Uzman isimden korkutan açıklama: O şehirde her an büyük bir deprem olabilir!
Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Yüksekova'nın zeminine ve üzerinde bulunduğu fay hattına dikkat çekerek, her an büyük bir deprem olabileceğini söyledi. İşte ayrıntılar...
Hakkari Yüksekova'da peş peşe meydana gelen depremler tedirginliğe neden olurken, bölgede geçtiğimiz pazar günü 4.4 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Hakkari bölgesinde 2 fayın olduğuna dikkat çeken Selçuk, bunlardan birinin Yüksekova diğerinin ise Şemdinli fay zonu olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, bölgede kuzey-güney yönlü bir sıkışmanın olduğunu, Yüksekova ve Şemdinli'de ise daha önceki yıllarda yapılan araştırmalarda zaten sismik boşluk şeklinde isimlendirildiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Sağlam, bölgede daha önce de küçük depremlerin meydana geldiğini dile getirdi ve "6 Şubat depremlerinin ardından da gerilimin Bitlis-Zagros Sütur Zonu ile bu bölgeleri aktarıldığı bilgisi de geldikçe bu bölgedeki deprem olma riski de yükseldikçe bölge şeklinde daha hassas bir duruma geldik. Evet, Yüksekova, Şemdinli fay zonu sismik boşluklardan bir tanesi, yani deprem üretme potansiyeline sahip yerlerden biri" açıklamasında bulundu.
Yüksekova ile ilgili büyük bir deprem var mı yok mu bunun bilgisinin olmadığını vurgulayan Selçuk, "1930'lu yıllarda Salmas fayına bağlı olarak deprem oluyor. Bu bölge içerisinde 2 bin 300 kişi yaşamını yitiriyor. Ancak yalnızca Türkiye'de değil toplam olarak o bölge içerisinde. Bir tek bu bilgi bulunuyor. Onun dışında aslında tarihçesi bilinmeyen merak edilen faylardan bir tanesi."
Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, konuya ilişkin açıklamasında bu fayın nereden geçtiğini haritalandırma çalışması yapacaklarını belirtti.
Yüksekovanın aslında zemininin kötü olduğuna dikkat çeken Selçuk, "Şemdinli, Yüksekova'ya nispeten daha iyi, daha kayalık zemin üzerindedir. O yüzden depremler olduğu zaman Şemdinli depremleri daha az hissediyor, Yüksekova'da bu kadar tedirgin olmasının sebebi biraz da zemin özellikleri. Yüksekova'da en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi zemine bağlı şekilde deprem yönetmenine uygun evler yapılmış mı, yapılmamış mı? Şu anda Yüksekova'da binaların deprem performansıyla ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor" bilgilerini verdi.
Selçuk, söz konusu açıklamasını Yüksekova'da her an büyük bir deprem olabileceğine ancak bu depremin tarihinin ve büyüklüğünün nasıl olacağına ilişkin bilgilerinin olmadığına dikkat çekerek tamamladı.
Kentsel dönüşümde neler olması gerekiyor? 15 maddede tek tek açıklandı!
TOKİ'den İstanbul'a 632 konutluk yeni proje müjdesi! Dev proje için büyük gün geldi!
İnşaat ustası krizi çözülemiyor, fazla para değil, düzenli kazanç isteniyor! |