Genel

Vahdettin Özkan: Şırnak şehir merkezinin imar planı yok!

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, "Şırnak şehir merkezinin bir imar planı bulunmuyor. BDP'li belediyelerin halka hizmet götürmediği herkesin ortak görüşü" diye konuştu

Valisi, BDP'li başkanı, Polisi, vatandaşı el ele verdi. Kent artık 8 yıl öncesine göre daha zengin, daha huzurlu, daha umutlu. Şimdi ekonomik kalkınma için OHAL istiyorlar.

Bugüne kadar adı hep terörle anılan Şırnak, geçmişte yaşanan acıların izlerini silerek geleceğe hazırlanıyor. Devlet millet kaynaşmasının en güzel örneklerinin yaşandığı şehir merkezinde, güvenlik sorunu kalmamış. Sürekli demir ve çimento arabalarının girdiği şehir, yükselen binalarla adeta şantiyeyi andırıyor. Yılbaşında yapılan KCK operasyonu sayesinde rahat bir nefes alan şehirde, insanlar politikayı değil ekonomiyi konuşuyor.

Şırnak'ta kamu görevlileri dışında en hata sayılır kişiler arasında yer alan Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş, "8 yıldır aldığımız hizmeti hiçbir dönem almadık. Eğitimde, sağlıkta çok güzel adımlar atıldı. Ancak gönüllere girme daha önemli" dedi. Şımak-Van Karayolunun bir an önce bitirilmesini isteyen Geliş, yolun açılması ile Şırnak'ın İran ve Irak arasında transit geçiş noktasına dönüşeceğini ifade etti. Sımak ve Hakkari'de uygulanan teşvik sistemi ile Şanlıurfa ve Antep'te uygulanan teşvik sisteminin aynı olmasından yakınan Geliş "Şımak'ı diğer illere bağlayan yollar sıkıntılı. Enerji sorunumuz var. Bizim bu şartlarda Urfa ve Antep'le rekabet edebilmemiz zor. Buralar için özel bir şeyler yapılmalı" şeklinde konuştu.

Silopi serbest bölge olsun

Geliş, Silopi'nin 'serbest bölge' ilan edilmesini öneriyor. Şırnak'ta 20 yıl olağanüstü hal uygulamasının yapıldığını hatırlatan Geliş, "Terör ve OHAL buraya çok zarar verdi. Bu tahribatın giderilmesi için rutinin dışına çıkılarak olağanüstü bir gayret gösterilmesi gerekiyor. Devlet, Hakkari ve Şırnak'ta yatırımlar için olağanüstü hal ilan etsin. Şırnak ve Hakkari civarı kamu görevlileri için sürgün yeri olmasın. OHAL'de burada görev yapan askere ekstra ödeme yapılıyordu. Şimdi de buraya gelen öğretmene ve doktora fazla maaş ödensin" dedi.

Anadilde eğitim tartışılmalı

Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Geliş, Kürt sorunun çözülmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını da istiyor. Kürt sorunu sadece Güneydoğunun değil "Türkiye'nin sorunu" diyen Geliş, Başbakan Erdoğan'ın anadilde eğitim konusundaki kesin tavrını yumuşatmasının yararlı olacağı görüşünde. Geliş "Hiç kimse Kürt olmaya kendisi karar vermedi. Anadilinin Kürtçe olmasına da. Anadilde eğitim tartışılabilmeli. Belki seçmeli ders olarak okullarda okutulabilir. İstenirse bir formül bulunur" dedi. Geliş, her yerde olduğu gibi Şırnak'ta da herkesin çocuğuna İngilizce öğretmek istediğini de vurguluyor. Geliş, TRT Şeş'i örnek göstererek "10 yıl önce olsaydı bugün her şey farklı olurdu" dedi.

BU ŞEHiRDE SOKAK ÇOCUĞU YOK

Şırnak'ta sokak çocuğu kavramı yok. Büyükşehirlerde alıştığınız mendil satan çocukları da Şırnak sokaklarında göremiyoruz. Birkaç tane ayakkabı boyacısı çocuk dışında sokakta çalışan çocuk yok. Şırnak Emniyetinin değişik birimlerinin çocuklarla kurduğu diyalog meyvesini vermeye başlamış. Emniyetin, geçtiğimiz yaz bir halı saha ve bir yüzme havuzunu iki aylığına kiralayarak çocukların hizmetine sunması, büyük ses getirmiş. İlköğretim çağındaki çocuklar arasında yapılan futbol turnuvasının büyük ilgi gördüğü ifade ediliyor. Daha önce sadece eylemlerde karşılaştıkları polislerin kendilerine im kadar sıcak davranmasından etkilenen çocuklar, polislerle arkadaş olmuş. Halı saha maçlarında çoğu kendi aralarında takım kurarken 'molotofçular' ve 'taşçılar' olarak ayrılması ve bunu polislere duyuracak şekilde söylemeleri ise espri konusu olmuş.

Konuşmalar değil yapılanlar etkili oluyor

Göreve başlayalı 4-5 ay kadar kısa bir süre olmasına rağmen Şırnak halkının kalbini kazanan Vali Vahdettin Özkan, yaklaşık 20 yıldır bölgedeki çeşitli illerde görev yapmış. İddialı konuşmaktan kaçınan Vali Özkan bu durumu 'Vatandaş bizi izliyor. Konuşmalarımız değil yaptıklarımız tesir ediyor" diye özetliyor. Şırnak'ta yatırım altyapısı ve harcama noktasında hiçbir sorun olmadığını savunan Özkan, Şırnak'a yatırım yapacak müteşebbüsleri beklediklerini ifade ediyor. İl sınırlarında olan Habur Sınır Kapısı'nın dinamikliğine dikkat çeken Özkan geçen yıl tüm Türkiye'de ve dünyada ticaret gerilemesine rağmen Habur'daki ticaretin yüzde 50'ye yakın arttığına dikkat çekiyor. Şehrin madencilik ve hayvancılık yatırımları konusunda çok avantajlı bir konumda olduğunu vurgulayan Özkan, üretilen her şeyin Habur'dan Irak'a ihracının da kolay olacağını vurguluyor. Şehirde sosyal imkânların kısıtlı olması nedeniyle futbola büyük önem verdiklerini söyleyen Vali Özkan, mahalle aralarına yapılacak sahalarla altyapıyı destekleyeceklerini belirtiyor. Özkan, İstanbul veya Ankara'da ne kadar güvenlik sorunu varsa Şırnak'ta da sadece o kadar bir güvenlik sorunu olduğunun altını çiziyor.

İmar planına ihtiyaç var

Şırnak şehir merkezinin bir imar planı bulunmuyor. BDP'li belediyelerin halka hizmet götürmediği herkesin ortak görüşü. Şehir içi yollar bile "Karayolları tarafından yapılmış. Şehrin içme suyu problemi hükümet tarafından çözülmüş. Şehir-otogar yok. Temizlik hizmetleri ise yetersiz."

ŞEHİR ŞANTİYE GiBi

Merkez nüfusu 63 bin 700 olan şehre sürekli beton ve demir taşıyan araçlar geliyor. Aynı anda yüzden fazla inşaatın devam ettiği şehir adeta şantiyeyi andırıyor. TOKİ'nin 800 konutluk projesi tamamlanmak üzere. Modern binaların sayısı hızla artıyor. Şırnaklı bir işadamı tarafından yaptırılan ve önümüzdeki yaz açılması beklenen 5 yıldızlı otel şehirdeki değişimin simgesi gibi. İnşaatlar arttıkça şehirdeki işsizlik de azalıyor. Kalıpçı, sıvacı gibi nitelikli ustaların yanında vasıfsız işçiler de bu inşaatlar sayesinde iş buluyor. Şırnaklı bir işadamı durumu "Terörden dolayı bir tuğla bile dikemiyorduk. Olaylar durdu yastık altındaki paralar çıktı. Herkes yeni bina yaptırıyor" diye özetliyor. 76 milyon lira harcanarak önümüzdeki yaza tamamlanması planlanan Şırnak Uluslararası Havalimanı'nın inşaatı tüm hızıyla sürerken, vatandaşlar Şırnak-Van ve Şırnak-Cizre duble yollarının tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyor.

Çevredeki dağlar maden dolu

3 fakülte ile geçtiğimiz yıl eğitim ve öğretime başlayan Şırnak Üniversitesi şehirdeki sosyolojik değişimin habercisi. Irak'ın kuzeyindeki Selahaddin ve Dohuk Üniversiteleri ile işbirliği protokolü imzalayan üniversite, sadece Türkiye'den değil Kuzey Irak'tan da öğrenci çekmeyi hedefliyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Şırnak'ta üniversitenin geç kalmış bir adım olmasına rağmen geleceğe dair umutlu olduğunu ifade ediyor. 26 aydır Şırnak'ta olduğunu ve hiçbir olumsuz durumla karşılaşmadığını belirten Akmaz, medyadaki haberlerin abartılı olmasından yakınıyor. Akmaz, şehirdeki tüm ailelerle görüşerek büyük bir sosyolojik araştırmaya imza atmak istediklerini de kaydediyor.

27 yıldır araştırılmıyor

Şırnak'ın etrafını çevreleyen Cudi ve Gabar dağlarının çok büyük maden kaynağı olduğunu anlatan Prof. Akmaz, dağlardaki terör nedeniyle bölgede 27 yıldır jeolojik araştırma yapılamadığını, üniversite bünyesinde acilen bir maden fakültesi kuracaklarını belirtiyor.

Cudi bize bakıyor biz Cudi'ye

Şırnak'ın neresinden baksanız, hemen karşıda yer alan Cudi manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. Bu şehrin tek çay bahçesi, tek stadı, en iyi evleri, kamu kurumları kep Cudi manzaralı. Adını hep operasyonlarla duyduğumuz Cudi Dağı'na güvenlik nedeniyle hiçbir Şırnak'lı gidemiyor. Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş'in de görüştüğümüz birçok Şırnaklı gibi en büyük özlemi Cudi Dağı'nda özgürce dolaşabilmek. Osman Geliş durumu, "40 yaşındayım. 4 km ötedeki Cudi'yi göremedim. Cudi bize bakıyor biz Cudi'ye" diye özetliyor.

Şenlikler yeniden başlayacak

Hud Suresi'nin 44. ayetinde Hz. Nuh'un gemisinin Cudi'de karaya oturduğunun açıkça yazılı olduğunu söyleyen Geliş, 30 yıl öncesine kadar Cudi'de her yaz şenliklerin yapıldığını söylüyor. Cudi şenliklerini yeniden başlatmak istediklerini söyleyen Geliş, bu adımın Şırnak için bir dönüm noktası olacağını ifade ediyor.
Bugün/Seçkin ERGÜN