Köşe yazıları

Üvey kardeşler mirasçı olabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Annemle babam, biz küçükken boşanmış. Annem de bir başkası ile evlendi ve ondan çocuğu oldu. Bu sıralarda ablam da vefat etti. Annem, ablamdan kalan mirası reddetti. Annemin ikinci kocasından olan çocuğu mirasçı çıktı. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.

Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Annemle babam, biz küçükken boşanmış. Bizi büyükannem büyüttü. Önce büyükannem sonra da babam vefat etti. Annem de bir başkası ile evlendi ve ondan çocuğu oldu. Bu sıralarda ablam da vefat etti. Annem, bizlerin bakımında büyük payı olmadığı gerekçesiyle, ablamdan kalan mirası reddetti. Biz veraset ilamı almaya kalktığımızda ise annemin ikinci kocasından olan çocuğu mirasçı çıktı. Bu mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.

Annemle babam, biz küçükken boşanmış. Bizi büyükannem büyüttü. Önce büyükannem sonra da babam vefat etti. Annem de bir başkası ile evlendi ve ondan çocuğu oldu. Bu sıralarda ablam da vefat etti. Annem, bizlerin bakımında büyük payı olmadığı gerekçesiyle, ablamdan kalan mirası reddetti. Biz veraset ilamı almaya kalktığımızda ise annemin ikinci kocasından olan çocuğu mirasçı çıktı. Bu mümkün mü? l S.A.

***

Şimdi konu biraz detaylı olduğu için baştan gireyim. Okuyucumun ablası öldüğünde, ablanın evli ve çocuklu olmadığı anlaşılıyor. Bu konuda bir açıklama yok ama bu izlenimi veren husus şu; anne ve kendisi mirasçı olarak belirlenmiş. Şayet evli ve çocuklu olsaydı miras kendilerine yansımayacaktı, eşine veya çocuklarına kalacaktı.

Eş veya mirasçı çocuk bulunmadığına göre mirasçıları anne ve babası. Ancak baba önceki bir tarihte ölmüş. Bu durumda mirasçı olarak anne var, anne evlattan kalan mirasın yarısına sahip. Diğer yarısına baba sahip olacaktı ama baba önceden vefat ettiği için onun payı çocuklarına kalacak. Çocuk kim? Okuyucum ve belki var ise başka kardeşleri.

***

Peki annenin ikinci eşinden olan çocuğu nerede? Doğrusu bu aile tablosunda o yok. Şayet anne bir gün öldüğünde, annenin malvarlığı içinde yer alacak bu miras payı, o çocuğa da geçecek. Ama şimdi değil. Fakat bir kimse mirası reddettiğinde, o kimse ‘daha önce ölmüş’ gibi kabul edilir ve miras buna göre bölüştürülür.

Olayda akılları karıştıran husus budur. Konu, kalan miras çerçevesinde önemli. Temin edilen bir veraset ilamı yanlış ise bunun iptali için dava açmak gerekir. Ancak bu girişimden önce yanlış yapmamak ve boşa masrafta bulunmamak için aile tablosunun tam belirlenmesi ve nihai mirasçıların tespiti bakımından bir meslektaşımın yardımının alınmasında yarar görüyorum.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile mirastan hak alınır mı?