Ekonomi

Uzay ve savunma sanayinin incisi oldu! Halka arzda rekor kırıldı! 

Uzay ve savunma sanayii alanında güçlü isimlerden biri olan SDT, yüzde 21,12’lik bölümünü halka arz etti. Bu işlem, genellikle bir şirketin büyümesi ve yeni yatırımlar yapabilmesi için yapılır

Halka arz, bir şirketin çeşitli yatırımcılara hisse senetlerini satarak para toplama işlemidir. Bu işlem, genellikle bir şirketin büyümesi ve yeni yatırımlar yapabilmesi için yapılır. Halka arz sırasında, şirket hisse senetlerini belirli bir fiyat üzerinden satar ve bu fiyat, genellikle şirketin değerinin bir yansımasıdır. Halka arz sonrasında, hisse senetleri borsada işlem görmeye başlar ve yatırımcılar bu hisse senetlerini alıp satabilirler. Halka arz, bir şirketin büyümesine yardımcı olurken, aynı zamanda şirketin kontrolünü azaltır ve daha fazla şeffaflık getirir.


SDT'den yapılan açıklamaya göre, halka arz, Türkiye’nin yenilikçi aracı kurumlarından İnfo Yatırım liderliğinde toplam 32 üyeli aracı kurumun var olduğu konsorsiyum aracılığıyla 28-29 Aralık tarihlerinde Borsa İstanbul’da “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemi ile yapıldı. SDT’nin halka arz büyüklüğü 392 milyon TL olarak gerçekleşti. Halka arza filtrelenmemiş 902 bin 98 yatırımcı başvurusu ile yapılırken, filtrelenmiş yatırımcı sayısı 838 bin 560 kişi oldu ve talep toplama yöntemiyle halka arz katılımcı sayısında rekor kırıldı.

 

Halka arzda hisse payına fiyat 32 TL olarak tespit edildi. Şirket çalışanlarına tahsisat tutarının yaklaşık 2,2 misli, bireysel yatırımcılara tahsisat tutarının yaklaşık 11,2 katı, yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsisat tutarının yaklaşık 36,0 misli, yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsisat tutarının  5,8 misli olmak üzere toplamda 20,5 kat filtrelenmemiş talep geldi.

"Halka arzdan ele geçen kaynakla yeni tesisi hayata geçirmeyi planlıyoruz"

Açıklamada söylemlerine yer verilen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Ömer Korkut, kendilerini Türk savunma sanayisinde orta derece bir firma olarak konumlandırdıklarını belirterek, son 5 yılda yakalanan istikrarlı büyümeyi devam ettirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Mevcut işlerin yürütüldüğü yaklaşık 4 bin 700 metrekare kapalı saha sahip tesislerin sağlanan büyüme nedeniyle kendilerine yetmediğini ve halka arzdan elde edilen kaynakla da ortalama 300 milyon TL yatırım bütçeli Ankara HAB’taki 28 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni tesisi hayata geçirmeyi planladıklarını aktardı.

Uydu ve uzay sahasındaki çalışmaların SDT için çok önemli olduğunu ve ihracat başarısı da elde ettiklerini, bununla birlikte Anka, Atak, Hürkuş'un da içlerinde bulunduğu Türkiye'nin milli hava platformlarının çoğunda SDT ürünlerinin yer aldığını söyleyen Korkut, radar, elektronik harp ve haberleşme sistemleri, veri kayıt, silah ve platform  yönetim sistemleri, simülasyon projeleri, pod seri üretim projeleri, uçak durdurucu sistemleri, iş ortaklıkları aracılığıyla da jammer projelerini tamamladıklarını ve  ihracat başarılarına imza atmaya başladıklarını bildirdi.