Kira

Uzmanlar bu sefer ev sahiplerini uyardı! O maddeye dikkat!

Korsan kiralama yapan kiracıların sayısında artış yaşanıyor. İnternet üzerinden ev arkadaşı, öğrenciye oda ya da turiste günlük kiralama yapan kiracılar, ev sahiplerine fark ettirmeden ilgili ibareyi sözleşmelere ekliyor. Uzmanlar ev sahiplerine sözleşmeyi iyi okumaları uyarısında bulunuyor. Kiralardaki astronomik artışlar, kiralık konut bulamama sorunu, Rus ve Ukraynalı turist sayısında artış ve öğrencilerin barınma sorunu gibi nedenler üst üste eklenince bazı uyanıklara gün doğdu

Kiraların fahiş bir şekilde yükselmesi karşısında kiracısına karşı iyi niyetli bir tutum sergileyen ev sahipleri bazı uyanık kiracıların tuzaklarıyla karşı karşıya kaldı. Kiralardaki astronomik artışlar, kiralık konut bulamama sorunu, Rus ve Ukraynalı turist sayısında artış ve öğrencilerin barınma sorunu gibi nedenler üst üste eklenince bazı uyanıklara gün doğdu.

Sabah Gazetesi'nde yer alan haberde 'uyanık kiracıların' izledikleri yasa dışı yollara dikkat çekiliyor. İstanbul'un, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Mecidiyeköy, Taksim gibi merkezi ilçelerinde oturan kiracıların online platformlar üzerinden kiralama yaparak kendi kiralarını bedavaya getirip üzerine para kazandıkları kaydedildi. Bu bölgelerde oda fiyatları 350 ile 1500 TL arasında değişiyor. Bazı kiracıların da özellikle öğrencilerin barınma sorunlarını fırsata çevirdiklerini, kiraladıkları evleri oda oda öğrencilere vererek yurt mantığında işleterek ticari kazanç elde ettikleri belirtildi. Öğrencilere kiralanan oda kiraları bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte ortalama 2 bin TL7den başlayıp, 5-6 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Madde manevi tazminat hakkı doğar

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, ev sahibinden habersiz kiralama yapılmasının emniyeti suistimale girdiğini belirterek, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunularak maddi manevi tazminat davası açılabileceğini söyledi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin açtığı davalarda artış yaşandığını belirterek, ev sahiplerinin benzer nedenlerle tahliye davası açtığını aktardı. Kiraz, "Ev sahipleri eğer kira sözleşmelerinde 'Alt kiralama yapılabilir' maddesi eklemiyorsa bu hukuka aykırıdır. Bu durum ticari kiralama olarak kabul edilir ve sözleşme feshedilir" şeklinde konuştu.

Ev sahipleri sözleşmeyi iyi okumalı

Habere göre, kendisinden habersiz evi kiralanan bir ev sahibi, kiracısına tahliye davası açtığını belirterek kira artışını sınırlı tuttuğu kiracısının kendisine ev arkadaşı aldığını, ev arkadaşından 6 bin lira kira alan kiracının kendisine ise 5 bin lira ödediğini anlattı. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, kiracının evi bir başkasına kiraya vermesinin alt kiralama olarak tanımlandığını söyledi. Akdoğan, kiracının evi bu şekilde kiralayabilmesi için sözleşmede, 'alt kiralama yapabilir' ibaresinin eklenmesi gerektiğini kaydetti. Akdoğan, bazı kiracıların ev sahiplerine fark ettirmeden bu ibareyi sözleşmeye eklediğini belirterek ev sahiplerine sözleşmeleri iyi okumaları uyarısında bulundu.

Kiracıya karne geliyor! Ev sahibi kötü sürprizlerle karşılaşmayacak

'İş yeri kiralarına da yüzde 25 sınırı getirilsin'