Ekonomi

Uzmanlardan çok çarpıcı dolar tahmini: Dolar zirveyi gördü, artık düşüş dönemine girecek, altın ve borsa yükselecek!

Uzmanlara göre ABD’deki enflasyonun seyri uzun bir süre faiz artırımlarının devam edeceğine işaret etse de artık doların saltanatı sona eriyor. Dolardaki zirve döneminin bittiğini öne süren bazı ekonomistler, artık yeni bir döneme girildiğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası Fed enflasyonun seyrine bağlı olarak önümüzdeki aylarda faiz artırımlarına devam edeceğinin sinyallerini verirken, bu artışların piyasaları nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

Covid-19 salgınının etkilerinin ortadan kalkması ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından ABD’de faiz oranları rekor düzeyde artarken, giderek güçlenen ABD Dolarının değeri Euro’yu bile geçmişti. Şimdi yeniden Fed tutanaklarından gelen sinyaller ile aynı senaryonun yaşanıp yaşanmayacağı ve bunun diğer para birimlerine nasıl yansıyacağı piyasaların gündeminde.

Karar Gazetesi’nin haberine göre, dolardaki görülmemiş değer artışı dönemi sona erdi ve artık düşüş dönemine girdi. ABD merkezli ekonomi yayını Bloomberg’deki bir analize dayandırılan haberde, son yılların en yüksek seviyelerine yükselen ve aynı zamanda dünyanın her yanında ekonomik krizi derinleştirip enflasyonun artmasına neden olan doların artık yeni bir döneme girdiği ifade ediliyor.

BÜTÜN PARA BİRİMLERİ GÜÇLENECEK

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz oranlarındaki artışı sonlandırması nedeniyle doların düşme trendinde olduğunu savunan uzmanlar, merkez bankaları politikalarını sıkılaştırmaya devam ettiği müddetçe neredeyse dünyada bütün diğer para birimlerinin güçleneceğini ileri sürdü.

Bloomberg’deki analize göre, son veriler, yatırımcıların Amerika’da faiz oranlarının ne kadar yükseleceğini yeniden düşünmelerine neden olurken, hisse senetlerinden gelişmekte olan piyasalara riskli varlıklara geçiş şimdiden başladı.

Bloomberg’e demeç veren K2 Asset Management Araştırma Başkanı George Boubouras, doların zirve seviyelerini kesinlikle geride bıraktığını ve önümüzdeki dönemde yapısal olarak ‘daha zayıf bir dolar’ olduğunu öngördü.

ABD'deki enflasyonun inatçı olduğunu ve mevcut oranların faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağının sinyalini verdiğini kaydeden Boubouras, ancak bu durumun dünyadaki diğer ekonomilerin ABD'yi yakaladığı gerçeğini ortadan kaldırmadığını iddia etti.

KRİPTO PARALAR YÜKSELECEK

Ruth Carson tarafından kaleme alınan analizde ise daha zayıf bir doların dünya ekonomisine getireceği rahatlamaya dikkat çekildi. Bu rahatlamanın göz ardı edilemeyeceğini dile getiren Carson, böylece gelişmekte olan ülkelerde ithalat fiyatlarının düşeceğini ve bunun da enflasyonun gerilemesine katkı sağlayacağını belirtti. Carson, ayrıca daha zayıf bir dolar ile birlikte altın, hisse senetleri ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklara kadar her şeyin fiyatının artacağını tahmin etti.