Kent Haberleri

Uzman isimden kalp krizi geçirten açıklama! O ilde 8 büyüklüğünde deprem çok yakın!

Hatay'da geçen hafta meydana gelen şiddetli artçı sarsıntılar paniğe yol açarken, hasar gören bazı binalar yıkıldı. Süleyman Pampal, Hatay'ın sismik tehlike olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Merkez üssü Pazarcık olan depremde şimdiye kadar 44 bin 374 kişi öldü, 114 bin 991 kişi yaralandı

6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04:17'de Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık olan depremde şimdiye kadar 44 bin 374 kişi öldü, 114 bin 991 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen depremin ardından saat 13.25'te meydana gelen artçı sarsıntıyı, Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha izledi.

Cumhurbaşkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Ofisi (AFAD), 528 bin 146 afetzedenin depremin olduğu illerden diğer illere tahliye edildiğini bildirdi. Resmi olmayan kaynaklara göre yaklaşık 5 milyon kişi Türkiye'nin diğer illerindeki deprem bölgelerine yerleşmiş durumda.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, TV100'de yayınlanan 'Eşit Ağırlık' programında Hatay ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Hatay'ın bulunduğu bölge hakkında uyarılarda bulunan Pampal, 8 büyüklüğünde deprem beklendiğini söyledi.

Pampal, canlı yayında şunları söyledi:

"Bana kalırsa acele etmek çok doğru olmaz. Yani gerekli çalışmaları yapıp, her şeyi hazırlayıp, hiç olmazsa bundan sonraki depremlerde bir de şunu söyleyeyim, lütfen atlamamak lazım. Şimdi bu bölgelerde depremzedeler tabi ki evsizler. Bir an önce barınma ihtiyaçları var ama artık buralarda bu türden büyük depremler olmayacak."

"HATAY YIKICI DEPREMLERE GEBE"

Pompal daha sonra şunları ekleyerek konuştu:

"Yani Kahramanmaraş'ta, Adıyaman'da, Elbistan'da. Hatay da biraz güneyde tehlike olduğu için Hatay'ı dahil edemiyorum maalesef. Çünkü o fayın güneye doğru Ölü Deniz fayının devamı Suriye, Lübnan ve İsrail'de bu bölgeler de çok yıkıcı bir depremlere gebe. 8'e varan büyüklükler hep yaşanmıştır. Eğer olursa, ki olma ihtimali yüksek. Çünkü oralarda da stres transferiyle tehlike yaklaştı ve büyüdü. Hatay yine etkilenecektir. Burada en kadersiz, en şanssız kentimiz Hatay olmuştur."

"HATAY ÜÇ KEZ ŞAMAR YEDİ, DÖRDÜNCÜSÜNE HAZIR OLMALI"

Büyük depremler hakkında konuşan Jeolog, "Tarihte de böyledir ama bu depremde de, ilk depremde Kahramanmaraş'ın depremiyle yıkıldı. İkinci depremde yine Kahramanmaraş'ın depremiyle yıkıldı. Üçüncüsü ancak Hatay'ın depremiydi." ifadelerini kullandı.

Antakya fayının kırılması, Hatay'ı üç kez yerle bir eden 6.4 büyüklüğündeki depremi tetiklediğini açıklayan Pompal, "Antakya fayı kırılarak 6,4'lük depremi doğurdu ve Hatay üç kez şamar yedi. Şimdi dördüncüsüne de hazır olması gerekiyor. O bakımdan belki Hatay'da daha hızlı davranmak gerekli olabilir. Ama diğer yerlerde, Kahramanmaraş, Adıyaman ve diğerlerinde çok acele etmeye gerek yok. Yeter ki doğru işler yapmak için gerekli çalışmaları yapın." şeklinde konuştu.

Depremin vurduğu ilde 120 yıllık konağı görenlerin feleği şaştı! Sokak yerle bir oldu ama o dimdik ayakta!
Bu ilçelerde oturanlar 7.5'in üzerinde deprem riski! Tam 110 ilçe diri fay hattı üzerinde!
Depremde kıyameti yaşayan o ilçedeki 94 yıllık köprü depreme rağmen dimdik kaldı!