Yeni Projeler

Uzmanından uyarı: Konut kredisi kullananlar bankalara kesinlikle BSMV vermeyin

Bu uyarı Türkiye'nin 1 numaralı tüketici hakları uzmanı Özcan Pektaş'tan geldi. Mortgage sistemine geçen konut kredisi sahiplerinden yüzde 5'lik Banka ve Sigorta Muamele Vergisi tahsilatını sürdüren bankaların bu kesintileri iade etmesi gerekiyor.

Kira öder gibi ev sahibi olmak için mortgage'a geçen konut kredisi sahipleriyle bankalar arasında, 'alacak' sıkıntısı çıktı.

Bazı bankaların mortgage yasasıyla kaldırılan yüzde 5'lik Banka ve Sigorta Muamele Vergisi'ni (BSMV) almaya devam ettiği ve geçmişe dönük vergi indirimini taksitlere yansıtmadığı ortaya çıktı.

Sanayi Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, ''Bankaların, mortgage'a geçen konut kredisi sahiplerinden 6 Haziran'dan itibaren BSMV tahsil etmemesi, ayrıca geriye dönük 3 ay içinde tahsil ettikleri BSMV'leri de iade etmesi gerekiyor.

Tüketiciler bu iadeyi alamazsa hakkını arasın'' dedi. Mortgage yasası, 6 Mart 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İndirim yansımadı

Yasayla, mortgage sistemi uygulanmadan önce konut kredisi alan yaklaşık 500 bin kişiye, mortgage'a geçmeleri için 6 Haziran'a kadar süre tanıdı.

Maliye Bakanlığı, yayımladığı tebliğle 6 Mart 2007'den itibaren konut kredilerinde BSMV alınmayacağını duyurdu.

Bankalar, yasa çıkmadan önce konut kredisi kullanan tüketicilerden, 3 ay boyunca, 6 Haziran'a kadar BSMV'yi tahsil etmeye devam etti.

Yasaya göre, 6 Haziran'dan itibaren bankaların, mortgage'a geçen eski konut kredisi sahiplerinden BSMV tahsil etmemesi ve mart, nisan ve mayısta tahsil ettiği BSMV'leri de iade etmesi gerekirken, tüketiciler haziranda bekledikleri indirimin taksitlerine yansımadığını gördü.

Pektaş: Hakem heyetine başvurun

Bankaların hangi tüketicilerin sisteme geçeceğini bilmediği 3 aylık dönemde kesinti yapmayı sürdürdüğünü anımsatan Özcan Pektaş, ''BSMV tahsil etmeyi 6 Haziran'dan sonra da sürdüren bankalar varsa, tüketiciler, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunmalı'' dedi.

Pektaş, Bankalar Birliği'ne de uyarıda bulunduğunu belirterek, indirimlerin temmuz veya ağustosta tüketiciye yansıtılmasını istediğini, birliğin de bankaların bu yönde hazırlık yaptığını bildirdiğini anlattı. Pektaş, bankalara, ''Bu ödemeleri bir an önce yapın'' dedi.

(Milliyet)