Emlak Konut

Uzmanlardan kira fiyatlarına ilişkin dikkat çeken uyarı: “Kiralar böyle düşmez”

Türkiye son bir seneden beri büyük bir barınma krizi yaşıyor. Bir taraftan ekonomik kriz yüzünden artan enflasyon diğer taraftan da yabancıya konut satışında patlama satılık konut ve kiralarda fahiş artışlara sebep oldu. Konut fiyatlarındaki artış durdurulamazken, devreye alınan uygulamalar da işe y22 oranında artarken kiralamadaki artış yüzde 22

Gayrimenkul değerleme şirketi Endeksa’dan elde edilen güncel bilgilere göre, Türkiye genelindeki son 30 günde satılık evlerin değeri yüzde 15.22 oranında artarken kiralamadaki artış yüzde 22.37 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık artış ise satılık evde yüzde 156 olurken, kiralık evlerde ise yüzde 200’e kadar çıktı.

Fahiş kiralar ile ilgili yeterli adım atılmazken, kiralık ve satılık konutlardaki fiyat artışının önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün fahiş fiyatlar ile ilgili yaptığı açıklamalarda kiralarda yüksek artış yapan kişilerle yargı yolu aracılığı ile hesaplaşılacağını ifade etti.

Gayrimenkul hukuku ve emlak sektörü uzmanları ise fahiş kira probleminin kendi başına gözaltı ve tutuklamalarla çözüme kavuşamayacağının altını çizdi. 

İşte detaylar...

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Başkanı Ulvi Özcan, “Herkes 14 Mayıs’ta yapılacak seçim sonrası dövizde bir artış, piyasada belirsizlik bekliyor ve konutta satın almalar bu yüzden düştü. Kiralık konut isteği ise arttı. Fiyatları arttıranları cezalandırmanın bataklıkta sivrisinek öldürmekten bir farkı olmaz. Caydırıcılığı olmadığını düşünüyorum. Zira çözüm için arz-talep planlamasının yapılması gerekiyor. Bu yüzden göç dengesi kurulmalı, yabancıya satış sınırlandırılmalı ve inşaat maliyetleri düşürülmeli” şeklinde konuştu.

"BÖYLE DÜŞÜREMEZLER"

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan da konuya ilişkin şu önerilerde bulundu:

“Yerel ve merkezi yönetimler yalnızlar kiralanmak için konutlar üretmeliler. Bu konutlar özel sektöre de yaptırılabilir fakat satışı yapılmamalı ve sadece kiralanmalıdır. Aynı zamanda, emlak portallarında fiyat şişiren kişilere izin verilmemelidir.”

Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyatı belirlemesi halinde, mal sahibine 33 bin-331 bin TL arasında idari para cezası verilebileceğinin altını çizen gayrimenkul hukuku uzmanı Elvan Kakıcı Şimşek, bunun yanında “fiyatları etkileme suçu nedeniyle hapis ve adli para cezası da verilebiliyor ama yapılan kira zamları verilen cezalarla düşmez” dedi.

Seçimden sonra doların durumu ne olacak? Dünyaca ünlü iki bankadan gelen rakamlar duyanların aklını başından alacak!

Çocuklu ailelere Aile Bakanlığından yeni yardım ödemesi geliyor! Bu para mayıs ayında hesaplara yatacak!

Emekli ve memur için temmuz zammı tek tek hesaplandı! Bu rakamları görenin aklı çıkacak! En düşük maaş 14.764 TL!