evin onarım bedeli düşülür mü? Evet düşülür, zira ortak maldır ve gelire ortak olunduğu gibi gidere de ortaklık söz konusudur. Evin elden gitmesinden korkuyorsunuz, işte bu olmaz. Siz malik sıfatı ile kullanıyorsunuz, hissedar da malikler arasındadır ve kullanma hakkı vardır ancak kullanamayan ortak, yukarıda bahsettiğim kira bedeline eşdeğer bir tazminat isteyebilir o kadar.