29 / 04 / 2024

Uzman isim tek tek açıkladı: Bu faylar tehlikeli! Son dakika deprem uyarısı! 

Uzman isim tek tek açıkladı: Bu faylar tehlikeli! Son dakika deprem uyarısı! 

Elazığ'da 30 Mart'ta meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, önemli açıklamalarda bulundu ve bazı noktalara deprem riski açısından dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



30 Mart tarihinde meydana gelen ve merkez üssü Elazığ'ın merkezi olan, 13,83 kilometre derinlikteki 4,7 büyüklüğündeki deprem, Bingöl'ün merkeze bağlı Bahçeli köyünden de hissedildi. Depremden sonra tahliye deposunda suyun kesildiğinin fark edilmesi üzerine köye yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıktaki su kanalını kontrol eden Bahçeli köyü muhtarı Sıtkı Karakoç ve bazı vatandaşlar, kanalda belirgin şekilde kayma  meydana geldiğini ve boruların patladığını, arazinin dereye bakan kısmında heyelanın olduğunu, çeşitli derinliklerde de yarıklar yaşandığını gördü. 

Durumun iletilmesinin ardından Bingöl Üniversitesi (BÜ) Enerji, Çevre, Doğal Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, bölgede incelemelerde bulundu ve tespitlerini açıkladı. 

Uzman isim tek tek açıkladı: Bu faylar tehlikeli! Son dakika deprem uyarısı! 

Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, alanın büyük bir heyelan sahası olduğuna dikkat çekti ve Elazığ'daki depremin bu heyelanı tetiklediğine vurgu yaptı. Açıklamasında "Su kanalında 4 metreye varan yer değiştirmeler mevcut. Bir fayın tetiklediği düşey hareketle ilgili şekilde bu kanallar yer çekiminin de etkisiyle aşağı yönlü hareket etmişler" ifadelerini kullanan Akbayram, bu tarz heyelanların Bingöl'de her an yaşanabileceğinin, hatta eski heyelanların da her zaman tetiklenebileceğinin altını çizdi. 

Akbayram, heyelanın meydana geldiği alanda çok sayıda kaya düşmesinin de olduğunu da belirtti,  bunu normal gördüklerini söyledi ve kendini tutamayan düzlemlerin çok ciddi yağmur suları veya kar erimeleri ile depremlerde bu şekilde hareket edilebileceğini dile getirdi. 

Uzman isim tek tek açıkladı: Bu faylar tehlikeli! Son dakika deprem uyarısı! 

Doğal Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, buradaki esas sebebin deprem olduğuna dikkat çekti ve "Çok net olmasa da yaptığımız bazı fay haritalama çalışmalarında burada Genç Fay Zonu adını verdiğimiz veya Doğu Anadolu Fay Zonu'na paralel birtakım faylar bulunuyor. Bu bölgeden geçiyor ve hemen fayın üzerinde meydana gelmiş bir heyelan bu" dedi. 

"Aynı şekilde tam o yönde olmayan farklı faylar da mevcut. Bunların yaşları, nitelikleri, diri olup olmadıkları yani depreme neden olup olmayacakları çok net olmasa da bunlar jeomorfolojide yani doğanın içerisinde takip edebildiğimiz faylar. Bu fayları da ayrıntılı bir şekilde araştırmak gerekiyor" açıklamasında bulunan Akbayram, bbu faylarında bu bölge, Genç ilçesi ve Bingöl'ün merkez ilçesi için tehlike oluşturabilecek faylar olabileceğini düşündüklerini aktardı. 

Asgari ücrete ara zam olacak mı? Milyonlarca çalışana son dakika şoku! Şimdi bu rakama bakın! 

Kiracının 'İyi oldu, 20 binlik evde 6 bine oturuyorum' paylaşımı tepki çekti: Mağdur ev sahipleri: Ev vermemek lazım!

İş Bankası promosyon 2024 ne kadar? Emeklilere Nisan'da kesin bu kadar yatacak! İşte İş Bankası emekli promosyon 2024...


Geri Dön