Uzman isim uyardı! Depremin ardından şimdi de enkazda büyük tehlike!
Depremin ardından yeni bir tehlike ortaya çıktı. Deprem enkazlarının asbest ve kurşun gibi sağlığa çok zararlı maddeler barındırdığı bildirilirken, bununla ilgili alınması gereken önlemler konusunda da uyarılar geldi. Deprem sonrası oluşan enkazlarla ilgili de uzmanlardan çok önemli bir uyarı geldi
Türkiye’yi vuran asrın depreminde 10 ilde 60 binin üzerinde bina ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Deprem sonrası oluşan enkazlarla ilgili de uzmanlardan çok önemli bir uyarı geldi.
Deprem sonrası, yıkılan binaların yapımında kullanılan kurşun asbest ve PCB gibi tehlikeli maddeler açığa çıktı. Moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışan bu tehlikeli maddeler, önlem alınmadığı takdirde, önemli sağlık sorunlarına yol açacak.
DÜNYA’dan Emel Yiğit’e konuşan Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği Başkan Yardımcısı Kenan Yıldız, bina yapımında kullanılan söz konusu bu maddelerin ciddi sorunlar yaratacağı konusunda uyarıda bulundu.
Yıldız, depremle oluşan enkazlarda, başta asbest olmak üzere duvarlarda kullanılan boyalardaki kurşun, yapı malzemelerinde kullanılan PCB gibi tehlikeli kimyasalların bulunduğunu vurguladı.
Bunun dışında binalardaki çatlaklarda oluşan küf mantarlarının ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğunu söyleyen Yıldız, ilk etapta enkaz kaldırma çalışmaları yapanların bu tehlikeye maruz kalacağın iddia etti.
Bunun ardından enkazların götürüleceği alanlarda çalışanlar ve yaşayanların da tehlikede olduğunu vurulayan Yıldız, ayrıca molozların döküldüğü alanlarda gerekli önlemler alınmaması halinde, tehlikeli maddelerin yer altı sularına karışmasının da söz konusu olduğunu bildirdi.
"MUTLAKA SULAMA YAPILMALI!”
Bölgede deprem nedeniyle su sorunu yaşandığına dikkat çeken Yıldız, ancak molozların olabildiğince sulanması halinde asbest sorununu azaltmanın mümkün olduğunu dile getirdi.
Yıldız, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında demir gibi dönüştürülebilir maddelerin kesilerek alındığını, bunun da tehlikeyi artırdığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“O nedenle hem enkaz kaldırma faaliyetleri esnasında hem çalışanlar hem de çevredekiler maske kullanmalı. Bunun dışında molozlar üzerine sulama yapılması gerekmekte. Enkazdan molozlar kaldırılıp götürülüyor, afetten dolayı tehlikeli maddeleri tespit etmek çok zor ancak bunlar, toplama alanlarında tepeler oluşturmayacak şekilde bırakılmalı. Sürekli rüzgâra maruz kalan yükseltilerdeki tozlar yıllarca etrafa yayılacak. Bu yüzden çıkan molozlar çukur alanlara dökülmeli ve zemin, atıkların yer altı sularına karışmaması için geçirme yapmayacak şekilde kapanmalı.”