Ekonomi

Uzun bir aradan sonra yatırımcıların yüzü güldü! Borsa yükselişe geçti! En fazla hangi sektör prim yaptı?

ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararlarının ardından küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, Borsa İstanbul günü yükselişle kapattı. BIST 100 endeksi yüzde 0,82 oranında değer kazandı.BIST 100 endeksi, yüzde 0,82 değer artışıyla günü 4

Yılbaşından bugüne kadar dalgalı bir seyir izleyen ve sert hareketlerin gözlendiği Borsa İstanbul’da bugün pozitif bir hava hakimdi. BIST 100 endeksi, yüzde 0,82 değer artışıyla günü 4.752,24 puandan kapattı. Endeks, önceki kapanışa göre 38,85 puan yükselirken, toplam işlem hacmi 118,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Gün içerisinde en çok kazandıran ulaştırma sektör hisseleri olurken, en çok kayıp spor sektör hisselerinde yaşandı. Ulaştırma sektör endeksi yüzde 2,40 oranında prim yaparken, spor endeksi yüzde 6,05 oranında değer kaybına uğradı. Bankacılık endeksi yüzde 2,11 oranında yükselirken, holding endeksi yüzde 1,92 oranında prim yaptı.

YARIN ENFLASYON AÇIKLANACAK

Para piyasaları açısından yarının veri gündeminde yurt içinde enflasyon verileri odak noktasında olacak. Yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere veri gündeminin yakından izleneceğini kaydeden uzmanlar, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4 bin 700 ve 4 bin 650 seviyelerinin destek, 4 bin 900 puanın ise direnç konumunda bulunduğunu öngörüyor.

NEW YORK BORSASI EKSİDE AÇILDI

ABD Merkez Bankası Fed’in dün akşam açıkladığı 50 baz puanlık faiz artışının ardından New York Borsası’nda Dow Jones endeksi açılışta, yüzde 0,06 düşüşle 34.072,13 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 1 yükselerek 4.160,48 puana ve Nasdaq endeksi ise yüzde 2,22 oranında primle 12 bin 78 puana yükseldi.

ABD Merkez Bankası Fed dün akşam Türkiye saati ile 22.00’de politika faizini 50 baz puan artırdığını açıkladı. Ardından bugün de Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını kamuoyuna duyurdu.

ABD Merkez Bankası Fed, dün gerçekleştirdiği toplantıda, politika faizini 25 baz puan yükselterek 16 yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Fed Başkanı Jerome Powell, bugüne kadarki hızlı sıkılaşmanın etkilerinin henüz hissedilmediğinin altını çizerek, ilk defa dezenflasyonist sürecin başladığının söylenebileceğini ifade etti.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENMİYOR

Powell, uygun bir şekilde kısıtlayıcı olduğunu düşündükleri seviyeye ulaşmak için birkaç faiz artışını daha tartıştıklarını ve yeni bir faiz artışının daha gündemlerinde olduğu mesajını verdi. Powell, ekonominin genel olarak beklentiler doğrultusunda bir performans sergilemesi halinde bu yıl faiz indirimi yapmanın uygun olmayacağını da sözlerine ekledi.

Fed’in faiz kararının ardından kamuoyu ile paylaşılan politika metnini değerlendiren uzmanlar, Powell'ın açıklamalarıyla piyasalarda risk iştahının arttığını kaydederken, açıklanacak diğer verilerin de yatırımcı tercihlerinde belirleyici ve etkili olacağını ifade etti.

Fed'in ardından Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da bugün politika faizlerinde artışa gitti. İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan artırarak yüzde 4 ile Ekim 2008'den bugüne kadarki en yüksek seviyesine çıkardı.