Sektörel

Uzun vadede arsa yatırımı her zaman kazandırır!

Ankara Gayrimenkul Müşavirleri Derneği Başkanı Erkan Aslan " Uzun vadede arsa yatırımı daima kazandırır. Gelişmiş muhtemel bölgeleri sıkı takıp ederek yüksek kazanç elde etmek mümkün” dedi.

Arsa alırken, imar izni olup olmadığının öğrenilmesi gerektiğini belirten Aslan, “Uzun vadede arsa yatırımı daima kazandırır. Önemli olan arsa yatırımını kısa vadede kazanca dönüştürmek. Bunun için de gelişmiş muhtemel bölgeleri sıkı takıp etmek, arsanın imar durumu hakkında sağlam bilgiye sahip olmak gerekir” dedi.


Bu hafta Ankara'da gayrimenkul sektörünü masaya yatırdık. Gayrimenkul sektöründe adından sıkça söz ettiren yaptığı projelerle gündeme gelen Ankara'da uzman bir isim olan Ankara Gayrimenkul Müşavirleri Derneği Başkanı Erkan Aslan'ı konuk ettik. Gayrimenkul sektörünün püf noktalarını masaya yatırdığımız bu röportajımızda 21 yıldır kesintisiz başarının anahtarını da siz okuyucularımız için keşfettik.


Merhaba Sayın Erkan Aslan. Gayrimenkul sektörü ile ilgilenenlerin faaliyetleriniz ve mesleki çalışmalarınız ile yakından tanıdığı bir isimsiniz. Sizi kendi kelimelerinizle tanıyabilir miyiz? Kimdir Erkan Aslan?

Merhaba. Öncelikle bu değerli röportajınız için teşekkür ederim. Kendimi kısaca tanıtmam gerekirse, 5 Ocak 1972 Ankara doğumluyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Gayrimenkul sektörüne uzun yıllar emek ve gönül vermiş, Ülkesine mesleki olarak ve birey olarak faydalı bir insan olmaya çalışan bir vatandaşım.


Bize Mesleğinize nasıl başladığınızdan biraz bahseder misiniz? 

Mesleğime, okul hayatımdan hemen sonra, 1994 yılında, Gayrimenkul ve İnşaat sektörlerinde kendi şirketlerimi kurarak başladım. Aynı alanda faaliyet gösteren gayrimenkul şirketlerim, 21 yıldır sektörel çalışmalarına kesintisiz ve başarıyla devam ediyor. 


Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Bu kadar süre aynı sektörde istikrarlı olarak çalışmanızı neye borçlusunuz?

Mesleki olarak sürekli kendimizi geliştirip, yenileyerek, danışanlarımıza, kaliteli ve başarılı hizmetler vermeye çalışmak ilk önceliğimiz oldu her zaman. Bu niyetle yola çıktığımızda her zaman başarı ardından geldi. Elbette sevdiğimiz mesleği yapıyor olmanın da katkısı çok büyük.


Sektörel olarak bağlı bulunduğunuz ve çalışmalarına katıldığınız kurum ve dernekler var mı?

Ülkemizin gelişmesine oldukça büyük katkı sağladığına inandığım, benim için her biri ayrı değerde olan Sivil Toplum Örgütlerine büyük önem vermekteyim. Ülkemize faydalı olmak amacı ile birçok sivil toplum kuruluşuna kurucu veya üye olarak hizmet vermekte ve aktif görevlerde bulunmaktayım.Öncelikle mesleki olarak çalışmalarına katıldığım ve destek verdiğim bazı dernek ve kurumlar var. Ankara Tüm Emlakçılar Odasına üyeyim. Ayrıca, Türkiye Sanayici ve İşadamları Vakfı TUSİAV da ve Yatırımcı ve Sanayici İşadamları Derneği YATSİAD da Yönetim Kurulu Üyesiyim. Başkent Emlakçılar Platformunda Başkanlık yapmaktayım. Ve Elbette benim çok kısa sürede çok büyük gelişmeler gösteren, kısa adı ile AGEM, Ankara Gayrimenkul Müşavirleri Derneği'nin çok ayrı yeri var.


AGEM hakkında, yazılı ve sözlü basında oldukça yoğun haberler okumaktayız. Sanırım sizin kurucusu olduğunuz bir dernek AGEM. Öncelikle kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Gayrimenkul Sektöründe 21 yıllık mesleki tecrübelerimin ardından, yaşanan sorunlar ve temel ihtiyaçlarımızın çözümü amacı ile kurumsal kimlikte bir derneğe ihtiyacımız olduğunu tespit ettim. Mesleğimize kurumsal, saygın bir kimlik kazandırmak, Gayrimenkul sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılamak, eğitimler ve sürekli güncellenen bilgiler sayesinde doğru bilginin hâkim olduğu ve profesyonel hizmet anlayışını getirecek bir dernek olarak kurulmuştur AGEM. Sayısı yaklaşık 1500 kişiye ulaşan, tamamen gönüllü ve mesleğine gönül vermiş profesyonel çalışan gayrimenkul uzmanlarından oluşmaktadır. Kurucusu olduğum ve aynı zamanda yönetim kurulunda bulunduğum AGEM 15 kişilik yönetim kurulu üyesi ve kendisine bağlı sayısı gittikçe artan meslek profesyonelleri ile çalışmalarına büyük titizlikle ve başarıyla devam etmektedir.


Derneğinizin gayrimenkul sektörüne katkılarından kısaca bahseder misiniz?

Öncelikle kuruluş amacı, gayrimenkul sektöründeki danışmanların kaynaşması ve işbirliği ile kısa sürede başarılı sonuçlar alınmasıdır. Başarıda en büyük unsur network esaslı bir sektör olan gayrimenkul sektöründe, mesleki ve ekonomik alışveriş, dayanışma, ayrıca resmi ve özel kuruluşlarla işbirliğini gerçekleştirmek, ülkemiz adına ve mesleki olarak çok değerli bir katkı oluşturmaktadır. Toplumsal sorumluluk projelerinde gönüllü ve duyarlı vatandaşlar olarak her konuda ülkesi için yardıma hazır olan üyelerimiz bu konuda çok değerli çalışmalar yapmaktadır.Kendi içinde Kurumsal bir yapı oluşturarak yönetim kadrosuna bağlı, üyelerinden oluşan departmanlar ile farklı alanlarda hizmet vermektedir. Bunlardan biri olan, AGEM Akademi eğitim alanında çalışmalar düzenlerken, üyelerini sektörel konularda geliştirmeyi ve başarısını artırmayı planlamaktadır. Hayat boyu bireysel gelişim programları sayesinde, üyelerinin liderlik ve girişimcilik yeteneklerini artırmayı, üyelerin menfaati için yeni iş imkânları yaratmayı hedeflemektedir…Düzenlediği toplantı ve seminerler ile basın bültenleri sayesinde sektörüne katkı sağlamak, ve yeni işbirliği ortamları yaratmayı planlamaktadır. AGEM ayrıca, toplumun ihtiyaç duyduğu her alanda birlik olmaya, mesleğine ve ülkesine gönülden hizmet etmeye kendini adamış gönüllü bir kuruluştur. Gücünü gençliğinden ve birlikteliğinden alan AGEM, hem mesleğine hem ülkesine sorumluluk duygusu ile hareket eden ve sayısı gittikçe artan üyeleri sayesinde, öncelikle Ankara'da ve çok kısa süre içerisinde Türkiye'de, örnek ve rol model bir dernek olacaktır. 


AGEM'in Ankara'mıza ve Gayrimenkul sektörüne hayırlı olmasını dilerim. Mesleğiniz ve ülkemiz için çok değerli katkıları olacağını düşünüyorum. Yolunuz açık olsun. Sektörün içinden biri olarak, biraz da gayrimenkul sektörü hakkında bilgi almak isteriz sizden. Yakın dönemde konut almak isteyen yatırımcı adaylarına, alacakları konut ile ilgili neler tavsiye edersiniz?

Hem hesaplı, hem de markalı konut almak isteyenler için üretilen küçük metrekareli dairelere olan ilgi son zamanlarda artmakta. Özellikle yüzme havuzu, fitnes salonları, sosyal imkânları fazla olan alternatifler yatırımcıyı daha çok cezbediyor. Satın alma gücünü optimum seviyede kullanmak isteyen tüketiciler, orta ve uzun vadede altından kalkamayacakları bir borç yükünün altına girmektense, katlanılabilir fiyatlı küçük daireler alabilirler.Stüdyo ve 1+1 tipi daireler, fiyat açısından erişilebilir olması ve daha kolay kiraya verilebilir olması nedeniyle, yatırım amaçlı daire almak isteyenlerin ilgi odağı durumunda. 3+1 dairelerde kıra geliri ile kendini amorti etme ( geri dönüş süresi ) 15 – 18 yıl, 2+ 1 dairelerde 12- 15 yıl, 1+ 1 dairelerde ise amorti süresi 8 – 10 yıldır.


Peki arsa yatırımcıları için tavsiyeniz nedir. Özellikle neye dikkat etmeliler arsa alırken?

Uzun vadede arsa yatırımı daima kazandırır. Önemli olan arsa yatırımını kısa vadede kazanca dönüştürmek. Bunun için de gelişmiş muhtemel bölgeleri sıkı takip etmek, arsanın imar durumu hakkında sağlam bilgiye sahip olmak gerekir.Alternatif yatırım araçlarının eskisi kadar kazandırması, yatırımcıları gayrimenkul alımına yöneltti. Yaklaşık son 2 yılda, konut fiyatlarının aşırı yükselmesi, yatırımcılara alternatif olarak arsa yatırımı yapma fırsatı verdi.Fakat arsa yatırımı konut almaya benzemiyor. Çünkü konutta inceleme yapma olasılığı vardır. Olası sorunlar ilk gözlemde ortaya çıkar. Belediye ve tapu kadastro müdürlüğünden yapılacak küçük bir araştırma ile yasal ve imar ile ilgili sorunların olma olasılığı araştırılabilir. Arsa daha detaylı araştırma ister. Ayrıca konutun kıra getirisi olması yanında, arsanın ayrıca vergisinin olması dezavantajdır.Arsa alırken, imar izni olup olmadığını öğrenmeliyiz. İzin varsa imar durumunu inceleyin. Konut, ticari, işyeri, sosyal hizmet alanı, olup olmadığını araştırın. Arsanıza ne kadar inşaat yapılabilme izni olduğunu araştırın. Zemin etüdünü öğrenin. Tabanı sağlam bölgeler deprem riskinde avantajlıdır. Mülkiyetiyle ilgili, ipotek, şerh, haciz, başkasına ait kullanım hakkı var mı araştırın. Arazi alırken kazanılır. Satacak olduğunuzda, reel bazda kar edebileceğiniz arsa alın. Arsanın alt yapı hizmetlerinin tamamlanmış olması gerekiyor. Altyapı hizmetleri tamamlanmamış yerden alınan arsa, çok uzun vadeli yatırımdır.


Anadolu Gazetesi