Genel

Uzmanlardan ‘depremzede’ için hukuki yol haritası! 30 yıl geçse de konut sahibi dava açıp hakkını arayabilir!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afetzedeler yaralarını sarmaya çalışırken, ağır yıkımlarda sorumluluğu veya kusurları bulunan bazı müteahhitler de gözaltına alınmaya başladı. Olayı hukuki boyuttan değerlendiren uzmanlar depremzedeler için hukuki yol haritası çıkardı.Yaşanan deprem felaketinin hukuki boyutunu değerlendiren uzmanlar ise depremzedelerin yaşadığı büyük yıkım ve kayıplarda eğer müteahhidin ağır kusuru varsa zaman aşımının olmadığını ve mağdur olan vatandaşların tazminat hakkının devam ettiğini belirtiyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir yandan deliller toplanıp soruşturmalar hızlandırılırken, bir yandan da bazı müteahhitler gözaltına alınmaya başladı. Yaşanan deprem felaketinin hukuki boyutunu değerlendiren uzmanlar ise depremzedelerin yaşadığı büyük yıkım ve kayıplarda eğer müteahhidin ağır kusuru varsa zaman aşımının olmadığını ve mağdur olan vatandaşların tazminat hakkının devam ettiğini belirtiyor.

Akşam Gazetesi muhabiri Arzu Kurum’un haberine göre, eğer müteahhidin ağır kusuru varsa zaman aşımı bulunmuyor. Avukat Faruk Aktay’ın açıklamalarının yer aldığı haberde, depremzedenin 30 yıl geçse de tazminat hakkının bulunduğu belirtildi.

Depremin hukuki boyutlarını değerlendiren Aktay, deprem felaketlerinin ardından birçok müteahhittin gözaltına alındığını ve soruşturmaların hızlı bir şekilde yürütüldüğünü belirtirken, ancak buradaki en önemli hususun deprem felaketinin ardından yıkılan binalardan kimler kusurlu ise hepsinin yargılanması olduğuna dikkat çekti. Akşam Gazetesi’ne verdiği demeçte, önce müteahhitlerin belirlenip daha sonra diğer sorumluların da sürece dahil edilmesi gerektiğini savunan Aktay, bu sürecin geniş kapsamlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğine işaret etti. Savcıların zaten şikayet olmadan soruşturma başlattığına değinen Aktay, dava süreçlerinin hızlı ilerlemesi için davaların birleştirilmesinin de çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

KİMLER SORUMLU İSE DAVA AÇILABİLİR

Aktay, bir müteahhitin inşa ettiği konuttan beş yıl boyunca sorumlu olduğunu belirterek eğer müteahhidin yaptığı binada gizli bir ayıp varsa müteahhitin vatandaşa tazminat ödemesi gerektiğini, ağır kusuru veya hileli bir davranışı sözkonusu ise zaman aşımının bulunmadığını kaydetti.  Müteahhitlerin yanı sıra bu tür yapılara izin verenlerin de soruşturulması gerektiğini savunan Aktay, “Eğer müteahhittin hilesi ve ağır kusuru bulunuyorsa ve bina riskli çıktıysa vatandaşlar müteahhite ve diğer sorumlulara karşı dava açma hakkına sahip. Müteahhitin yanı sıra iskan belgesini veren belediyeye de dava açılabilirler" diye konuştu.

MEVZUATTA DEPREM SUÇU YOK!

Akşam Gazetesi’nin haberinde, 1999 Marmara depreminin ardından müteahhitlerin bilinçli taksirle yargılandıklarını hatırlatan Aktay, mevzuatta deprem suçunun bulunmadığını vurgulayarak, “Ortada eğer ölüm varsa o durumda taksirle adam öldürmeden yargılanıyor. Bunun cezası da 2 ile 15 yıl arasında değişiyor. Bu nedenle cezaların da yeniden düzenlenmesi şart” dedi.