Ekonomi

Uzmanlar peş peşe açıkladı! İstanbul’daki o ilçelerde kira fiyatları düşecek! İşte İstanbul emlak piyasasının hali!

Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz haftalarda meydana gelen depreminin ardından İstanbullu vatandaşlar da deprem korkusu çekmeye başladı. Bu korku emlak piyasasında da hareketlenmelere neden olacak. İşte detaylar! Bu konuda uzman isimlerin uzun yıllardır yapılan deprem uyarıları 20 gün önce meydana geldi

Deprem Türkiye için bilinen gerçeklerden biridir. Bu konuda uzman isimlerin uzun yıllardır yapılan deprem uyarıları 20 gün önce meydana geldi. Doğu Anadolu fay hattı hareketlendi ve iki yıkıcı deprem Kahramanmaraş'ta gerçekleşti. Aynı şekilde uzmanlar İstanbul için de tedbirli olunması gerektiğini her fırsatta vurguluyor.

Tüm bu uyarılar ile birlikte İstanbul'da ve diğer şehirlerdeki bina ve zemin güvenliği tartışmaları da başladı. Bu tartışmalar da Emlak sektöründe de hareketliliğe neden oldu. Prof. Dr. Volkan Öngel hem İstanbul’da hangi ilçenin daha güvenli olduğunu hem de İstanbul emlak piyasasına dair bazı değerlendirmelerde bulundu. İşte o ayrıntılar…

İSTANBUL'DA EN GÜVENLİ İLÇELER HANGİLERİDİR?

Geçtiğimiz günlerde yaşanan deprem felaketinden sonra ülkenin dört bir yanından vatandaşlar yaşadıkları semtlerin güvenli olup olmadığını öğrenmek için araştırmaya başladı. İstanbul depremi için sürenin git gide daraldığı belirtilirken vatandaşlar da zemin güvenliği için araştırmalarına tam gaz devam ediyor. Buna göre İstanbul'da en güvenli ilçeleri de birlikte uzman isimler de merak edilen soruların yanıtını verdi. Bu çerçevede İstanbul'un en güvenli semtleri Bakırköy, Yeşilköy, Başakşehir, Arnavutköy ve Bahçeşehir ilçeleri açıklanırken emlak fiyatlarında bakıldığı zamanda üst segmentte bulunan konutların deprem açısından daha güvenli olduğu belirtildi.

İSTANBUL’DA EMLAK PİYASASI NASIL DEĞİŞECEK?

1999 depreminden sonra İstanbul için güvenli olarak açıklanan ilçelerde o yıllarda göç oranı yükseldi. Beykent Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Öngel, yaşanan son büyük depremlerden sonra İstanbul emlak piyasasına dair bazı önemli açıklamalarda bulundu. Depremin emlak sektörü içinde belirleyici bir öneme sahip olduğunun altını çizen Öngel, 1999 depreminden sonra Bakırköy, Yeşilköy, Avcılar gibi sahil hattında bulunan bölgelerden daha çok Başakşehir, Bahçeşehir ve Arnavutköy gibi daha güvenli semtlere doğru yerleşimin başladığını söyledi.

Günümüze bakıldığı zaman ise aynı senaryonun yeniden yazıldığını dile getiren Öngel, “İnsanlar yaşanan bu büyük depremler ile tekrar sarsılınca yine benzer bir sürecin yaşanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeni yerleşim yerlerine doğru ciddi bir talep meydana geliyor. Bu da o bölgedeki kira ve satın almalar konusunda yükselişlerin yaşanacağına işaret ediyor” şeklinde konuştu. Depremin öncesinde yapılan binalara da talebin azalacağını aktaran Öngel, göçün başladığı ilçelerin dışında kalan bölgelerde ise kira ve satın alma fiyatlarında değişiklik olacağını vurguladı.