Ekonomi

Uzayan Kurban Bayramı tatili kredi arayışlarını hızlandırdı!

Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması tatil yapmak isteyen vatandaşları da para bulma konusunda hareketlendirdi. Kredi için yapılan aramalar yüzde 20 oranında artarken geçen yıllara göre bayram kampanyası düzenleyen bankaların az olması dikkat çekti.En uygun şartlarda ihtiyaç kredisi bulmak için arama yapan kişi sayısında mayıs ayına göre yüzde 20 oranında bir yükseliş tespit edildi

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkarılınca bu tatil fırsatını değerlendirmek isteyen vatandaşlar da kaynak arayışına girdi. En uygun şartlarda ihtiyaç kredisi bulmak için arama yapan kişi sayısında mayıs ayına göre yüzde 20 oranında bir yükseliş tespit edildi. Ancak bankaların uygun şartlarda kredi vermek için bu defa muslukları fazla açmadıkları da ortaya çıktı.

Kredi kullandırılması konusunda bankalara getirilen yeni düzenlemelerin etkisiyle zaten bir süredir kredi aramalarında düşüş yaşanıyordu. Bayram tatilinin uzaması ile kredi rayıilarında bir kıpırdanma başlamış oldu.

Konu ile ilgili açıklama yapan HangiKredi Genel Müdürü Oray Durmazoğlu “Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ile birlikte vatandaşlar da doğal olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyor. Ancak hayat pahalılığı ile birlikte daha acil harcamaların öne çıkması vatandaşı bu tatil için yeni kaynak bulmaya itiyor. Kurban Bayramı tatilinde, vatandaşların tatil ihtiyaçlarını yapmak üzere oluşturacakları bütçeler için doğan para ihtiyacını karşılayacakları en doğru adres de bankalar oluyor doğal olarak. Bankaların bayram kredilerindeki kampanyaları ve daha avantajlı faiz oranları, yapılan başvuru sayısını da arttırmış oldu” ifadesini kullandı. 

 

İHTİYAÇ KREDİSİ HACMİ HAZİRAN’DA DÜŞTÜ 

2023 başından itibaren kredi kullanımında yukarı doğru seyreden bir ivme yaşandı. Krediler%127’lik artışla 857 milyar TL’ye ulaştı. Kredi hacminde yaşanan bu büyüme mayıs ayında kredi kullanımları konusunda bankalara getiirilen çeşitli düzenlemeler sonucunda azalmaya başladı.

Yapılan düzenleme ile birlikte 19 Mayıs’ta ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve kredi kartından yapılan kuyum harcamaları ve taksitli nakit avans ürünlerinde bankalara kısıtlama konulmuştu. Buna göre belirlenen bu dallarda % 3 üzerinde büyüyen bankalara menkul kıymet tutma zorunluluğu konulmuştu. Yapılan bu düzenleme sonrasında ihtiyaç kredisi faizleri yıllık olarak bakıldığında % 40 seviyelerini aşmaya başladı. Artan kredi faizleriyle birlikte 26 Mayıs-2 Haziran haftasında ise ihtiyaç kredisi hacminde yaşanan düşüşle birlikte % 0,7’lik bir düşüş görüldü.