Uzmanlardan korkutan açıklama: ‘Merkez Bankası’nın rezervleri 2022’den bugüne ilk defa negatife döndü’
Merkez Bankası'nın toplam rezervlerinin geçen hafta 3,5 milyar daha azalarak 101.5 milyar dolara gerilediği düşünülüyor. Ayrıca, rezervlerin 2022 yılından bugüne kadar ilk defa negatife döndüğü tahmin ediliyor. 5 milyar dolar daha inerek 101
Seçimden önceki son hafta 9 milyar dolar düşerek keskin iniş yaşayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervlerinin geçen hafta 3.5 milyar dolar daha inerek 101.5 milyar dolara düştüğü hesaplanıyor.
Toplam beş bankacının Merkez Bankası’nın analitik bilanço ve diğer öncü verilerinden elde ederek yaptıkları hesaplamalara göre, net rezervler geçen hafta itibarıyla yüksek ihtimalle veri kaydının başladığı 2002’den bugüne ilk defa negatife döndü.
101.5 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ
Bankacılar tarafından yapılan hesaplamalara göre, altın ve brüt döviz rezervinden meydana gelen toplam rezervler geçen hafta yaklaşık 3.5 milyar dolar düşüşle birlikte 101.5 milyar dolara indi. Bankacıların hesaplamaları 3.3 ila 3.7 milyar dolar seviyesinde düşüşe işaret etti.
Yapılan hesaplamaların yanılma payının daha yüksek olduğu net uluslararası rezervlerde önceki hafta yaklaşık 2.5 milyar dolar azalış öngörülüyor. Beş bankacının hesaplamaları net rezervlerde 2.1 ila 2.7 milyar dolar azalış yaşandığını gösterdi.
Net rezervler seçim öncesi haftada 4.45 milyar dolar azalmıştı.
İşte diğer detaylar...
“İHRACAT BİTER, İTHALAT PATLAMAYI SÜRDÜRÜR”
Öte yandan, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, ihracat müşterilerini kura, içerideki müşterilerini ise reelde güçlenen Türk Lirası’na kaptırdıklarını ifade etti.
Hükümet seçim sürecinde dövizin artmaması için ‘arka kapı satışları’ dahil politikalar yürütürken, ihracatçılar kurun daha yüksek olması gerektiğini belirtti.
Ekonomi’nin haberine göre, İDMİB Başkanı Güven Karaca, son 1 – 2 yılda yatırımda ve üretimde düşmediklerini fakat kur ve enflasyon karşısında düştüklerini aktardı.
“Şu anki durumda sektörümüzde ithalat talebi arttı. Bu da cari fazla veren sektörümüzü neticede negatife düşürdü” şeklinde konuşan Karaca, 2021’de 560 milyon doların üzerinde, 2022’de ise 250 milyon dolar bandında dış ticaret fazlası verildiğini söyledi.
Karaca, şöyle konuştu: “Yalnızca ayakkabıda yüzde 100’ün üzerinde ithalat artışımız oldu. 2023’ün Ocak-Mart döneminde verilere göre de 55 milyon dolar açık verdik. Bu para politikası sürerse ihracat biter, ithalat patlamayı sürdürür. Yine de enseyi karartmadan etkinliklerimizi, projelerimizi geliştirmeye, sektöre katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bunun sonucunda istediğimiz neticeye ulaşacağımıza eminiz.”
‘Böyle devam ederse seri iflaslar görebiliriz’
Müjde! EGM KPSS şartsız personel alacak! Son başvuru tarihi 25 Mayıs!