24 / 12 / 2024

Uzmanlara göre, konut kredisi faizleri kısa vadede düşmez

Uzmanlara göre, konut kredisi faizleri kısa vadede düşmez

2009'un son çeyreğinde başlayan konut kredisinde faiz yarışı, geçen hafta da sürdü



Son indirimler, faiz oranlarının daha da düşebileceği beklentisini güçlendirirken bankacılar "ufak ayarlamaların" dışında olası düşüşlerde, artık yurt içindeki gelişmelerin etkisi olmayacağı görüşünde. Bankacılara göre, indirimler IMF anlaşması gibi iç faktörleri hesaba katarak yapıldı ve bundan sonra konut kredisinde faizin daha da düşmesi için yurt dışı fonlama maliyetlerinin düşmesi gerekli.

Krizin etkilerinin atılmaya çalışıldığı ve hemen her alanda hafif bir iyileşmenin yaşandığı 2009'un son çeyreğinde başlayan konut kredisinde faiz yarışı, geçen hafta da sürdü. Yapı Kredi Bankası, Fortis Bank ve TEB, geçen hafta faiz indiren bankalar arasında yer aldı. Son indirimler, faiz oranlarının daha da düşebileceği beklentisini güçlendirirken bankacılar "ufak ayarlamaların" dışında olası düşüşlerde, artık yurt içindeki gelişmelerin etkisi olmayacağı görüşünde.
Bankacılara göre paranın maliyeti pek de değişmediği halde yapılan son indirimler, IMF anlaşması gibi iç faktörleri hesaba katarak yapıldı. Bundan sonra konut kredisinde faizin daha da düşmesi için yurt dışı fonlama maliyetleri etkili olacak.

Olumlu etkiler, ama...

IMF anlaşmasının faiz fiyatlamasının olduğu her yerde piyasaları olumlu etkilemesi bekleniyor. Konut kredileri de bu tabloya dahil, ancak bankacılar, şu anda geçerli oranların zaten kredilerin ömrü boyunca karşılacakları fonlama maliyetini içerdiğine dikkat çekiyor.
Konut kredileri toplamda 43 milyar lirayı aşarken 2009'da sektör yüzde 13 büyüdü. Konut kredilerinin 2010'da 50 milyar TL'yi aşması ve yüzde 16 civarında büyüme yaşanması bekleniyor.

YKB: İkinci yarıda yükselir

Yapı Kredi Bankası Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem: Ekonomideki durgunluğun aşıldığı bir ortamda Merkez Bankası'nın politika faizinin ve sonuç itibarıyla fonlama maliyetlerinin bu seviyelerinden yukarıya gitme olasılığı bulunuyor. Bu nedenle, uzun vadeli faizlerde indirim olsa da bu faizlerin bir süre daha kısa vadeli konut kredi faizlerinden yukarıda kalacağını öngörüyoruz. 2010 yılının 2. yarısından sonra kısa vadeli faizlerde bir miktar artış görülebilir. IMF ile anlaşma olsa bile konut kredisi faizlerinin ineceğini düşünmüyoruz. Mevcut koşullarda Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizlerde yaptığı indirimlerin sonuna gelindiğini düşünüyoruz. Konut kredisi faizlerinin mevcut seviyelerinden daha aşağı gideceği alan kısıtlı.

Garanti: Düşüş yurt dışına bağlı

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran: Piyasadaki faiz düşüşü aslında, Ağustos 2009'dan itibaren başlayan bir süreç. Aslında yavaşladı ve bankaların hareket alanı dar. Faizlerin, ufak ayarlamalar dışında, önümüzdeki dönemde büyük bir düşüş göstereceğini düşünmüyoruz. Konut kredisi gibi uzun vadeli fonlamaya ihtiyaç duyulan bir enstrümanın faizlerinin daha da düşmesi, sadece IMF anlaşması ya da sadece başka bir faktöre bağlı değil. Bundan sonraki olası düşüşler ancak yurt dışı finansal piyasalardaki fonlama maliyetlerinin düşmesi halinde gerçekleşebilir.

TEB: Paranın maliyeti düşmedi

TEB Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu: Aslında paranın maliyetinde çok fazla bir değişiklik olmadı, ilk değişim furyasındaki durumla bugünkü durum pek farklı değil. Bankaların tüketicilerin biraz daha kolay konut sahibi olmaları amacıyla indirime gittik. Banka olarak Şubat sonuna kadar dosya masrafı ve komisyon almıyoruz, dolayısıyla tüketicinin tercihini etkileme doğrultusunda değişiklik yaptık. Tüketici kredisini kullandığı zaman, aylık sabit geliri var, bu gelir içinde konut kredisine ne kadar ödeyeceği çok önemli. Kredi kullanmayı düşünenler toplam maliyetine bakmalı.
Fatma Koşar/Cumhuriyet


Geri Dön