27 / 04 / 2024

Uzmanlardan ‘altın’ tavsiye: Altındaki düşüşler alım fırsatı, kaçırmayın!

Uzmanlardan ‘altın’ tavsiye: Altındaki düşüşler alım fırsatı, kaçırmayın!

Piyasalarda borsadaki yükseliş trendinin kalıcılığının yabancı girişine bağlı olduğu görüşü ağır basarken, ABD’de yükselen faizler altını baskılamaya devam ediyor. Uzmanlar altındaki düşüşü yatırımcılar açısından ‘alım fırsatı’ olarak değerlendiriyor.



Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Başkanı’nın değişimiyle birlikte Borsa İstanbul’da başlayan yükseliş trendi devam ederken, borsanın taşıyıcısının yabancı girişi olacağı belirtiliyor.

Piyasalardaki mevcut durumu ve beklentileri Ekonomim Gazetesi için kaleme alan Philip Capital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan, yurt dışında özellikle de ABD’de yükselen faizlerin yarattığı strese ve Çin’den konut sektöründen gelen olumsuz haberlere karşın Borsa İstanbul’da uluslararası kuruluşlar ve yabancı yatırım kuruluşlarından gelen olumlu açıklamaların, yabancı yatırımcı girişi başlayacağı beklentisini artırdığını ifade etti.

Doğan, artan bu beklentilerin fiyatlarda da karşılık bulmaya başladığına işaret ederek önceki günlerde görece daha stabil kalan endeksin ağırlığı yüksek hisselerde haftanın sonuna doğru yükselişlerin hız kazandığının görüldüğünü dile getirdi.

Uzmanlardan ‘altın’ tavsiye: Altındaki düşüşler alım fırsatı, kaçırmayın!

Özellikle bankaların, yabancı yatırımcının girişini hızlandırabilecek bazı adımların atılabileceği beklentisi ile cuma günü ön plana çıktığını hatırlatan Üzeyir Doğan, bankacılık endeksinin cuma günü sergilediği güçlü yükselişle birlikte eylül ayı başında gördüğü zirve seviyeleri aşarak yeni rekorlar kırdığını aktardı. Buna karşın BIST 100 endeksi eylül başındaki zirvelerini kırmayı bu haftaya bırakmış gibi göründüğü yorumunda bulunan Doğan, Borsa İstanbul’da endeksin bundan sonraki taşıyıcısının yabancı girişleri olacağını düşündüğünü kaydetti.

YABANCI GİRİŞİNE BAĞLI

Doğan, borsaya yabancı girişlerinin de tanıdıkları, bildikleri piyasa geçmişi uzun soluklu olan, likiditesi yüksek şirketlerden başlayacağını öngörürken, bu nedenle endeksin yükseleceğine dair beklenti içinde olan yatırımcıların, bu dönemde yan hisseler olarak tanımlanan, küçük orta ölçekli şirketler ve piyasa rüştünü yabancı nezdinde de henüz ispatlayamamış borsanın yeni şirketleri yerine bu şirketleri tercih etmesini tavsiye etti.

FAİZLER ALTINI BASKILIYOR

Doğan, yurt dışında ise yükselen ABD faizlerinin keyif kaçırmaya devam ederken, haftanın son iki günü burada yaşanan kısmi düşüşlerin az da olsa rahatlama sağladığını kaydederken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişe dikkat çekerek yüksek seyrin ABD’de hisse senetleri ve değerli metaller tarafında baskı oluşturmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Doğan, ABD’de yükselen faizlerin altının ons fiyatlarını baskılamaya devam ettiğine işaret ederken, bir süre daha bu baskının devam edeceğini, ancak bundan sonraki süreçte altının ons bazında düşüş sergilediği her dönemin özellikle 2024 sonu hedefli yatırımcılar için çok iyi alım fırsatı oluşturacağını düşündüğünü dile getirdi. Doğan, bu yüzden orta uzun vadeli yatırımcıların portföylerinde altın ağırlığını artırmak için hazırlıklı olmalarını önerdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön