Uzman isimlerden ramazana yönelik beslenme tüyoları! En önemlisi de bakın neymiş?
Ramazan ayında 16 saat boyunca oruç tutulacağına dikkat çeken uzmanlar, bu dönemde sağlıklı bir beslenme ve spor yapmanın önemine vurgu yaptı.Ramazan ayı süresince beslenmenin daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, uzun süreli açlığın ardından hızlı ve fazla yemek yemenin kalp krizi riskini arttırdığını belirtti
Sahura kalkmanın ve iftardan sonra spor yapmanın insan sağlığı açısından çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, oruç tutan vatandaşların sağlığına da dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Ramazan ayı süresince beslenmenin daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, uzun süreli açlığın ardından hızlı ve fazla yemek yemenin kalp krizi riskini arttırdığını belirtti. Metabolizmanın açlık sonrasında az enerji harcadığına dikkat çeken uzmanlar, doğru beslenme programı uygulanmazsa kilo almanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Uzmanlar, Ramazan ayını sorunsuz geçirmek için küçük püf noktalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Oruç tutanların ortak sorunu olan "çok fazla yedim hazmedemiyorum" veya "Ramazan süresince çok fazla kilo aldım" gibi problemlerin önüne geçmek için doğru beslenme ve düzenli egzersiz yapmanın önemine dikkat çekti.
Ramazan ayında su içmek oldukça önemlidir?
Ramazan ayında su tüketimi konusunda da dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, gün içindeki su kaybını sahurda ve iftar sonrası bol bol su içerek telafi etmenin önemini vurguladı. Uzun süre aç kalmaması gereken hastaların, özellikle hipoglisemi ve diyabet hastalığı olanların oruç tutmanın sakıncalı olabileceğini belirten uzmanlar, ayrıca karaciğer yetmezliği, böbrek hastalığı, psikolojik bozukluklar, akli dengesizlikler, hipertansiyon, gelişme çağındaki çocuklar, gebe ve emziren annelerin de oruç tutmalarının riskli olabileceğini ifade etti.
Uzmanlar, bu hastaların oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalarını ve sağlık durumlarını kontrol altında tutmalarını önerdi. Ayrıca, Ramazan ayında uzun süreli açlık sonrası ani ve fazla yemek yemekten kaçınılması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin Ramazan ayı boyunca da devam etmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı?
Beslenme uzmanı Mehmet Budak, normalde 5 veya 6 öğün olan beslenmenin Ramazan ayında 2 veya 3 öğüne düştüğünü belirtiyor. Ancak bu durumun, beslenme şeklimizi değiştirdiğini ve sağlığımızı olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.
Sahurda kalkmak ve hafif bir kahvaltı yapmak önemli Budak'a göre, Ramazan ayında sağlıklı bir beslenme için sahura kalkmak ve hafif bir kahvaltı yapmak çok önemli. Sahurda çay veya süt, peynir, zeytin, domates, salatalık, birkaç ceviz içi, yumurta ve kepekli ekmek gibi hafif besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Bu şekilde açlık süresi uzamayacak ve kan şekerindeki dalgalanmalar engellenecektir.
İftarda tokluk hissine dikkat edilmeli. İftar zamanında ise, hızlı bir şekilde karın doyurmak yerine yemek araları verilmesi gerekiyor. İftarı bir bardak su, yanında bir zeytin veya hurma ile açtıktan sonra, bir kâse çorba içmek ve 15 dakika beklemek tokluk merkezimizi uyaracaktır. Daha sonra, küçük porsiyonlar halinde ızgara et, köfte, tavuk, kuru baklagil, etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, erişte, salata, yoğurt, ayran, cacık gibi besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Bu öğünü iyi çiğneyerek yavaş yavaş yemek ve midenin tıka basa doldurulmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Ramazan ayında sağlıklı bir beslenme için, sahura kalkmak, hafif bir kahvaltı yapmak, iftarda yavaş yavaş yemek ve yemek araları vermek çok önemlidir. Bu şekilde, sağlıklı bir şekilde Ramazan ayını geçirebilirsiniz.
Diyanetten açıklama geldi: Eğer bunları yaparsanız orucunuz bozuluyor!
Sahurda ne yenmeli? Sahurda en çok ne tok tutar?