Kent Haberleri

Uzman isim tehlikeye dikkat çekti! Konut satışları için devlete çok önemli çağrı yaptı!

Yaşanan büyük felaketin ardından, bundan sonra inşa edilecek ve satılacak konutlar için devletin jeolojik sakıncalı bölgelerden yapılaşmayı koruyacak düzenlemeleri hızlı şekilde hayata geçirmesi talep edildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, depremlerin ardından, depremde yıkılma riski taşıyan binaların faktörlerini ve konut satın alımlarında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı

Büyük deprem felaketinin ardından çok önemli bir çağrı geldi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, depremlerin ardından, depremde yıkılma riski taşıyan binaların faktörlerini ve konut satın alımlarında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Deprem tehlikesinden kaçınmak için o bölgenin zemin özelliklerinin doğru tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Alan, bir binanın deprem riski taşımasının ilk sebebinin jeolojik sakıncalı bölgeler üzerine inşa edilmesi olduğunu söyledi.

BURALARDAN UZAK DURUN!

Son depremlerde büyük can kaybı olan konutların diri faylar üzerine inşa edildiğine işaret eden Alan, vatandaşların konut alırken, dere yatakları, heyelan bölgeleri üzerine kurulu, karstik boşluk ile fay zonu üzerine bir bina inşa edilmişse bu yapılardan uzak durmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Bir yapının depremde güvenli olup olmadığının kolaylıkla tespit edebileceğini ve deprem riski taşıyan jeolojik sakıncalı bölgelerin tespitinin üç ana parametreye bakılarak yapılabileceğini belirten Alan, “Öncelikle bina bir fay üzerine mi oturuyor, dere yatağı var mı, bir obruk var mı, uygun bir zemin birimine oturuyor mu diye araştırma yapılması gerek" açıklamasında bulundu.

Alan dikkat edilmesi gereken ikinci hususun da, bölgenin taşıyıcı sistem yapısı ve geometrisi ile statik projesinin deprem şartnamesinin öngördüğü çerçevede hazırlanıp hazırlanmadığının incelenmesi olduğunu vuruladı. Son parametrenin ise binada kullanılan malzeme ve işçiliğin sorgulanması olduğunu anlatan Alan,

“Bina yapılırken beton doğru düzgün dökülmüş mü, projede öngörülen beton döküm çerçevesinde mi dökülmüş, donatılar düzgün bağlanmış mı işçilik düzgün yapılmış mı, etriye sıklaştırması yapılmış mı gibi araştırmalarla deprem şartnamesine göre analiz yapılıyor ve bunun depreme dayanıklı olup olmadığı sorgulamalarından sonra bu hususlar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

JEOLOJİK SAKINCALI BÖLGE DÜZENLEMESİ YAPILMALI

Bir inşaatta deniz kumu kullanılıp kullanılmadığının, binadan alınacak karot numuneleri’ ile anlaşılacağını belirten Alan, “Alınan numunenin içerisindeki malzemenin niteliği, kırma taş var mı yok mu, beton aderansının sağlanıp sağlanmadığı gibi parametrelerine bakılır” diye konuştu.

Konut satın alırken, ebeveyn banyosu, salon büyüklüğü ya da görsel özelliklerinin insanlara daha çekici gelebildiğini hatırlatan Alan, “Bunlardan kaçınılması lazım. Bir konut bu özelliklere sahip olabilir ama fay zonu üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle kamu kurumlarımızın da bu jeolojik sakıncalı bölgelerden yapılaşmayı koruyacak düzenlemeleri hızlı bir şekilde hayata geçirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.