28 / 04 / 2024

Uzman isimden kentsel dönüşüm yorumu! ‘Yüzde 49’a haksızlık oluyor’

Uzman isimden kentsel dönüşüm yorumu! ‘Yüzde 49’a haksızlık oluyor’

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gündüz, “Yıkmak için bir kişinin müracaatı yetiyorken yıkıldıktan sonra arazinin nasıl değerleneceği konusunda salt çoğunluğu göstermek bizce yanlış” diye konuştu.



Kentsel dönüşüme yönelik yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda onaylanmasından sonra düzenlemeye yönelik vatandaşın kafası karışık. İnsanlar, kanunun avantajlı mı, yoksa dezavantajlı mı olduğunu merak ediyor. Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kanunda geçen yüzde 50+1’in ‘iyi mi, yoksa kötü mü’ olduğunu değerlendirdi.

Uzman isimden kentsel dönüşüm yorumu! ‘Yüzde 49’a haksızlık oluyor’

‘YÜZDE 49’A HAKSIZLIK OLUYOR’

Antalya Ekspers’ten Çiğdem Korkan’ın haberine göre, önceki kanunda üçte iki oy çokluğu istendiği için kentsel dönüşümde tıkanmalara neden olduğunu ifade eden Gündüz, “Yüzde 50 +1 ile kentsel dönüşümü hızlandıracak ve kolaylık sağlayacak deniliyor. Fakat uygulamada göreceğiz. Önceden arsa payı açısından üçte iki çoğunluk kimdeyse onun dediği oluyordu. Şimdi salt çoğunluk yani 50+1 dönüşüm kararı almak için yeterli olacak. Yüzde 50+1 kararı, uygulayıcılar için büyük avantaj ve hızlı olacağı kesin. Zira yasaya göre; malik sayısının bir önemi yok. Arsa payı açısından çoğunluk kimde ise bu bazen bir kişi de olabilir. Karar o bireyindir. +1 anayasa mahkemesinden de geri gelebilir.  Bu durum mülkiyet yasasına aykırı. Sadece +1’i olan yapının ya da arsanın nasıl değerlendirileceğini karar verebilecek. Diğer yüzde 49 yok sayılacak. Burada bir hakkaniyetsizlik var. Başka bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Uzman isimden kentsel dönüşüm yorumu! ‘Yüzde 49’a haksızlık oluyor’

‘SALT ÇOĞUNLUĞU İŞARET ETMEK YANLIŞ’

Kamunun riskli yapının yıkılmasından yana olduğunu söyleyen Gündüz, “Yıkmak için bir kişinin müracaatı yetiyorken yıkıldıktan sonra arazinin nasıl değerleneceği konusunda salt çoğunluğu göstermek bizce yanlış. Mevzuat TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girmişti. Bir düzenleme de tebligat yasasında olmuştur. Yıkım kararı ve çeşitli davalara yönelik tebligatlar konutun yıkılmasını istemeyen kişi gidip almıyordu. Kendisine de ulaşılamıyor. Bundan sonra e-Devlet’ten gönderilerek binaya asılması ya da muhtara bırakılması biçimindeki süreci hızlandıracak bir adım atılmıştır.  Bu da 1.5 senelik zaman kayıplarını ortadan kaldırmış olacak.  Bu da bizim için pozitif hareketlerden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.

İtalya’da tutuklu mafya babası devlete 70 milyon euro değerindeki adasını hediye etmeyi teklif etti!

Gayrimenkul yatırımcıları yurt dışına açılıyor!

Günlük kiralamada izin belgesi nasıl alınır? Binadaki kat maliklerini onayı gerekiyor mu? İşte tüm merak edilenler!


Geri Dön