Ekonomi

Uzmanlardan bankalara KKM uyarısı: Hedefi tutturamayan bankanın kârı düşer!

125 milyar dolara yaklaşan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının azaltılması için yapılan düzenlemeler sonrası gözler bankalarda. Hedefleri tutturamayan bankaların kârının azalacağını belirten uzmanlar, mevduat faizlerinin de yüzde 40’ı aşmasını bekliyor.

Merkez Bankası’nın TL mevduatı teşvik etmek amacıyla KKM hesaplarında sınırlamaya gitmesi ile birlikte alınan kararın bankacılık sektörünü nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Hedefleri tutturamayan bankaların kârlılığında düşüş olacağı konusunda uyarı yapan uzmanlar, mevduat faizlerinin de yüzde 40’ın üzerine çıkacağını belirtti.

Dunya.com’dan Birol Bozkurt’un haberine göre uzmanlar ayrıca Merkez Bankası’nın yarınki toplantısında faizleri yüzde 20’ye yükseltmesini bekliyor. Merkez Bankası’nın yeni düzenlemeleriyle TL mevduatların artması, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak 125 milyar dolara kadar ulaşan KKM’nin azaltılması planlanıyor.

Bahçeşehir Üniv. Öğr. Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, Merkez Bankası’nın oyunun kurallarını yeniden belirlediğine dikkat çekerek,Bazı kuralları biliyoruz ama bazı kuralları henüz öğrenemedik. Ticari kredilerde faizler hangi seviyeye kadar gidecek onu bilmek zor. Perşembe günü merkez bankasının faizi yüzde %20'ye yükseltilmesini bekliyorum. Bankacılık açısından bakarsak, kredi faizleri nereye kadar yükselebilir? Kabaca hesaplamak gerekirse; mevduat faizi için 1 yıllık enflasyon tahmini (%42) artı %4 reel faiz ile %46'lık bir tahmin yapılabilir. Bankanın kâr payını ve maliyetleri düşünürsek kredi faizlerinin %50-60 aralığında olması düşünülebilir. Eğer bankalar hedefleri tutturamazsa düşük faizli Hazine tahvili tutmak zorunda kalacaklar. Mevduat faizleri yükselirken %19 civarında faiz ile tahvil tutmak bankaların kârlılıkları açısından olumsuz bir tablo olacaktır” şeklinde konuştu.

 

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise faiz oranlarını yükseltmenin liralaşmaya katkı sağlayacağını ifade ederek şunları söyledi: “Merkez Bankası bu düzenleme ile TL vadeli mevduatları artırmak istiyor. İkinci amaç ise 125 milyar dolara ulaşan KKM'yi azaltmaktır. Üçüncü amaç ise döviz hesaplarını azaltmak ve kıymetli maden depo hesaplarını sınırlamaktır. Yeni uygulama ile TL mevduat faizleri yüzde kırklı seviyelere kadar çıkabilir. Yüksek faiz vermek istemeyen bankaların düşük faizli tahvil alımlarını artırmaları da düşünülebilir. Aslında %58’deki yıl sonu enflasyon tahmine bakılırsa bankaların Türk Lirası mevduata verdikleri faiz oranlarını yükseltmesi liralaşmayı artıracaktır. Ancak bankaların kârlılık oranları da aşağıya çekilecektir.

KKM ÖNERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Kur Korumalı Mevduat'ın bugün hala en cazip ürün olduğunu söyledi. Bloomberg HT'ye konuşan Aran, "Alınan son kararlara rağmen KKM hala en cazip ürün konumundadır. Yabancı para mevduatta kalacağını söyleyen müşterilerin hâlâ ciddi birikimi bulunuyor. Mevduatın yüzde 43'ü yabancı parada. Biz İş Bankası olarak KKM'deki müşterilerimize TL mevduata dönmeleri telkininde bulunmayacağız” ifadesini kullandı.