Otomobil

Uzun yolculukta güvenli sürüş nasıl sağlanır? Kendi aracıyla uzun yolculuğa çıkanlar bunlara dikkat!

Yaz mevsiminin gelmesiyle tatil sezonu açıldı. Bayram tatilinde kendi aracıyla uzun yolculuğa çıkmayı planlayanların sürüş güvenliği ve rahatlığı açısından uyması gereken önemli kurallar var.Uzun bayram tatilini şehir dışında geçirmeyi planlayanlar çoktan yollara düşerken, özellikle tatile kendi aracı ile çıkmayı düşünenlerin güvenli sürüş açısından bazı konulara dikkat etmesinde yarar var

Kurban Bayramı’nda 9 günlük tatil fırsatını yakalayan çalışanlar yazlık beldelere akın akın gitmeye başladı. Uzun bayram tatilini şehir dışında geçirmeyi planlayanlar çoktan yollara düşerken, özellikle tatile kendi aracı ile çıkmayı düşünenlerin güvenli sürüş açısından bazı konulara dikkat etmesinde yarar var.

RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, yazın uzun yolculuklarda güvenli sürüş için dikkat edilmesi hususlara işaret ederek kendi aracıyla uzun yola çıkmak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu. Uzun yolda araç kullanmakla şehir içinde araç kullanmanın birbirinden tamamen farklı konular olduğunu belirten Ünaldı, özel aracıyla yola çıkacak olan tüm sürücülerin araçlarının periyodik bakımlarını ve güvenlik kontrollerini mutlaka yaptırmış olması gerektiğine işaret etti.

Ünaldı, motor yağı kontrolü, yağ-hava ve klima filtre değişimi, lastik-fren sistem kontrolü ve akü şarj kontrolünün mutlaka yapılması gerektiğine vurgu yaparken, bireysel olarak da dikkat edilmesi gereken konular olduğuna işaret etti.

GECE YOLCULUKLARINI TERCİH ETMEYİN

 

Ünaldı, yaz aylarında arabayla yapılan seyahatlerde sıcağın etkisi ile sürücünün dalgınlık oranının artabileceğine değinerek bu yüzden kişilerin çok iyi dinlenmiş bir şekilde yola çıkmasını önemle altını çizdi. Uzun yolculuklarda yapılan kazaların yüzde 20’sinin uyku hali ve dalgınlık nedeniyle meydana geldiğinin unutulmamasının altını çizen Ünaldı, zorunlu kalmadıkça gece yolculuklarını önermediğini dile getirdi. Ayrıca yola çıkış zamanının da dikkatli seçilmesi gerektiğine işaret eden Ünal Ünaldı, sıcığın en fazla hissedildiği öğle saatleri yerine sabahın erken saatlerinde yola çıkılmasının daha doğru bir tercih olacağına değindi. Ünaldı, en önemli noktalardan birisinin de mola vermeyi ihmal etmemek olduğunu ifade etti.

HIZ LİMİTİNİ AŞMAYIN

Ünaldı, uzun yolculuklar öncesinde sadece araç veya sürücünün hazırlıklı olmasının yetmediğini belirterek aracın bakımlarının tamamlanmış olmasının önemine değindi. Ünaldı, şehir içinde, aynı yollardan belki her gün geçen bir sürücünün, uzun yolculuklara alışkın olmaması nedeniyle doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerektiğini kaydederek özellikle yaz aylarında, aşırı sıcak hava nedeniyle, yolculuk sırasında beklenmedik durumlarla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu savundu.

Ünaldı, uzun yolculuklarda kazaların yüzde 20’sinin uyku hali ve dalgınlıktan kaynaklandığına işaret ederek şu uyarılarda bulundu: