Kent Haberleri

Üzümde 2023’ün ilk hasadı başlarken fiyatı göz korkuttu!

Mersin'in Silifke ilçesinde üzümde yılın ilk hasadı başladı. İç piyasada kilosu 500 TL’den satılan üzümler, yurt dışında 1000 TL’ye alıcı buluyor. İç piyasada kilosu 500 TL’den satılan üzümler, yurt dışında bin TL’ye alıcı buluyor

Mersin’in Silifke ilçesinde yaklaşık 200 dönümlük arazide örtü altında yetiştirilen Yalova İncisi cinsi turfanda üzümde 2023’ün ilk hasadı başladı.

İç piyasada kilosu 500 TL’den satılan üzümler, yurt dışında bin TL’ye alıcı buluyor.

Önümüzdeki aylarda olgunlaşan ürünlerin de piyasaya girmesi ile birlikte fiyatların düşeceği öğrenildi.

YURT DIŞINDA BİN TL

Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altında yetiştirilen Yalova İncisi cinsi turfanda üzümde 2023’ün ilk hasadı başladı.

Mevsimlik işçilerce 2023’ün ilk örtü altı üzüm salkımları dalından kesilirken, üzüm salkımları dikkatlice paketlenerek hem iç piyasa hem de yurt dışı için hazırlanıyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlere gönderilen üzüm bunun yanı sıra, Türkiye’ye döviz girdisinin sağlanması amacıyla başta Avrupa ülkeleri Rusya ve Orta Doğu’ya da ihraç ediliyor.

Seradaki üzümün tamamını alarak yurt içi piyasasının yanında, yurt dışına ihracat için hazırlayan Fatih Dizlek, Orta Doğu pazarına ihraçla da Türkiye’ye döviz kazandırdıklarını ifade etti.

İşte detaylar...

YILIN İLK HASADI

Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz, nisan ayı olmasına karşın Türkiye’nin halen etkisi altında olduğu kış koşullarına karşın ilk üzüm hasadını yaptıklarının altını çizerek, “Şu an için Türkiye’nin pek çok şehri hâlâ kış mevsiminden çıkmadı. Şu an yaz meyvesi dediğimiz üzümün ülkedeki ilk hasadını gerçekleştiriyoruz. Akdeniz’in Mersin’in ve Silifke’nin mikroklima özelliği sayesinde burası erkenci meyve cennetidir” şeklinde konuştu.

Seralarda ne kadar turfanda meyve hasadını yükselirse, Mersin’de de bir o kadar ihracat noktası olacağını vurgulayan Gürbüz, “Yalnızca üzümde değil, aynı zamanda turfan da olarak, kayısı, erik, şeftali, nektarinin hasadını gerçekleştiriyoruz. Şu anda hem üretici hem de Türkiye için çok iyi fiyatlarla kazanıyor. Zira bu ürünler hem iç piyasa da hem de ihracatta ülkemize döviz anlamında katkı sunuyor. Buradaki serada ne ilaç ne de hormon hiçbir şey kullanılmıyor ve en doğal haliyle yetiştirildiği için ürün ihracata gidiyor. Zira ihraç edilen üründe asla kalıntı olması istenmiyor. Kelebeklerin bile rahat uçtu bu serada. Meyvenin ne kadar doğal ve tatlı olduğunu gösteriyor” dedi.

A101’de yüzlerde indirim bir güne sığıyor! Stor perde 240 TL’ye, salon halısı 450 TL’ye, pike 120 TL’ye düştü!

BİM’de airfryer 1800 TL’ye, 16 parça porselen yemek takımı 700 TL’ye, otomatik kahve makinesi 500 TL’ye düştü!

Bu başvuruyu eksiksiz yapanların hesabına bir yıl boyunca 2 bin TL yatacak! Bakan Derya Yanık tek tek açıkladı!