Genel

Uyum Gıda, site mağazacılığı konseptiyle büyüyor

Uyum Gıda"nın 1998 yılında kurulduğunu belirten Sait Koç, kurucu ortakların gıda toptancılığı yaptığını aralarındaki uyum nedeniyle zincirin adının Uyum olmasına karar verildiğini kaydetti

İstanbul"un birbiri ardına toplu konutların ve sitelerin inşa edildiği gelişim bölgelerinde mağaza açarak büyüdüklerini söyleyen Uyum Gıda Genel Müdürü Sait Koç, œşžu anda 33 mağazamız var. Bu ay içinde beş tane daha açacağız. Yıl sonunda ise 70 mağazayı geçmeyi hedefliyoruz dedi

Uyum Gıda"nın 1998 yılında kurulduğunu belirten Koç, kurucu ortakların gıda toptancılığı yaptığını aralarındaki uyum nedeniyle zincirin adının Uyum olmasına karar verildiğini kaydetti. Önümüzdeki 10 yıl içinde pazarın yüzde 50-60"ının, yaklaşık 10 perakendeci şirket tarafından yönetileceğini anlatan Koç, önümüzdeki beş yıl içinde 10 şirketten biri olmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bu amaçla hisselerini halka arz eden Uyum Gıda"da şeffaf bir yapı hedeflediklerini söyleyen Koç, œGelen finansmanla mağaza yatırımlarına devam edeceğiz diye konuştu. Yabancı şirketlerden yoğun ilgi gördüklerini belirten Koç, son dört yılda üç yabancı şirketten ortaklık teklifi aldıklarını kaydetti.

400 milyon TL ciro hedefi
Uyum Gıda"dan ayda 1 milyon 200 bin tüketicinin alışveriş yaptığını söyleyen Koç, œ2009"da 172 milyon TL ciro elde eden Uyum"un 2010 cirosu ise 190 milyon TL"yi aştı. 2011 hedefimiz ise 400 milyon TL. Yani yüzde 50 büyüme hedefliyoruz dedi.
Türkiye"nin nüfus artış hızı ile perakende ticaret için demografik özelliklerin çok cazip bir ülke olduğunu anlatan Koç, œNüfusun yüzde 75.5"inin şehir ve ilçe merkezinde ikamet ediyor olması ise başka bir cazibe unsuru diye konuştu.

˜Hızlı tüketim perakendesi 80 milyar TL ciro üretiyor"
Organize perakende sektörünün bir kolu olan œhızlı tüketim ürünleri perakende ticaretinin, yaklaşık 80 milyar TL"lik bir pazar olduğunu tahmin eden Sait Koç, sektörle ilgili şu bilgileri verdi:
œPazar, üç parçalı bir yapı arz ediyor. Birinci grupta, büyük perakendeciler yer alıyor. Bunlar Migros, BİM, CarrefourSA, Metro ve Tesco Kipa. Bu perakendeciler yılda yaklaşık 20 milyar TL toplam ciro üretiyor ve pazarın yaklaşık yüzde 25"ini ellerinde bulunduruyorlar. İkinci grubu yerel perakendeciler oluşturuyor. Bu grupta, ciroları 75 milyon TL ile 650 milyon TL arasında değişen şirketler yer alıyor. Bunların toplam yıllık cirosu yaklaşık 12 milyar TL civarında ve pazarın yaklaşık yüzde 15"ine hakimler.
Üçüncü grup ise geleneksel kanal. Bu grupta, bakkal, küçük market, iki-üç-dört adet satış noktasına sahip ama organize bir yapıya sahip olmayan perakendeciler yer alıyor. Bunların yıllık toplam ciroları yaklaşık 48 milyar TL ve sektörde yaklaşık yüzde 60 pazar payını ellerinde bulunduruyorlar. Bu gruptakiler hızla küçülüyor.
Milliyet/Eylem Türk