27 / 12 / 2024

Uzmanlar yine uyardı: Buralara bina yapılmamalı, kesinlikle uzak durulmalı!

Uzmanlar yine uyardı: Buralara bina yapılmamalı, kesinlikle uzak durulmalı!

Adana’da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar gören binaların çoğunun dere yatağı ve tarım arazisinde olduğu belirtildi. İşte yapılan o açıklamalar...



Adana’da son 25 senede birinci sınıf mutlak tarım alanları üzerinde AVM’ler, araç muayene istasyonları, işyeri ve konutlar inşa edildi. Yenilerinin yapımı da devam ediyor. Uzmanlara göre, şehirde 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen binalar da tarım alanları üzerinde inşa edilmiş olanlar oldu. 

Bianetorg'dan Murat Yıldız'ın haberine göre; "Tarım alanlarını imara açma, dere yataklarına yapılaşma izni verme, birinci sınıf tarım arazilerine havaalanı, hastane yapma sevdasının cezası çekiliyor" diye konuşan CHP  Adana  Milletvekili ziraat mühendisi Ayhan Barut, Adana'da çok sayıda tarım alanının betona kurban edildiğini ileri sürdü. 

Uzmanlar yine uyardı: Buralara bina yapılmamalı, kesinlikle uzak durulmalı!

AĞIR HASAR GÖREN BİNALAR HEP DEPRE YATAĞINDA YA DA TARIM ALANINDA

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, depremlerde on binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Deprem dirençli yapılaşmaya öncelik vermeyenler, dere yataklarını imara açanlar, düzensiz yapılaşmaya izin verenler, bilimi değil rantı esas alanların, talan peşinde koşanların vicdanı rahat mı?" diye konuştu. 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar da 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören yapıların büyük kısmının dere yataklarında yapılmış olan binalardan oluştuğunun altını çizdi. 

454 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da, özellikle Sarıçam ilçesindeki ağır hasarlı binaların büyük çoğunluğunun dere yatakları ya da tarım alanları üzerinde kurulu olduğunu vurgulayan Tatar, açıklamasında "Çukurova’da da ağır hasar gören binaların bir kısmı dere yatakları üzerinde kurulu. Seyhan’da ise tarım alanları üzerine kurulu yapılar bulunuyor. Tarım alanları alüvyon zemin ve zayıf zemin diyoruz buna. Buralarda yeraltı suları yüksek olduğu için büyük risk taşıyor" ifadelerini kullandı. 

Uzmanlar yine uyardı: Buralara bina yapılmamalı, kesinlikle uzak durulmalı!

DERE YATAKLARINDAN UZAK DURULMASI GEREKİYOR 

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri inşaat mühendisi Ahmet Uncu da dere yatakları ve tarım arazileri üzerine kurulu yapıların olası depremler sebebiyle büyük risk taşıdığının altını çizdi. 

"Öncelikle dere yatağına yapılacak binanın maliyeti daha yüksektir ve her an sel riskiyle karşı karşıyadır" diye konuşan Uncu, dereden kesinlikle uzak durulması gerektiğini, derenin mülkünü geri alacağını söyledi. 

14 yıllık borsacıdan açıklama: Borsanın tekrar yükselmeyeceğini düşünenler ağır yanılacak!

Artık kimse 20. katta oturmaktan, site aidatı ödemekten memnun değil! Vatandaşlardan konut sorunu yorumları!

TOKİ'den 4 şehre binden fazla yeni konut geliyor!


Geri Dön