Depremzedelere yardımda 'Sahte Bağış' uyarısı! Her kampanyaya güvenmeyin, kimlik bilgileriniz bir anda çalınabilir!
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri nedeniyle yaşanan büyük yıkım ve can kayıplarının ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, dolandırıcılar boş durmuyor. Uzmanlar, depremzedeye yardım için toplanan paralara göz diken siber saldırganlara karşı vatandaşı uyarıyor.Deprem, sel, kasırga ve pandemi gibi doğal afet durumlarından yararlanmaya çalışan siber saldırganların kimlik avı saldırılarını yoğunlaştırdığı belirtiliyor
Tüm Türkiye Kahramanmaraş’ın yanı sıra toplam 10 şehrimizde büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açan deprem felaketlerinin ardından bölgeye yardım için seferber olurken, siber saldırganlar da depremzedeler için toplanan bağışlara gözlerini dikti. Deprem, sel, kasırga ve pandemi gibi doğal afet durumlarından yararlanmaya çalışan siber saldırganların kimlik avı saldırılarını yoğunlaştırdığı belirtiliyor.
Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü Hasan Gültekin, siber saldırganların kendilerine yarar sağlayacak iyi veya kötü her durumdan yararlanmaktan çekinmeyeceğine dikkat çekerek bazı uyarılarda bulundu.
Siber saldırganların yapılan çalışmaları baltalamaya çalıştığını kaydeden Gültekin, insanların en savunmasız ve dikkatsiz olduğu durumlardan yararlanarak kimlik veya diğer bilgilerini çalmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Vatandaşların bu konuda çok dikkatli olmasını söyleyen Gültekin, yardım yaparken ilgili yardım kuruluşlarının resmi internet sitesi veya sosyal medya hesapları üzerinden açıklanan yönergeleri takip etmenin büyük önem taşıdığını, ayrıca kimlik avı amaçlı e-postalar konusunda daha dikkatli olunmasını önerdi.
SAHTE BAĞIŞ UYARISI!
Gültekin’in verdiği bilgilere göre, deprem felaketinden zarar görenlere yardım etmek isteyenlerin iyi niyetlerinden yararlanmaya çalışan siber saldırganlar sivil toplum kuruluşlarını taklit ediyor. Veya kendileri yardım edecekmiş gibi görünerek yapılan bağışları kendi hesaplarına aktarıyor. Siber saldırganların resmi kuruluşların açıklamalarını sosyal medyada yeniden yayınlayarak insanların güvenini kazanmaya ve kendi hesaplarına bağış yapmaya yönlendirdiğini ileri süren Hasan Gültekin, “Bu tip durumlarda bağış yapmak veya yardımda bulunmak isteyenler çok dikkatli olsun. Bu kuruluşlar tarafından yapılan açıklamaları dikkatle takip etsinler. En önemlisi bağış yaptıkları yerin bilinen ve güvenilir bir yer olduğundan emin olsunlar” diye konuştu.
Gültekin, siber saldırganların ayrıca yapılan çalışmalar baltalamak veya bilgilerini ele geçirmek amacıyla yardım kuruluşlarına siber saldırılarda da bulunduğuna dikkat çekerken, deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdüren kurumların ve organizasyonların internet sitelerine ve sosyal medya hesaplarına yönelik saldırıların devam ettiğini söyledi.
KİMLİK AVI SALDIRILARINA DİKKAT!
Siber saldırganların insanların en savunmasız ve dikkatsiz olduğu böylesine trajik dönemlerde harekete geçtiğini söyleyen Gültekin, “Çeşitli fotoğraflar ve videoların yer aldığı duygusal içerikli e-postalar veya sosyal medya mesajlarıyla insanların parola ve diğer bilgilerini çalıyorlar. Ayrıca kötü amaçlı yazılımların olduğu bağlantılara tıklamaya vatandaşı teşvik ediyorlar. Bu tür kimlik avı saldırılarına karşı çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Bu yüzden bilinmeyen kaynaklardan gelen, şüpheli e-postaları veya sosyal medya mesajlarındaki bağlantıları tıklamayın. Güvenilir kaynaktan gelse bile hesabın ele geçirilmiş olabileceği kuşkusu ile gelen mesajlara şüpheyle yaklaşmak ve dikkatli olmakta yarar var. Çünkü siber saldırganlar aynı zamanda yalan ve yanıltıcı bilgiler de yayarak insanlar arasında panik yaratıyor.”