Genel

Uzman isim İstanbul’un bu 8 ilçesini uyardı! İşte Marmara depreminde ağır hasar alacak ilçeler!

Prof. Dr. Okan Tüysüz, olası bir İstanbul depremi hakkında önemli bilgiler verdi. İşte detaylar!En son Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yaşanan kırılma, Kahramanmaraş ve çevresinde ağır yıkımlara sebebiyet verdi

Ülkemiz, üç büyük fay hattının üzerinde yer alıyor. En son Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yaşanan kırılma, Kahramanmaraş ve çevresinde ağır yıkımlara sebebiyet verdi.  Depremlerin yıkıcılık özelliklerinin ivme değerlerine bağlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'deki depremlerin ivme değerlerinin e-Devlet sisteminde yer alan “Türkiye Deprem Tehlike Haritasından” kolaylıkla kontrol edilebileceğini belirtti.

İşte ayrıntılar…

11 kenti etkileyen deprem felaketten sonra Marmara denizinde meydana gelecek depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği merak edilmeye başlandı. Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da pik zemin ivmesinin en büyük olduğu 8 ilçeyi peş peşe açıkladı. İvme ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı da o oranda büyüyebilmektedir.

Habertürk'ten Alper Uruş'a açıklama yapan Prof. Dr. Okan Tüysüz, pik zemin ivmesinin yani deprem karşısında zeminin sarsılma miktarı, hangi ilçelerde daha fazla olacağına dair tahminleri paylaştı.

"İVME NE KADAR BÜYÜK OLURSA YIKIM O KADAR FAZLA OLUR"

Prof. Dr. Tüysüz, ivmeyi şu sözler ile açıkladı; "Bir bölgede gelecekte, belli zaman dilimlerinde meydana gelebilecek depremlerin olma olasılığı ve bu olasılığa karşılık gelen ivme belirlenebilir.

Deprem ivmesi, deprem dalgalarının bir bölge içinden geçtiği andaki hızlarının zamana karşı davranışını, bundan dolayı da deprem karşısında zeminin sarsılma miktarını göstermektedir. İvme ne kadar büyük olursa, yüzeydeki sarsıntı ve buna bağlı olarak hasar da o oranda büyük olur.

Peak ground acceleration olarak bilinen pik zemin ivmesi, bir yerde deprem sırasında meydana gelen maksimum yer ivmesine karşılıktır. Daha yalın ifadeyle pik zemin ivmesi, zeminin en fazla ne kadar sarsılabileceğini göstermektedir."

TÜRKİYE'DEKİ DEPREMLERİN İVME DEĞERLERİ E-DEVLET'TE

e-Devlet'in tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml internet sitesinden ulaşılabilen 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası', farklı zaman dilimlerinde olabilecek depremlerin ivme değerlerini belirtir.

0,8 - 1 g arası kırmızı, 0,6 - 0,8 g arası pembe, 0,4 - 0,6 g arası sarıyla belirtiliyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremde pik zemin ivmesi, Hatay çevresinde 1,3 g değerine ulaşmıştı.

Ünlü Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün verdiği bililere göre İstanbul'da 26 ilçe olası depremde 0,4 - 0,6 arasında pik zemin ivmesine maruz kalabilir.

0,6-0,8 arasında pik zemin ivmesi görülmesi beklenen ilçelerse şu şekilde sıralanmaktadır;

Adalar

Avcılar

Bakırköy

Kartal

Pendik

Tuzla

Zeytinburnu

Beylikdüzü ilçeleri yer almaktadır.