Uzmanlar uyarıyor! Hatay'dan sonra İstanbul'da tehlike altında! Deprem olmadan harekete geçilmeli
Türkiye'de 2010 yılından önce inşa edilen binalarda asbestli malzemeler kullanıldığı tespit edildi. Özellikle Hatay depreminde bunun çok örneği görülürken İstanbul'un da tehlike altında olduğu belirtildi.
Türkiye'de 2010 yılında yasaklanan asbest bu tarihten önceki inşa edilen binalarda bulunuyor. Deprem felaketininden sonra Hatay'da sağlık krizine yol açan tehlike İstanbul için de uyarıların gelmesine neden oldu.
UZMANLAR UYARIYOR: HATAYDAN SONRA İSTANBUL'DA TESHLİKE ALTINDA!
Uzmanlar, özellikle İstanbul gibi deprem riski taşıyan şehirlerde asbestli malzemelerin tespit edilmesi ve kaldırılması gerektiğine vurgu yapıyor. Deprem anında ortaya çıkacak asbest tozlarının sağlık sorunlarına yol açabileceğinne dikkat çekiliyor.
HATAY'DAN SONRA İSTANBUL'DA TEHLİKE ALTINDA!
6 Şubat felaketinden sonra yetkililer Hatay'da asbest tehlikesinin olmadığını belirtmişti. Fakat Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden uzman bir ekip Hatay’da, binaların yıkımı ve enkaz kaldırma sırasında ciddi asbest tehlikesi olduğu ortaya çıktığını duyurdu. Bölge ciddi bir halk sağlığı krizi ile karşı karşıyayken tehlikenin Hatay'la da sınırlı olmadığı belli oldu.
DEPREM OLMADAN HAREKETE GEÇİLMELİ!
Türkiye'nin mevcut asbestli malzeme stoku, özellikle deprem riski taşıyan illerde ikincil bir afete yol açabilececek düzeyde teshlike içeriyor.
Asbest, 2010 yılında Türkiye'de yasaklanmasına rağmen bu tarihten önce inşa edilen birçok binada bulunuyor ve bu malzemelerin kontrollü bir şekilde kaldırılması için gerekli önlemler hala alınmadı.
DW Türkçe'de yer alan habere göre; uzmanlar, özellikle İstanbul gibi deprem riski taşıyan şehirlerde asbestli malzemelerin tespit edilmesi ve kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde deprem anında ortaya çıkacak olan asbest tozlarının sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
Türkiye'de asbestin yasaklanmasına rağmen hala bu malzemenin kullanıldığı binaların olduğuna ve asbestin bertaraf edilmesi konusunda yetersizliklerin bulunduğuna işaret ediliyor.
Bu durum, asbestin çevreye ve insan sağlığına zarar verme riski her geçen gün artıyor. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden Utku Fırat, asbestli malzemelerin deprem anında ortaya çıkabilecek bir risk olduğunu belirtiyor ve bu malzemelerin kontrollü bir şekilde kaldırılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Uzmanlar, asbestli malzemelerin tespit edilmesi, kaldırılması ve bertaraf edilmesi konusunda daha fazla denetim yapılmasını istiyor. Aksi takdirde asbest, deprem gibi doğal afetlerin ardından ikinci bir sağlık krizine yol açabilir.
AFAD İstanbul'da deprem riski en yüksek ilçeleri açıkladı! Uzman isim değerlendirdi: Hiçbir şekilde bina yapılmaz... |