07 / 09 / 2024

Uzmanlardan o bölge için 7 ve üzeri deprem uyarısı!

Uzmanlardan o bölge için 7 ve üzeri deprem uyarısı!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada “Erzincan, Bingöl, Karlıova" arasındaki 'Yedisu Fayı'nın 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretmesinin an meselesi olduğunu söyledi.



Mega kent İstanbul'da olası 'Büyük Marmara Depremi' endişeleri yaşanırken; Bingöl ve Erzincan için korkutan bir uyarı geldi. Konu ile ilgili olarak çok önemli açıklamalar yapan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Bingöl-Karlıova-Erzincan hattında 7.4 büyüklüğünde bir sarsıntının riskine dikkat ‘çekti.

Prof. Dr. Görür açıklamasında “Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında kalan Yedisu bölgesinde deprem bekliyoruz. Yedisu fayının deprem tekerrür periyodu doldu.  Son olarak 1794'lerde 7'nin üzerinde bir deprem meydana gelmiş. Ortalama olarak 250 yılda bir büyük kırılma olduğunu düşünürsek, süre doldu" ifadelerini kullandı


"HER AN KIRILABİLİR UYARISI

Haber Global’den Sibel Gülsersöyler imzalı habere göre Prof. Dr. Görür, "çok riskli" şekilde tanımladığı fay hattı için şu uyarıları yaptı: Bu fay hattı 1939 yılındaki Erzincan depreminin dışında 1992 depreminde de kırılmadı. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde de kırılma olmadığından, fayda önemli enerji birikimi olduğunu düşünüyorum. Bir fayın önemli bölümlerinde önemli depremler olurken, uç kısımlarının bu kadar depreme dayanmış olması da endişe verici. Yedisu Fayı, 'kırıldı kırılacak' duruma gelmiştir. Söz konusu bu bölgedeki bina ve nüfus yoğunluğu fazla değil fakat yine de büyük bir tehlike var. Ayrıca, Bingöl-Göynük arasındaki fay da büyük bir deprem riski taşıyor.  Meydana gelecek büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması, yapıların güçlendirilmesi ve afet yönetimi planlarının gözden geçirilmesi gerekli” 

Uzmanlardan o bölge için 7 ve üzeri deprem uyarısı!


PALU'YA DİKKAT!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bölgenin deprem potansiyeli açısından tehlikeli bir noktada olduğuna değindi. Açıklamasında Yedisu segmentinin riskli hatlardan biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tüysüz ise, "Geçmişe baktığımız zaman Yedisu segmentinin riskli olduğunu görüyoruz. Söz konusu bu segment, Erzincan Ovası'nın doğusundan başlar, Karlıova'ya kadar uzanır. Kuzey Anadolu Fayı'nın da bir parçasıdır. Söz konusu bu bölgede 300 yüzyıla yakındır deprem olmadı. 7,2 üzerinde deprem üretme potansiyeli var fakat bu ne zaman olur bilemeyiz. Karlıova'dan Bingöl'e kadar olan bölüm 1971 yılında kırıldı. Bu sebeple sözünü ettiğim bu hatta bit deprem beklentimiz yok. Fakat  Palu'yu etkileyecek deprem ihtimali var" dedi.

Uzmanlardan o bölge için 7 ve üzeri deprem uyarısı!

"RİSK GÖRMÜYORUM"


Deprem Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Mustafa Yıldırım da yaptığı açıklamada depremi tetikleyecek olasılıkların  önemli olduğuna değinerek, kendi internet sitesinde de sık sık deprem tahminlerine yer verdiği bilgisini paylaştı. Muhammed Yıldırım açıklamasında Yedisu segmentinde büyük deprem beklemediğine değinirken, "Depremi yapan bir kuvvet var ancak şu anda önümüzdeki sene ağustos ayına kadar ülkemizde 5 ve üzeri büyüklükte bir deprem riski görmüyorum. Erzincan'da da yapmış olduğum araştırmalar sonucunda 4 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem riski görmüyorum" dedi.


75 KM UZUNLUĞUNDA 

Tüm bunların dışında diğer bir taraftan uzmanların ısrarla büyük riski taşıdığını belirttikleri, Yedisu Fayı; Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) doğu kesiminde, Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasında bulunuyor. Yedisu sismik boşluğu K70B konumlu ve yaklaşık olarak 75 kilometre uzunluğunda bulunuyor.  Erzincan havzasının doğusundaki Üzümlü ilçesi güneyi ile Yedisu ilçesi (Bingöl) arasında oldukça engebeli bir morfolojiyi de kesiyor. 

ACILARIN KENTİ ERZİNCAN

Uyarıların adeta peş peşe geldiği geldiği Erzincan ise geçmişte büyük depremlerle sarsılmıştı. Depremin acısını en çok yaşayan kentler arasında yer alan olan şehirde 1939 ve 1992 depremlerinde büyük kayıplar yaşandı. Öyle ki 1939’da 7,9 büyüklüğünde meydana gelen depremde şehir tamamen yıkıldı, 33 bine yakın vatandaş yaşamını yitirdi. 1992’deki depremlerde de 653 vatandaş hayatını kaybederken; 4 bine yakın kişi ise yaralandı. Büyük depremde şehirdeki 8 bin 57 yapı da tamamen yıkıldı. 
 

Ankara Büyükşehir’den büyük fırsat: 20 konut, 5 mağaza ve 4 arsa satıyor!

Mağdur ev sahipleri evlerini kiraya verenleri uyardı: Cesaretli insanlar, 12 yılı hiç duymadın mı?

Benzine indirim geldi! Haziran sonrası en düşük fiyatta geriledi! İşte benzin, motorin ve LPG yeni fiyatlar!


Geri Dön