Kent Haberleri

Uzmanlardan Van depremi yorumu! Büyük bir depremin öncüsü mü?

Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Van depremi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...Dr

Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk,  Van'da son dönemlerde yaşanan sarsıntıların büyük bir depremin öncüsü olduğunu söylemenin yanlış olduğuna değindi.

Azad Sağlam Selçuk, son zamanlarda meydana gelen depremlerle ilgili Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, sarsıntıların normal hayatı bozmayacak biçimde yaşanabilecek depremler olduğunu dile getirdi.

İşte Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk'un konuyla ilgili o açıklamaları...

Yaptığı açıklamada depremlerin özellikle şehrin  kuzeyinde ve Erciş ilçesinin güneyinde yoğunlaştığını kaydeden Selçuk son bir haftada 12 deprem yaşandığını dile getirerek, bölgeye bakıldığında geçen haftadan bu yana bir deprem yoğunluğu yaşadıklarını, bu yoğunluğundu bölge halkında bir paniğe neden olduğunu dile getirerek, son haftada yaşanan depremin doğrultulu atılımlı bir faydan kaynaklandığını gördüklerini söyledi.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün 2012 yılında yaptığı diri fay haritasına bakıldığında bu bölgede herhangi bir diri fayın olmadığının dikkat çektiğini söyleyen Selçuk, "Üniversitemizin Jeoloji Mühendisliği ve Jeoloji Fizik Mühendisliği bölümlerinin yaptığı çalışmalarda bölge içinde aslında diri fay üzerinde görülmeyen birçok fay var. Depremlerin Erciş fayının doğuya doğru olan devamındaki segmentler üzerine meydana geldiğini görüyoruz. Bu segmentlerin yaklaşık olarak uzunlukları 15-20 kilometre arasında değişmekte." dedi.

"Büyük bir deprem beklenmemektedir"

Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Onur Köse ise şehir merkezinin yaklaşık olarak 50 kilometre kuzeyinde, Erciş Körfezi ile Gedikbulak, Ermişler, Karaağaç, Bağdaşan, Akçift, Kumluca ve Çolpanköy mahalleleri çevresinde 3 senedir 3-5 ay aralıklarla 4 üzeri büyüklüğünde depremlerin yaşandığını söyledi.

Yaptığı açıklamada söz konusu bu depremlerin önemli bir bölümünün doğrultu atımlı faylar üzerinde oluştuğunu kaydeden Köse, yıkıcı bir ana şok meydana gelmeden hiç bir deprem için ana şokun öncüsü olduğunu söylemek bilimsel olarak mümkün olmadığını dile getirerek,  bazı kaynaklarınher ne kadar daha büyük bir depremin habercisi olarak yorumlasa da bu depremleri faylar üzerinde intersismik gerilim boşalımları olarak değerlendirmenin daha doğru olacağını dile getirdi. Köse aynı hat üzerinde daha büyük bir deprem beklenmediğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! İzmir deprem konutlarında son durum ne? 

Depremi önceden tespit edip uyaran sistem tanıtıldı! 25 saniye önceden haber veriyor

Son Dakika! Balıkesir'de şiddetli iki deprem art arda meydana geldi: AFAD'dan ilk açıklama